Augalų kategorijos

Krūminė perilė (lauko gėlė)

Krūminė perilė (Perilla frutescens (L.) Britton) – notrelinių šeimos vienametis žolinis augalas. Perilės nuo seno auginamos darželiuose dėl vaistinių ir prieskoninių savybių, o dekoratyvios jų atmainos neretos gėlynuose, kur sodinamos didelėmis grupėmis.

Gėlė perilla (krūminė perilė)Natūraliai krūminės perilės užauga apie 60-90 cm aukščio, gėlynuose gali būti aukštesnės. Jų lapai stamboki, šiek tiek panašūs į dilgėlių lapus – raukšlėti ir dantyti, dažniausiai žali arba įvairių atspalvių rausvi ir raudoni, labai dekoratyvūs.

Vaistiniams preparatams gaminti ir maistui gardinti vartojami perilių lapai ir vaisiai. Cinamono ir mėtų skonio perilių lapais gardinamos salotos, jų dedama į marinatus, ypač jautienai marinuoti.

Pavasarį pasėtos tiesiai į dirvą labai greitai sudygsta ir sparčiai auga. Pražysta vasaros viduryje, dažniausiai liepą, paskui žydi ir dera iki šalčių. Lapai pradedami skabyti, kai augalas sustiprėja ir pasiekia savo aukštį. Vaistinei žaliavai džiovinama pavėsyje, šiltoje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Sėklos subręsta ne vienu metu, todėl renkamos atrankos būdu, kartą per savaitę papurtant augalą virš polietileno skiautės. Jeigu nėra svarbu surinkti kuo daugiau sėklų, augalas nupjaunamas spalio pradžioje ir iškuliamas – visos subręndusios sėklytės lengvai iškrenta ant paklotės.

Augalas perilė (Perilla frutescens)Sėjama balandžio pabaigoje tiesiai į lysvę. Perilės žemei nereiklios, atsparios sausroms, jeigu auga pusiau pavėsyje. Lapų spalva saulėje būna ryškesnė, bet tuomet per sausras augalus būtina palaistyti. Šluotelės formos žiedynai išauga stiebų viršūnėse. Jeigu nereikia sėklų, juos galima išlaužti. Taip pat periles galima formuoti, nugnybus viršūnę jos greitai atauga iš šoninių pumpurų. Dažnai pačios pasisėja.

Gėlynuose dažniausiai auginamos dekoratyvinių formų perilės.
Crispa‘ – rausvais ar raudonais, karpytais ir susuktais lapais.
Magilla‘ savo lapų raštais panaši į margenį. Lapukai žali ir violetiniai su balta, kremine ar raudona širdele viduryje.
Purple‘ – ypač tamsiais lapais.
Crispa rubra‘ – tamsiai raudonais suktais lapais.
Gage shadow‘ – lapai dviejų spalvų, viršutiniai violetiniai su žaliu apnašu.
Akashiso‘ – rausvais lapais ir baltais stambiais žiedynais.

Želdynuose iš perilių formuojami spalvingi aukštoki apvadai, dekoratyvinės lysvės, perilių grupėmis užpildomi sudėtinių gėlynų raštai.