Aplinkos dizainas

Svogūninių gėlių pražydinimas žiemą

svogūninių gėlių pražydinimas žiemą

Pražydinimui namuose auginti galima nemažai svogūninių gėlių, tačiau paprasčiau pasirinkti žemesnio ūgio augalus. Tam puikiai tinka: narcizai, hiacintai, tulpės, krokai, snieguolės.

Gėlių pražydinimasJei žiedų norime sulaukti sausio mėnesį – sodiname rugsėjį, jei kovąlakritį. Sodinti reikia į paprastą sodo žemę. Įspraudus svogūnėlius į žemę, vazoną reikia pastatytį į vėsią, tamsią vietą (rūsyje ar šaldytuvo lentynoje). Po poros mėnesių svogūnėliai įsišaknija ir išleidžia storą daigą. Tai signalas, kad augaliukas pasiruošęs žydėti.

Kai daigeliai ūgtels, vazoną pastatyti ant palangės, tik pridengti popieriumi, kad augintų žiedstiebį, o ne skleistųsi prie žemės. Aukštesnėje temperatūroje pražys greičiau.

Naudinga žinoti, jog žydėjimo trukmę pailginti galima sumažinus temperatūrą iki 16-18°C. O priežiūra žydinčio augalo nesudėtinga – laiku palaistyti, nurinkti nudžiūvusius žiedus ir lapus.

Svogūninių gėlių pražydinimasGalima pražydinti stiklinėlėse su vandeniu. Tik nereikia svogūnėlio pamerkti į vandenį. Tarp svogūnėlio ir vandens turi likti mažas oro tarpelis. Indą ir svogūnėlį uždengti popieriumi, padėti vėsiai.

Vanduo inde šiek tiek nugaruoja, todėl reikia prižiūrėti ir nuolat papildyti iki tinkamo lygio. Kai pasirodys daigas – atnešti į šiltesnę patalpą. Nuo augalo popierių nuimti, kai išaugina žiedstiebį.

Iš skirtingų augalų galima kurti kompozicijas. Svarbu, kad nesiliestų vienas su kitu ar prie vazono kraštų.

Patarimas: Jei sodinimo indas gilesnis, o turimi svogūnėliai skirtingo dydžio, galima sodinti keliais aukštais. Toks sodinimas leidžia reguliuoti ir pratęsti žydėjimo laiką, kadangi skirtingame gylyje esantys daigai prasikala skirtingu metu. Net tie patys svogūnėliai, pasodinti skirtingame gylyje, žydės ne vienu metu.

Net jeigu ir nepasiseks pražydinti norimai dienai, tačiau žiedai tikrai pamalonins ir sielą sušildys ilgam!

Svogūninės gėlės (pražydinimas)
Svogūninių gėlių auginimas vazone
Gėlių svogūnėliai
Svogūninės gėlės namuose
Tulpių svogūnėlių pražydinimas namuose
Krokų pražydinimas vazone
Narcizų auginimas vazone

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti