Aplinkos dizainas

Formalaus stiliaus sodas

Formalaus stiliaus sodas

Kiek daug visko reikia, kad sodas būtų gražus. Krupščiai suderintos augalų kompozicijos, mažosios architektūros statiniai ir jūsų idėjos sudaro visumą, kurią kraštovaizdžio architektai vadina stiliumi. Ir atvirkščiai, stilius – tai jūsų sodo rėmai arba kelias, kuriuo nusprendžiate eiti. Laimei, visi keliai turi daug siaurų ir vingiuotų takelių, kur smagu pasukti ir taip pabėgti nuo kasdienių sprendimų. Yra keletas populiariausių sodo stilių, bet jie nebūtinai tiks jūsų sodui. Galbūt jūs sukursite savo stilių arba sujungsite keletą į darnią (arba atvirkščiai – žaismingą) visumą.

Klasikinis formalus sodo stilius​Klasikinis formalus sodo stilius. Čia viskas aišku, tikslu ir patikrinta laiko. Šis stilius tinka tiems, kas žavisi geometrinėmis formomis, simetrija, lygiomis linijomis ir stačiais kampais, o labiausiai – tvarka. Formalaus stiliaus sode dominuoja viena arba kelios augalų grupės (rožės, buksmedžiai, prieskoniniai augalai, varpinės žolės, spygliuočiai) arba forma. Šis stilius tinka tiek erdviems užmiesčio sodams, tiek mažiems miesto sklypeliams.

Akcentai – stačiakampės pievelės su žemais stačiakampiais arba apvaliais sudėtiniais ryškių vienmečių gelių gėlynais, geometrinėmis formomis išraizgytais visžaliais apvadais arba labirintais, įspūdingai iškarpytais ir simetriškai pasodintais medeliais bei krūmais, įvairių aukščių gyvatvorėmis.

Geometrines formas galima “nupiešti” takeliais, aikštelėmis, baseinais arba kitais mažosios architektūros statiniais. Jie turi būti pagaminti iš akmens, plytų ar betono. Tinka ir skados arba smėlio takeliai. Dažnai naudojami stambūs vazoniniai augalai.

Sodai – labirintai nuo seno labai mėgiami Prancūzijoje ir Italijoje. Jie geriausiai atrodo iš viršaus, ir tinka tik tuomet, jeigu galite juo žavėtis iš namo balkono arba sklypas šlaite. Jeigu labirintas miniatiūrinis, sukurtas iš žemų augalų ir labiau primena įdomiai suraizgytą apvadą, viduje sodinami įvairūs ryškūs augalai. Aukštų ir erdvių labirintų, kur galima vaikščioti ir žaisti slėpynių, takuose įsėjama veja arba jie užpilami skaldele, smėliu.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti