Augalų kategorijos

didžiažiedė magnolija rausvais žiedais

Didžiažiedė magnolija – Magnolia grandiflora (Magnoliaceae) šeimos (Magnolia) genties rūšis.

Magnolijos yra Lietuvoje populiari žydinčių medžių ir krūmų veislė, pasižyminti nuostabiais žiedais. Šie augalai yra žemaūgiai lapuočiai ir priklauso magnolijinių (Magnoliaceae). Didžiažiedė magnolija pasižymi nuostabiais žiedais kurie išsiskleidžia prieš pasirodant lapams pavasarį bei  pritraukia daug dėmesio.

didžiažiedė magnolija felix juryNuotraukoje didžiažiedė Magnolija “Felix Jury”. Magnolijos būna įvairių formų ir dydžių, jų žiedai gali būti maži arba dideli, o kai kurie viršija žmogaus delno dydį. Žiedų dydis ir forma gali skirtis priklausomai nuo konkrečios magnolijų rūšies ar veislės. Daugeliui žmonių patinka šių gėlių skleidžiamas saldus, svaiginantis aromatas, o kai kurios rūšys netgi naudojamos kvepalų ir kitų kvapiklių gamyboje. Magnolijos taip pat būna įvairių spalvų: nuo grynai baltos iki šviesiai rožinės, tamsiai violetinės ir saulės geltonumo.

Kaip ir kitos pavasarinės gėlės, dėl ankstyvo žydėjimo magnolijos mūsų kraštuose sulaukia daug dėmesio. Daugelis veislių pradeda žydėti balandžio pradžioje, todėl tikrai išsiskiria bundančios gamtos fone. Dėl to jos yra džiuginantis bei laukiamas reginys po ilgos žiemos, kuomet nekantraujame pamatyti pavasario ženklus.

Didžiuliai, kvapnūs, 30 cm pločio, rožiniai žiedai, išsiskleidžiantys iš purpurinės spalvos pumpurų, Pamažu užauga kompaktiškas, medis retomis šakomis.

Felix Jury rūšies Istorija:
Mark Jury Naujojoje Zelandijoje išaugintas hibridas, pavadintas jo tėvo vardu. Pirmą kartą išleistas 1998 m. 2013 m. gavo Karališkosios sodininkų draugijos apdovanojimą už nuopelnus sodininkystei.

Kaip ir kitos magnolijos, ši didžiažiedė magnolija mėgsta saulėtą vietą arba dalinį pavėsį, geriausiai auga nuolat drėgnoje, šiek tiek rūgščioje, gerai drenuotoje dirvoje. Atidžiai parinkite vietą šiam augalui, nes pumpurus ir žiedus gali pažeisti šaltas vėjas ir vėlyvosios šalnos. Išvaizdą ir dydį galima reguliuoti genėjimu, kurį reikėtų atlikti iš karto po žydėjimo arba vasaros pabaigoje.

Aukštis ir plotis (pasiekia po 10 metų):
4 x 3 m x 3 m