Apie gėles Aplinkos dizainas Patarimai Sodas

Augalai po medžiais

Augalai po medžiais

Suaugę medžiai sklype – ir džiaugsmas, ir vargas. Jeigu turite bent vieną, kaimynai tikriausiai jums pavydi pavėsio ir tos romantiškos nuotaikos, kurią sukuria tik didžiuliai medžiai, o jūs jiems – spalvingų saulėtų gėlynų.

Augalams po medžiais iš tiesų susidaro labai prastos augimo sąlygos – žemė čia sausa, beveik visuomet tvyro pavėsis, o drėgme ir maisto medžiagomis reikia dalintis su galiną šaknų tinką turinčiu konkurentu.

Tačiau mes mažai ką galime dėl to padaryti, nes nuolatinės pastangos pagerinti situaciją – žemės purenimas, perkasimas, netinkamas tręšimas ir laistymas, o ypač mulčiavimas labai storu sluoksniu kai kuriuos medžius gali ir pražudyti.

Dėl šios priežasties geriau atsisakykite minties užveisti gėlyną po bukais, ažuolais, cūgomis, pušimis, maumedžiais, liepomis, kaštonais, dekoratyvinėmis vyšniomis ir slyvomis, sedulomis ir bei dauguma klevų.

Kaip matote, medžių kurių geriau nejudinti sąrašas tikrai nėra trumpas, tačiau gera žina ta, kad šiokią tokią veiklą pomedžiuose pakenčia skroblai, uosiai, beržai ir eglės, raudonasis klevas. Be to, kauptuko ir artimų kaimynų nebijo tujos, dekoratyvinės obelys, ginkmedžiai, gudobelės, tuopos bei karklai.

Gėlynas po medžiaisJeigu po medžiais, kuriuos planuojate apželdinti, auga žolė, neraukite jos, nes yra žymiai geresnis būdas pasiruošti dirvą sodinimui. Užklokite ten augančią žolę vyniojamuoju popieriumi arba laikraščiais ir užberkite 5-7 cm sluoksniu žemių. Nepamirškite retkarčiais palaistyti, kad “slėgtainis” nuolat būtų drėgnas – tokiu būdu vasarą žolė sunyks per 2-3 mėn. (rudenį ir pavasarį prireiks daugiau laiko), ir jokių chemikalų.

Anksčiau tokiam tikslui būdavo plačiai naudojamas herbicidas roundapas, tačiau to daryti tikrai nerekomenduojame, ir ne tik dėl to, kad chemikalo nepatektų ant medžio šakų ar kamieno. Tyrimai rodo, jog ši priemonė kenksminga žmonėms bei galimai sukelia vėžį (ne veltui vis daugiau šalių draudžia naudoti ir išima iš prekybos šį pavojingą chemikalą).

Sodinant augalus po medžiais stenkitės smarkiai nejudinti žemės – be reikalo, neperkasinėkite jos, o duobutes augalams kaskite tik ten, kur numatyta gėlyno (želdyno) plane. Stenkitės sodinti kuo jaunesnius augalus – jų šaknų sistema mažesnė, reikės mažesnių duobių, o augdami jie patys prisitaikys prie esamos aplinkos. Jeigu kasant duobes rasite stambesnę medžio šaknį, nenukirskite jos, bet kaskite šalia.

Rododendras po medžiuNesodinkite augalų arčiau kaip per 50 cm nuo medžio kamieno. Kai gėlynas bus baigtas, palaistykite pasodintus augalus, o paskui – visą plotą, ir mulčiuokite 5-7 cm sluoksniu smulkintos medienos arba žievės. Plonas mulčio sluoksnis padės ilgiau išlaikyti drėgmę. Nemulčiuokite 50 cm aplink medžio kamieną ir neužberkite mulču storesnių medžio šaknų, jeigu jos išlindusios iš žemės. Nepamirškite savo gėlyną reguliariai laistyti (kartą per savaitę), kol augalai prigis – jų konkurentai yra ne tik galingos medžio šaknys, bet ir medžio vainikas, kuris sulaiko lietų. Kuo vainikas tankesnis, tuo mažiau lietaus kliūva pomedžiui.

Pirmaisiais metais želdyno netręškite, nukritusių lapų negrėbkite, kasmet arba kas du užberkite naują ploną sluoksnį mulčo (žievė suyra greičiau negu smulkinta mediena).

Augalų, kurie klesti daliniame šešėlyje teks gerai paieškoti. Kartą jau rašėme apie augalus kuriuos geriau sodinti po medžiais ir kitose šešėlingose vietose. Tačiau riboti maisto medžiagų bei natūralios šviesos resursai tinka tikrai ne kiekvienam sodo augalui.

Sausame šešėlyje po medžiais neblogai auga kalikantai (Calycanthus), karpytalapės stefanandros (Stephanandra incisa), pūsleniai (Physocarpus opuliforlius), meškytės (Symphoricarpos), bugieniai (Ilex), blakėžudės (Cimicifuga), sinavadai (Aquilegia), tiarelės (Tiarella), plautės (Pulmonaria), sibiriniai vilkdalgiai (Iris), gebenlapiai ciklamenai (Cyclamen hederifolium), kai kurios viendienės (Hemerocalis), dauguma smulkiasvogūnių, anksti pavasarį žydinčių gėlių.

Jeigu medis netoli prie vandens, po juo gali išgyventi daugiau augalų – kai kurie smulkesni rododendrai, melsvės, triliumai, auskarėliai, kai kurios viksvos, paparčiai, pirpirlapės, eleborai, rasakilos, bruneros, ir panašiai.

Sodinimas po medžiu
Gėlynas po medžiu
Gėlės po medžiu
Augalas 'auskarėliai' po medžiais

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti