Patarimai

Kada nuimti derlių?

Kada imti derlių

Rugsėjo viduryje lauke jau imamas paskutinis agurkų, pomidorų, paprikų derlius, raškomi moliūgai ir patisonai. Moliūginės daržovės turi būti subrendusios, kieta luobele – jauni ir minkšti vaisiai nesilaikys, bet juos galima užkonservuoti. Pjaunama su „pelės uodega“ – 7-10 cm ilgio koteliu, kuris pamažu sudžiūva. Per žiemą moliūgai laikomi šiltai (ne mažiau kaip 10-12°C, galima kambaryje), nuolat apžiūrimi ir pradėję pūti suvartojami pirmiausiai.

Porų derliusPaskutiniai pomidorai nuskinami, surūšiuojami (ligoti, deformuoti išmetami arba dedami atskirai). Laikoma medinėse dėžutėse kartu su prinokusiais pomidorais, kurie skatina greitesnį prinokimą. Juo šilčiau kambaryje, tuo greičiau pomidorai noksta. Atkreipkite dėmesį, kad greitai prinokę vaisiai būna rūgštesni, vandeningesni, apvysta.

Neskubėkite nuimti vėlyvųjų kopūstų. Raugimui kopūstai imami pagal poreikį, bet dažniausiai pradedami rauti po pirmųjų šalnų. Vėlyvųjų veislių kopūstų lapai turi nuo šalčio saugantį vaškinį sluoksnelį. Jie nebijo šalnų ir auga dar visą spalį. Po didesnio šaltuko tiesiog apliekite kopūstus šaltu vandeniu, o pjaudami palikite kuo ilgesnius kotus.

Ilgai vasaroja ir porai. Jiems nebaisus nedidelis šaltukas – galima palikti lysvėje ir rauti visą žiemą, nelygu oras. Jeigu prognozuojamas stiprus atšalimas, porus geriau išrauti arba pridengti. Kai kurių veislių storai mulčiuoti porai išgyvena per žiemą ir pavasarį auga toliau.

Kai šilta ir saulėta, morkos savyje kaupia karotiną. Kuo daugiau saulės ir šilumos rudenį, tuo saldesnės ir vertingesnės jos bus. Paprastai jos raunamos rugsėjo pabaigoje, kai ruduo šiltas – spalio pradžioje. Jeigu labai sparčiai gelsta morkų lapai, o šaknys ima skilinėti, verčiau ilgai nedelsti. Išrovus nupjaunami lapai, morkos sudedamos pastogėje, kad apdžiūtų. Paskui sluoksniuojama dėžėse su smėliu, pjuvenomis arba durpėmis, arba pilama į kaupus.

Rudeninio derliaus imimiasRugsėjo pabaigoje raunami ir burokėliai. Kaip ir dauguma šakniavaisių, jie nebijo nedidelių naktinių šalnų, bet stipriau pašąlę prastai žiemoja. Nuėmus derlių lapai nupjaunami arba nusukami, nuvalomos žemės ir apdžiovinama pastogėje.

Prieš stipresnius iškaskite salierus, petražoles, pastarnokus, žieminius ridikus, geltekles. Šios daržovės nebijo net stiprių šalnų, bet pašąlusios prasčiau žiemoja – anksčiau ima vysti, pūti ir pan.

Kasant pažeistus šakniavaisius išrinkite į atskirą krūvą ir suvartokite pirmiausiai. Palikite viršūninius salierų lapelius, o šakneles apipjaustykite. Laikykite vėsiame rūsyje, vos drėgname smėlyje. Dalį gelteklių, petražolių, pastarnokų galima palikti lysvėje iki pavasario.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti