Augalų kategorijos

Kvapusis rozmarinas

Visžalis lūpažiedžių šeimos krūmas, kilęs iš Viduržemio jūros pakrančių. Anksčiau dėl malonaus kvapo ir nesudėtingos priežiūros buvo labai plačiai auginamas vazonuose, dabar nepopuliarus. Pavasarį ir vasarą žydėjimo bei augimo periodas. Kovo mėnesį persodinti į vidutinio sunkumo puveninę žemę, jei gegužės mėnesį nenumatoma sodinti lauke. Vasario—kovo mėnesiais galima nugenėti. Vieta šviesi, laistyti kaskart gausiau, truputį patręšti.

Rozmarinas žydi gegužės— birželio mėnesiais. Lauke augintą rozmariną rugpjūčio pabaigoje pasodinti į vazoną ir laikyti kambaryje. Rudenį ir žiemą ramybės periodas. Vieta šviesi, labai vėsi, vėdinama. Laistyti retai, žemė neturi būti per drėgna. Kai per vėlai pasodinami ar per šiltai laikomi, krenta lapai. Ši gėlė dauginama sėklomis, ūgliais ar atlankomis. Ūgliams pjaunamos rugpjūčio mėnuo. 5 cm šakų viršūnėlės. įsišaknija šviesioje, ne per šiltoje vietoje.

Atlankomis dauginama taip: Lauke pasodinto rozmarino šakelę dar pavasarį reikia prilenkti prie žemės, prismeigti ir užpilti žemėmis (viršūnės neužpilti). Rugpjūčio mėnesį įsišaknijusią atlanką atskirti ir pasodinti. Senesnias gėles reikia pakeisti naujomis.