Sodas

Kivių auginimas Lietuvoje

Kivis iš sėklos

Kivio vardu žinomas vaisius yra ne kas kita, kaip Kininė Aktinidija. Jeigu esate ragavę pas mus augintų Margalapių Aktinidijų vaisių, greičiausiai jau pastebėjote šį neabejotiną panašumą. Dažnai sulaukiame klausimų, ar galimas Kivių auginimas Lietuvoje? Todėl nusprendėme atsakyti plačiau ir paminėti visus svarbiausius aspektus.

Kivio augalas (kininė aktinidija)Kininės aktinidijos pakenčia iki -15°C šaltį, jeigu žiemoja sausai, todėl mūsų klimato sąlygos joms nėra palankios. Sodinama tik ant kalvos, derlingoje, bet laidžioje ir lengvoje žemėje, kad nestovėtų vanduo. Žiemai jaunus kivio augaliukus reikia storai užkloti, uždengti stogeliu, kaip lepias šiltų kraštų vynuoges. Bėda ta, kad kivius brandinantis augalas – kininė aktinidija yra labai stambus vijoklis ir bėgant metams užauga tiek (iki 7-9 m), kad uždengti visą augalą neįmanoma.

Be to, aktinidijos labai bijo vėlyvų pavasarinių šalnų – jos nušaldo jaunus ūglius ir žiedus. Kiviai pas mus lauke taip pat nespėja prinokti, bet galima nuskinti žalius, neprinokusius kivius (jeigu jie užaugę iki rūšiai būdingo dydžio) ir sunokinti namuose. Didžiojoje Britanijoje kiviai skinami tuomet, kai nukrenta augalo lapai.

Kivio sodinimas

Kivis iš sėklosŠviežios, ką tik iš vaisiaus išimtos sėklos atsargiai nuplaunamos (jos labai smulkios) ir sėjama į sėjai skirtą substratą. Sėjama ant substrato paviršiaus ir šiek tiek užberiama smėliu arba durpėmis (sėklos turi matytis). Laikoma šiltai (netinka šalta palangė, nes ir žemė bus šalta), uždengiama polietilenu arba stiklu. Šviežios sėklos sudygsta per 2-3 savaites. Tuomet polietilenas nuimamas, laistoma saikingai (žemė turi būti drėgna, bet ne šlapia).

Atsiminkite, kad sėjinukų vaisiai greičiausiai nebus panašūs į vaisių iš kurio surinkote sėklas, be to, aktinidijos yra dvinamės, dera tik tuomet, kai šalia auga keletas vyriškų ir moteriškų augalų.

Augalo lytį gali išduoti žiedai, bet sėjinukai pražysta tik po 6-8 metų. Gali būti, kad iš sėjinukų užaugs tik vyriški arba tik moteriški augalai, tuomet jūsų triūsas veltui – vaisių nesulauksite.

Kivių sodinukaiDaigeliai labai jautrūs šaknų puviniams, pravartu juos palaistyti silpnu previkuro tirpalu. Jeigu sėklos ne šviežios, apdžiūvusios, jas verčiau iš pradžių stratifikuoti, o paskui sėti. Sėklos sumaišomos su smėliu, truputį sudrėkinama ir laikoma šaldytuve (5°C) 1.5-2 mėn.

Kivis žydi gegužės – birželio mėnesiais, kai žiemos sodo langai atviri, žiedus apdulkina vabzdžiai. Jeigu orai prasti ar langai neatsidaro, teks apdulkinti patiems – vyriškųjų žiedadulkes minkštu teptuku pernešti ant moteriškų žiedų purkų.

Kiviai

Vaisiai skinami, kai prinoksta (suminkštėja) arba nuskinami žali ir nokinami šiltai.

Greičiau sunokinti vaisius galite pasinaudodami šia gudrybe: kiviai sunoksta greičiau, jeigu laikoma polietileno maišelyje kartu su obuoliais arba bananais (šie vaisiai išskiria natūralias nokimą skatinančias dujas).

Kivių nauda

Kiviai labai vertingi. Viename vaisiuje yra visos dienos vitamino C norma, daug geležies, kitų vitaminų ir mineralų. Jie valgomi švieži, kartais užšaldoma, bet tuomet suprastėja skonis ir aromatas. Neprinokusius kivius galima net keletą mėnesių išlaikyti vėsioje patalpoje. Neprinokę kiviai kieti, rūgštūs. Valgomi tuomet, kai pirštu odelėje galima lengvai įspausti duobutę.

Gyvybingų sėklų galima nusipirkti užsienio interneto sėklų parduotuvėse.

Kininė aktinidija - Kivis (Kiwi)
Kivis vazone (auginamas namuose)
Namuose išauginti kiviai
Kininė aktinidija - Kivis (vaisiai)
Žydintis kivio augalas

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti