Patarimai

Jurginų paruošimas žiemai

Jurginų paruošimas žiemai

Vienos iš gražiausių rudens gėlių – jurginai lauke nežiemoja. Bet neskubėkite jų iškasti – ruduo šiltas, daug žiedų, o nedidukės šalnos, jeigu šaknys apkauptos, nekenkia.

Pradedama kasti tuomet, kai šalnos ima kartotis dažniau arba praneša ilgą atšalimą. Nelygu metai, kartais jau rugsėjo viduryje jurginai būna iškasti, o pernai ir šiemet jie žydės iki spalio pabaigos.

Jurginų šakniagumbiaiJurginų gumbai atsargiai iškasami šakėmis ir apdžiovinami saulėje arba sausoje ir vėdinamoje patalpoje (tinka šiltnamis). Po 5-6 dienų šakniagumbiai atsargiai nuvalomi, išpjaunami pažeisti ir ligoti, stiebai nupjaunami per 2-4 cm. Žaizdos užberiamos trinta medžio anglimi, šakniagumbiai dar savaitę palaikomi šiltai (20-25°C). Per šį laiką žaizdos užsitraukia luobele.

Pradedantiems augintojams verčiau jurginų gumbus pirkti pavasarį, negu bandyti juos išlaikyti per žiemą. Kita vertus, asmeninė patirtis – didžiausias turtas.

Jurginų paruošimas žiemai nėra labai sudėtingas procesas, tačiau svarbu atminti keletą svarbių dalykų. Į dėžutę (80x50x60 cm) įklokite popieriaus lapą, įberkite 3 cm sausos žemės arba durpių ir viena eile sudėkite apdžiovintus gumbus. Juos užberkite žeme, dėkite antrą gumbų eilę ir vėl užpilkite žeme. Pilną dėžę užklokite popieriumi. Geriausiai šakniagumbiai išsilaiko 1-7°C šilumoje ir 80-100 % drėgmėje, užpilti žeme, smėliu, durpėmis, perlitu, vermikulitu ar pjuvenomis.

Galima jurginų šakniagumbius laikyti atvirose dėžutėse rūsyje (3-6°C šilumos, 70% drėgmės). 3 kartus per savaitę 20-30 min. rūsys vėdinamas arba įjungiamas ventiliatorius.

Žiemai paruošti jurginaiGėlininkai žino daug įvairių būdų, kaip išlaikyti gumbus per žiemą, tačiau vistiek daug jų supūna. Pradeda pūti nuo stiebo kelmelio ir greitai pasiekia šaknies kaklelį. Pūvantį gumbą iš pradžių sunku atskirti, todėl puvinys išplinta ir augalas sunyksta. Puvinio galima išvengti – nulupkite kelmelio žievę ir atsargiai nuvalykite peiliu visus minkštus audinius. Paskui padžiovinkite 2-3 val.

Neblogai per žiemą laikosi moliu apvelti šakniagumbiai. Juos iškaskite, nupurtykite žemes ir apdžiovinkite keletą dienų, kaip aprašyta aukščiau. Paskui kruopščiai nuvalykite ir 12 val. mirkykite stipriame kalio permanganato tirpale. Ištraukite, apdžiovinkite ir pamerkite į grietinės tirštumo molio ir kokio nors fungicido košę. Vėl apdžiovinkite, kad susidarytų pluta. Laikykite vėsiame rūsyje. Pavasarį lengvai pastuksenkite šakniagumbį, kad pluta įskiltų. Jos nulupti nereikia.

Jeigu rūsys šiltas arba gumbai žiemos kambaryje, sluoksniuokite juos su sausomis pjuvenomis arba durpėmis į akytus polietileno maišelius.

Jeigu patalpoje šilta ir drėgna, geriausia šakniastiebius parafinuoti. Parafinas išlydomas, nuvalyti ir apdžiovinti šakniastiebiai greitai įmerkiami ir ištraukiami, palaukiama, kol sukietės pluta, ir procedūra pakartojama. Parafinuoti šakniastiebiai sluoksniuojami su pjuvenomis arba durpėmis polietileno maišeliuose. Prieš sodinimą pastuksenama, kad parafino luobelė įskiltų.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti