Sodas

Kardamono auginimas

Kardamono auginimas

Kardamono tėvynė – amžinai žaliuojantys Pietų Indijos ir Šri Lankos miškai. Jis auginamas Indijoje, Šri Lankoje, Gvatemaloje, Tanzanijoje, Salvadore, Vietname, Laose, Kambodžoje ir Papua – Naujojoje Gvinėjoje. Indija eksportuoja kardamoną į daugiau kaip 60 pasaulio valstybių.

Kardamonas (Elettaria cardamomum Maton) – daugiametis žolinis, iki 3-4 m aukščio augalas, priklauso imbierinių (Zingiberaceae) šeimai. Šakniastiebiai šliaužiantys, lapai lancetiški, žiedai balti. Vaisius – trijų kamerų dėžutė su žalia žievele. Augalas pradeda derėti trečiaisiais metais po pasodinimo į nuolatinę vietą ir dera 6 metus. Dauginama sėklomis ir šaknų atžalomis. Subrendusios sėklos renkamos tik nuo sveikų ir gausiai derančių augalų. Lukštas nuvalomas, sėklos keletą kartų nuplaunamos, kad nebeliktų gleivių. Paskui sumaišoma su medžio pelenais, parą padžiovinama ir sėjama į lengvą, bet puveningą žemę daigynuose. Užberiama plonu žemės sluoksniu, lengvai prispaudžiama. Sėklos išdygsta per 30-50 dienų. Geriausiai dygsta ką tik surinktos sėklos. Kai daigai paauga, persodinama į nuolatinę vietą. Azijoje šis prieskonis auginamas didžiuliuose laukuose, kaip pas mus bulvės ar javai.

Kardamono sėklosParduotuvėse parduodamos kardamonų sėklų dėžutės su sėklomis sėti netinka, nes prieskoniams renkami neprinokę vaisiai (prinokę iškart suskyla). Derlius paprastai skirnamas rugpjūčio – balandžio mėn. Sėklų dėžutės išdžiovinamos, surūšiuojamos pagal dydį ir spalvą. Paskui balinama rasoje ir saulėje arba… sulfitine rūgštimi ir garais. Šri Lankoje ir Gvatemaloje kardamono derlius – 250 kg/ha, Indijoje – 60 kg/ha, tačiau indiškas prieskonis kokybiškesnis (ir brangesnis).

Jeigu užsienio sėklų parduotuvėse pamatysite prinokusių kardamono sėklų, nepraleiskite progos nusipirkti ir pasisėti. Tiesa, išdžiūvusios sėklytės dygsta ilgai, gali praeiti keletas mėnesių. Sėjama į purų, drėgną substratą, uždengiama polietilenu ir laikoma šiltai (21-25°C). Augalas labai gražus, lapai panašūs į imbiero lapus, tamsiai žali ir blizgantys. Kardamonas puikiai jaučiasi dideliame vazone, kambaryje ant palangės. Jam labiausiai tinka purus ir rūgštokas substratas (daržo žemė su rūgščiomis durpėmis), pavėsis arba pusiau pavėsis. Saulėje lapai apdega. Kartais jie paruduoja ir dėl sauso kambarių oro, todėl žiemą pravartu dažnai purkšti. Kad namuose auginami kardamonai žydėtų ir derėtų, duomenų nėra, bet patiekalus (troškinius, sriubas, marinatus) galima gardinti jų lapais. Jeigu patinka kardamono kvapas ir skonis, šviežiais lapais galima aromatizuoti alkoholinius gėrimus (ypač brendį).

Kardamono eterinis aliejusKardamono sėklose yra 3-8 % eterinio aliejaus. Jis naudojamas medicinoje – skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą, stimuliuoja organizmą.

Tai vienas iš brangiausių, bet labai populiarių prieskonių. Jo dedama į prieskonių mišinius, aromatizuojamos dešros, sūriai, tabakas, įvairios žuvys ir jų patiekalai, likeriai ir nealkoholiniai gėrimai. Kardamonu gardinami konditerijos gaminiai, kuriems tinka stiprus, pikantiškas, aštrus kamparinis kvapas su nestipriu citrinų priekvapiu. Jo dedama į “sausus kvepalus”, kuriais aromatizuojami meduoliai ir pyragai. Kardamonas mėgiamas daugelio tautų virtuvėje. Tai labai universalus ir plačiai naudojamas prieskonis, dera su vištienos sriubomis, žirnių patiekalais, rūkytais gaminiais, saldumynais. Juo gardinami net vegetariški plovai.
Rusiškoje virtuvėje kardamono beriama į košes, kai kuriose arabų šalyse – aromatizuojama kava, Kinijoje – arbata. Europos šalių virtuvėje kardamono dedama į miltinius patiekalus ir saldžius įdarus. Juo aromatizuojama sklindžių, sausainių, meduolių, bandelių su razinomis, pyragų su aguonų įdaru tešla.

Be kardamono nebūtų rytietiškų saldumynų – migdolinių lazdelių, baklažanų, žaliųjų pomidorų, graikinių riešutų uogienių. Indijoje juo gardinama morkų ir burokėlių chalva. Vienai patiekalo porcijai pagardinti reikia 0.05g kardamono. Skystiems patiekalams užtenka pusės nurodyto kiekio. Į konditerijos gaminius beriamas maltas kardamonas.

Kardamono vaisiai
Kardamono augalas namuose
Žydintis kivio augalas

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti