Augalų kategorijos

Kiauliauogė

Vėlyvoji kiauliauogė, dar žinoma kaip Koralinė kiauliauogė (lot. Solanum pseudocapsicum) – augalas, priklausantis bulvinių (lot. Solanaceae) šeimai. Gėlė kiauliauogė kilusi iš Madeiros, Viduržemio jūros šalių. Vėlyvoji kiauliauogė – tai 25-60 cm aukščio puskrūmis. Augalo lapai kelių centimetrų ilgio, šiek tiek plaukuoti, lancetiniai. Maždaug 1 cm skersmens žiedą sudaro 5 dalys, kuris yra su bulvinių šeimos augalams būdingais išsikišusiais kuokeliais. Žydi vasarą, žiedai balti. Rudenį ir žiemą jį puošia uogos. Jos yra apvalios, 1.5-2 cm skersmens. Iš pradžių jos būna žalios, vėliau oranžinės ir išsilaiko ant gėlės beveik visą žiemą.

Koralinės kiauliauogės priežiūra

 
Kiauliauogė - kambarinė gėlėVėlyvoji kiauliauogė yra nereikli kambarinė gėlė. Vis dėlto, reiktų atkreipti dėmesį, kad augalo vaisiai yra nuodingi. Jeigu namuose yra mažų vaikų, geriau jo atsisakyti. Norint, kad augalas gausiau vestų vaisius, rekomenduojama žiedus dirbtinai apdulkinti šepetėliu. Vėlyvosios kiauliauogės auginimui reikia parinkti šviesią ir vėsią vietą. Ideali žiemos temperatūra 10-12ºC. Jei patalpa bus per šilta ir žemė dažnai išsausės, nukris lapai ir vaisiai. Taip pat svarbu tai, jog šiltoje ir sausoje patalpoje vėlyvąją kiauliauogę dažnai puola amarai. Ši kambarinė gėlė laistoma saikingai, bet reguliariai, kad neišdžiūtų šaknys.

Pavasarį ir vasarą – augimo periodas. Kovo-balandžio mėnesį šakas reikia smarkiai nugenėti, sumažinti gniužulą, nepažeidžiant šaknų persodinti į derlingą žemę kiek didesniame, bet ne per dideliame vazone. Tinkamo dydžio vazone augalas geriau žydės ir ves vaisius. Persodinus dvi savaites laikyti silpnai apšviestoje, vėsioje patalpoje. Kai pradeda augti, reikia gausiau laistyti, laikyti saulėtoje vietoje, gryname ore.

KiauliauogėNuotraukoje: Kiauliauogė (lot. Solanum pseudocapsicum)

Antroje gegužės pusėje galima išnešti į lauką su vazonu. Birželio pradžioje gausiau laistyti. Vasarą reikia tręšti kas dvi savaites. Prieš pat žydėjimą (birželio-liepos mėn.) laistyti saikingai. Augalams žydint ir nužydėjus, taip pat mezgant vaisius reikia vėl daugiau laistyti, truputį patręšti. Rugsėjo pradžioje augalą reikia įnešti į nešildomą kambarį ir pastatyti ant palangės iš pietinės pusės.

Vėlyvoji kiauliauogė dauginama sėklomis ir ūgliais. Vasario-kovo mėnesiais gėlę reikia laikyti ant palangės 15-20 ºC temperatūroje. Daigai susodinami po 1 į mažus vazonėlius. Kai paauga viršūnėlę nuskinti (kad gausiau šakotųsi) ir vėl persodinti, po to persodinti į 10-12 cm skersmens vazonus. Laikyti vidutinėje temperatūroje, saikingai laistyti. Vieta turėtų būti saulėta, oras grynas. Liepos-rugpjūčio mėnesį pradeda žydėti.

Kiauliauogės vaisiai (nuodingi, nevalgomi)
Vėlyvoji kiauliauogė (vazoninė gėlė)