Aplinkos dizainas

Sodo laistymo sistemos

Sodo laistymo sistemos

Šiandien laistymo sistema privataus namo kieme yra jau nepamainoma. Laistymo sistemos populiarėja ir dėl spartaus gyvenimo tempo, siekio taupyti brangų laiką. Neretai sklypą puošia brangūs augalai ir reprezentuoja sodybos šeimininką, o ideali veja jau tapo kiekvieno sklypo būtinu atributu. Tačiau graži namo aplinka reikalauja nuolatinės priežiūros. Viena iš svarbiausių namo aplinkos priežiūros dalių yra vejos ir augalų laistymas bei tręšimas.

Laistymo sistemos projektavimas apima kompleksą inžinerinių sprendimų, taip pat reikalingos įrangos parinkimą, garantuojantį efektyvų ir patikimą laistymo sistemos darbą. Projektavimo darbai yra individualūs kiekvienam sklypui ir labai priklauso nuo reljefo, augalų išdėstymo, vandens šaltinio ir vandens slėgio. Visa tai įtakoja ir laistymo sistemos įrengimo kainą. Gerai suprojektuota ir kokybiškai įrengta laistymo sistema padidina sklypo vertę apie 20 proc.

Yra įvairių laistymo būdų ir kiekvienas pagal savo poreikius gali pasirinkti laistymo sistemą nuo paprasčiausios iki protingos laistymo sistemos. Individualiems sklypams skirtos laistymo sistemos būna:

• Automatinės požeminės (įvairių purkštukų) ir antžeminės (lašelinio laistymo – kapiliarinės) sistemos yra patogiausias ir visiškai papildomo laiko nereikalaujantis įrengimas, kadangi gali naudoti skirtingus purkštukus, jų išdėstymą sklype ir efektyviai paskirsto vandenį bei tolygiai palaisto veją visame sklype. Prijungtas drėgmės daviklis leidžia įsijungti sistemai automatiškai ir palaistyti, kai dirva išdžiūsta, o lietaus daviklis pradėjus lyti išjungia laistymą. Šią sistemą galima užprogramuoti visam sezonui, taip pat nustatomi skirtingi laistymo režimai mėgstantiems drėgmę augalams ir pavyzdžiui, sukulentams. Sistemą galima užprogramuoti mobiliuoju telefonu ar delniniu kompiuteriu, jei nesate namuose.

Automatinė laistymo sistema
Automatinė (požeminė) laistymo sistema

• Valdomos rankiniu būdu požeminės (įvairių purkštukų) ir antžeminės (lašelinio laistymo – kapiliarinės) sistemos yra pigesnės, nei automatinės, tačiau reikalaujančios daugiau asmeninio laiko. Lašelinis laistymas ir tręšimas naudojant trąšų dozatorių labai taupo vandenį, jis patenka tiesiai prie šaknų ir neišgaruoja, neišplaunamos trąšos, nesuplūkiamas dirvos paviršius. Ši sistema tinka šiltnamiams, alpinariumams, rožynams, rododendrų grupėms, augalams nemėgstantiems laistymo iš viršaus ir tiems, kurių gležniems žiedams kelia pavojų stiprios čiurkšlės. Šią sistemą galima naudoti netgi ten kur nėra vandentiekio (galima laistyti iš pakeltos lietaus vandens talpos), nes veikia nuo 0,5bar iki 3,5bar. Įkasta į žemę arba paslėpta po mulču ši laistymo sistema paprastai tarnauja ilgai ir naudingai. Naudojant lašelinį laistymą sutaupoma iki 40 proc. vandens kiekio, jis geriau įsisavinamas, augalai nepatiria termošoko.

Kad augalai būtų sveiki ir veja žalia, labai svarbu teisingai suprojektuoti laistymo sistemą, nes augalams žalingas tiek drėgmės trūkumas, tiek perteklius. Kaip dažnai ir ilgai laistyti, priklauso nuo tokių veiksnių, kaip oro sąlygos, augalų rūšis, dirvožemio tipas, vandens slėgis, purkštukų tipas ir metų laikas.

Žymės

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti