Augalų ligos ir kenkėjai

Lapų ligos

Lapų ligos

Baltasis pelėsis (sukėlėjas Rarnularia vallisumbrosea). Pirmiausia lapų galuose, paprastai viršutinėje pusėje, atsiranda žalsvos įdubusios dėmelės arba dryžiai. Jos didėja ir susilieja j tamsiai žalias arba gelsvai rudas dėmes; drėgnu oru čia susidaro balta miltinga sporų masė. Sporos lengvai patenka ant gretimų gėlių. Iš pradžių ant viršutines lapo dalies ne daugiau kaip iki pusės jo ilgio atsiranda dėmės. Pažeista lapo dalis greitai nudžiūva. Liga nekenkia žiedams, bet pažeidžia viršutinę stiebo dalį.

Ligą platina maži juodi skleročiai, kurie susidaro rudeniop ant pažeistų lapų. Skleročiai su lapais nubyra ant dirvos, joje žiemoja ir pavasarį vėl iš naujo užkrečia jaunus lapelius. Nuo šios ligos labiau nukenčia vėlyvesnės narcizų veislės.

Apsaugos priemonės: įvairūs vario preparatai, taip pat Bordo skystis. Pirmą kartą gėlės purškiamos, kai daigeliai būna ne didesni kaip 10 cm. Laiku iš dirvos pašalinus lapų liekanas, narcizai retai šia liga serga.

Narcizai serga ir specifinėmis lapų ligomis. Dėl jų lapai per anksti nudžiūva ir todėl neišauga geri svogūnai. Šios ligos bjauroja ir narcizų žiedus, menkina jų prekinę vertę.

Lapų deguliai (sukėlėjas Stagnospora curtsii). Ankstyvą pavasarį šios ligos požymius sunkoka atskirti nuo apšalusių lapų. Tik ką sudygusių daigelių viršūnės būna rusvai rudos. Grybas žiemoja prie lapų pamato svogūno kaklelyje ir todėl greitai pažeidžia jaunus lapelius. Drėgnu oru mažos rudos dėmės greit plinta lapais žemyn. Lapai nugelsta ir nudžiūsta. Ant jų susidaro tamsiai rudi piknidžiai su sporomis. Sporos lietaus lašeliais patenka ant sveikų gėlių ir jas apkrečia. Ant stiebų ir žiedų taip pat būna rudų mažų dėmelių.

Apsaugos priemonės tokios pačios kaip ir kovojant su baltuoju pelėsiu. Beicuojant svogūnus karštame vandenyje, ypač į jį pridėjus fungicidų, užkratas sunaikinamas.

Lapų žaibiški deguliai (sukėlėjas Botrytis Sclerotinia). Liga ypač pavojinga šiltesniuose kraštuose. Pirmiausia ant žiedų atsiranda smulkios rudos dėmelės. Kai šilta ir drėgna, dėmelės plinta labai greit ir sunaikina žiedus. Kartais skinant ligos požymių nematyti, o žiedai supūva transportuojant. Narcizams žydint ar jiems peržydėjus, ant lapų atsiranda šviesiai rusvos dėmės, kur pro padidinamąjj stiklą galima pamatyti žėrinčias sporas. Kai Invazija stipri, lapai sunyksta per keletą dienų. Ant lapų susidaro juodi skleročiai. Šie pavasarį vėl platina ligą.

Žymės

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti