Aplinkos dizainas

Dekoratyvinės sodo sienelės iš akmenų

Dekoratyvinės sienelės iš akmenų

Šlaite esančiuose sklypuose dažnai sutinkame akmenų sieneles kurios ne tik puikiai atrodo, ber ir atlieka atraminės sienelės funkciją. Tačiau nenusiminkite jei sklypas lygus kaip popieriaus lapas, jame galite įrengti dekoratyvinę akmenų sienelę.

Dekoratyvinės sienelės statymasJai reikės įvairaus dydžio skaldyto arba natūralaus akmens (ypač tinka dolomitas), skaldos ir lengvo žemių mišinio, jeigu sienelę norėsite apsodinti alpinariumų augalais.

Dekoratyvinės sienelės kraunamos iš akmenų be skiedinio, joms nebaisus nei lietus, nei šaltis. Akmenys “vaikšto”, truputį susėda, bet neskyla ir netrūkinėja.

Be to, dekoratyvinės sienelės nenuobodžios, spalvingos, nes į tarpus tarp akmenų sodinami visą vasarą žydintys alpinariumų augalai.

Dažniausiai statomos 60-120 cm aukščio trapecijos formos sienelės. Akmenys kraunami iš karto abiejose kraštinėse, ne mažesniu kaip 5 laipsnių nuolydžiu.

Jeigu planuojate statyti 1 m aukščio sienelę, jos pamatas turi būti ne siauresnis negu 1.2-1.5 m. Tuščias tarpas sienelės centre, tarp akmenų eilių, užpildomas žemių mišiniu ir skalda.

Alpinariumas su akmenų sienele
Gėlyno apvadai iš akmenų (dekoratyvinė sienelė)

Pirmiausiai iškasamas 30-50 cm gylio griovys (juo žemė sunkesnė, tuo gilesnis) sienelės pamatui. jeigu griovys gilys, suberkite ten smulkias statybines atliekas, smulkius akmenukus, žvyrą, smėlį. Jeigu seklus – tik smėlį, gerai sutankinkite ir išlyginkite. Neužpilkite duobės iki viršaus – pamatas turi būti per 3-6 cm žemiau negu žemės paviršius. Tuomet pirma akmenų eilė gulės tvirčiau ir atrodys natūraliai išlindusi iš žemės. Akmenys sutvirtinami žemių mišiniu. Jis turi būti lengvas, purus ir derlingas, laidus vandeniui ir orui. Tinka derlingo komposto ir smėlio (2:1) mišinys.

Akmenų sienelė sodePirmos 1-2 akmenų eilės kraunamos per visą sienelės plotį, paskui tik pakraščiuose, o statinio vidurys užpildomas skalda ir žemių mišiniu. Viskas gerai suspaudžiama.

Akmenys eilėje kraunami kas 1-3 cm. Sudėjus eilę akmenų, ant viršaus užpilama žemių ir lengvai suspaudžiama, kad jų patektų į kiekvieną didesnį plyšį. Be to, žemė naudojama kaip rišamoji medžiaga tarp akmenų eilių — juos lengviau lygiai sudėti, mažiau reikia skaldyti. Panašiai mūrijamos plytos – išrikiuojama plytų eilė, užkrečiama skiedinio, vėl dedamos plytos ir t.t.). Antros eilės akmenys guldomi ant pirmosios eilės tarpų. Juos truputį patraukite nuo krašto ir kraukite taip, kad svirtų į vidų. Žemių sluoksnis tarp akmenų eilių neturi būti labai storas, nes lietus jį gali išplauti.

Kad sienelė būtų tvirtesnė, keliose eilėse galima paguldyti po vieną didesnį akmenį per visą sienelės plotį. Skaldos ir žemių mišinį sienelės viduryje reikia nuolat drėkinti, kad žemė susmegtų.
Sienelės “stogą” uždenkite keletu plokštesnių akmenų arba priberkite žemių, palaistykite, kad neliktų tuščių tarpų ir pasodinkite augalų. Augalai akmenų tarpuose sodinami vėliau, po lietaus.

Dekoratyvinę sienelę galima statyti ir pavėsyje, drėgnoje vietoje. Tuomet geriau naudoti granito arba bazalto akmenis, bėgant metams jie apaugs samanomis. Vietoje šviesamėgių alpinariumų augalų sodinkite įvairius miniatūrinius paparčius ir melsves, apvalialapes uolaskėles, žiemes, paprastąsias ir alpines rasakilas, plukes ir raktažoles. Jiems tinka lapinio komposto ir durpių mišinys.

Sienelė iš akmenų sode
Dekoratyvinių akmenų sienelė kieme
Dekoratyvinė akmenų sienelė

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti