Rankdarbiai

Gėlių žiedų presavimas

Visoms sodo ir lauko gėlėms presuoti reikia mažiausiai įrangos. Gėles parinkite visai plokščias, nelabai stambiais žiedo graižais ir su nedaug žiedlapių. Jas skinkite giedrą dienos rytą, kai jos yra tikrai šviežios ir sausiausios. Jeigu gėles paslėgsite kartu su šapeliais ar šakelėmis, su jomis gėlės ir išdžius.

Gėlių presasGėlių presą sudaro dvi medinės dalys su kampuose pragręžtomis skylutėmis. Tose skylutėse įstatyti keturi varžtai, o ant kiekvieno varžto prisuktas sraigtas. Į presą turėrų tilpti 20 lapų geros kokybės sugeriamo­jo popieriaus pakaitom su storais laikraščio sluoksniais. Jeigu nusipirkę presą rasite jame įdėtų kortelių, išmeskite jas ir pakeiskite laikraščiais.

Pririnkę šviežių, sausų augalų, sudėkite juos į presą. Pakelkite viršuti­nę preso dalį, ant dugno patieskite laikraštį, o ant jo padėkite sugeriamo­jo popieriaus lapą. Gėlės turėtų būti be stiebų ar kokių nors nereikalingų styrančių dalelių. Jas pašalinus, gėles galima dėti ant sugeriamojo popieriaus, tarp jų ir lapų paliekant tarpus. Uždenkite šią eilę kitu sugeriamojo popieriaus lapu, po to — laikraščiu. Dėkite gėles eilėmis tol, kol sunaudosite visą popierių. Tuomet tvirtai suveržkite presą ir pritvir­tinkite lapelį su pažymėta data bei turiniu. Presą reikėtų padėti į šiltą, sausą vietą ir laikyti maždaug 6 savaites. Praėjus nurodytam laikui, gėles galima išimti iš preso – jos bus tinkamos naudoti.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti