Aplinkos dizainas

Sodo takelių įrengimas

Akmenų takeliai
Akmenų takeliai

Svarbi landšaftinio sklypo projekto dalis yra takų projektavimas. Projektuojant takus, būtina atsižvelgti į sklypo proporcijas – grįsti akmenimis ar kloti trinkelėmis plotai neturi viršyti 15 proc. bendro sklypo ploto. Takelių plotis parenkamas pagal judėjimo intencyvumą: mašinos ir žmonės jais turi judėti laisvai, nepažeisdami dangos.

Akmeniniai takeliai
Tiesūs takeliai netinka dideliame kieme

Tiesūs takeliai yra patys trumpiausi, tačiau dideliame kieme jie netinka, čia labiau tinka vingiuoti takeliai su besikeičiančių augalų vingiais. Vingiuotas takelis sodui suteikia lengvumo ir žaismingumo. Takai formuojami ne tik tam, kad pasiekti tikslą, bet kad pabrėžiamą objektą matyti iš geriausios pusės. Blogai suprojektuotoje aplinkoje reikia vaikščioti per vejas. Kad takeliu būtų patogu eiti, jis turi būti mažiausiai 70 cm. pločio. Paviršius turėtų turėti bent 1 proc. nuolydį, nukreiptą nuo pastatų, kad neužsistovėtų lietaus vanduo.

Sodo takeliai
Nepamirškite, kad takeliams bus reikalinga priežiūra

Takeliai ir aikštelės turi nereikalauti sudėtingos priežiūros, visada estetiškai atrodyti ir atitikti bendrą sklypo stilių. Takeliais turi būti galima vaikščioti bet kokiu oru: ir per liūtis, ir per plikledį. Tai priklauso nuo takelių įrengimo būdų ir pasirinktų medžiagų. Takelius galima suprojektuoti iš skaldos, natūralaus akmens, medinių, betoninių trinkelių ir kitų atsparių medžiagų. Natūralaus akmens skalda – viena iš paprasčiausių medžiagų, su kuria nesunku dirbti. Ji dera su sodo žaluma ir gražiai atrodo su natūralaus akmens, trinkelių, plytelių plotais.

Sodo takelių įrengimas

Takelio įrengimas

Sukūrus takelio projektą iškasamas griovys tokio gylio, kurio reikia takelio pagrindui iškloti ir parinktoms medžiagoms sudėti, išlyginamas jo dugnas. Toje vietoje, kur važiuos automobiliai, būtina įrengti storesnį ir tvirtesnį paviršiaus pagrindą. Į dugną beriama skalda, akmenys, šio sluoksnio storis vaikščioti skirtuose takuose turi būti iki 10 cm. storio, o važiuoti skirtuose storesnis. Skalda suplūkiama.

Akmenų takeliai

Ant esamo skaldos pagrindo beriamas smėlio sluoksnis apie 5-10 cm. storio ir taip pat suplūkiamas.Tada ant smėlio klojama geotekstilės danga, dedamas skiedinys ir klojami takelio paviršiaus elemantai: trinkelės, plytelės, tąšyti akmenys ir pan. Sukietėjus skiediniui, tarpai tarp plytelių užglaistomi glaistu arba užberiami specialia smulkia skalda. Tarpai tarp natūralių akmenų gali būti užsėjami veja, užberiami skaldele.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti