Vyšnia acerola (malpigija)

Jeigu mėgstate lankytis naktiniuose klubuose ar restoranuose ir geriate alkoholinius kokteilius, tai tikriausiai žinote, kaip atrodo acerola, malpigija (Malpighia emarginata) arba barbadoso vyšnia. Po šiais trimis pavadinimais slepiasi ryškiai raudonas kaulavaisis ryškiai geltonu minkštimu. Dėl savo tvirtos odelės, ryškios spalvos ir rūgštumo malpigijomis labai dažnai puošiamia ar jų dedama į alkoholinius kokteilius.

Acerola (barbadoso vyšnia)Tikrasis barbadoso vyšnių pavadinimas, kurį reikėtų įsidėmėti ir barmenams – kraštuotosios malpigijos (Malpighia emarginata). Jos kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Tai tankus visžalis krūmas arba medelis iki 3 m aukščio, blizgančiais odiškais ir ovaliais lapukais. Blyškiai rožiniai žiedai skleidžiasi visą sezoną, nuo pavasario iki rudens. Žiedai ir vaisiai pavieniai arba sutelkti po 2-3. Vaisiukai panašūs į vyšnią, bet gali būti didesni. Jie labai vertingi, vienoje vyšnioje yra visos dienos vitamino C norma. Kuo malpigija rūgštesnė, tuo joje daugiau vitamino C.

Nuo žydėjimo iki sunokimo praeina 3-4 savaitės. Nereikia laukti, kad vaisai pernoktų, nes prinokę jie nukrenta žemėn ir greitai sugenda. Geriausia vaisius rinkti, kai jie paraudonuoja, bet dar kieti. Juos galima laikyti šaldytuve keletą dienų.

Barbadoso vyšinia (malpigija)Vaisiai valgomi šviežūs (galima tiesiai nuo krūmo) arba šaldomi. Iš jų spaudžiamos sultys, verdami džemai ir uogienės. Vaisuose taip pat yra daug vitamino A, geležies, kalcio, magnio, fosforo ir kalio. Jais liaudies medicinoje gydoma sloga.

Malpigijos dauginamos sėklomis ir auginiais. Sėklos sudygsta per 2-4 savaites. Auginiai pjaunami pusiau sumedėję, su 2-3 lapais, įsišaknija per 2 mėn. Pradeda derėti po kelerių metų. Augalas nereiklus, gerai jaučiasi šviesiuose kambariuose, žiemos soduose. Nepakenčia stovinčio vandens, pavėsyje žydi prastai ir numeta užuomazgas.