Apie gėles

Tulpių svogūnėlių auginimas

Tulplių svogūnėliai

Tulpių svogūnų derlius kasmet būna nevienodas. Jam turi įtakos pasodinto svogūno dydis, endogeninės veislės savybės, auginimo sąlygos, klimatas ir meteorologiniai veiksniai.

Tiesiogiai tam turėji įtakos saulėtų dienų skaičius balandžio pabaigoje ir gegužės mėnesį. Nustatyta, kad derlius būna tuo geresnis, kuo pavasarį iki gėlėms pradedant žydėti orai šiltesni, o peržydėjus iki pat lapams nudžiūstant svogūnų gylyje temperatūra ne aukštesnė kaip 12—15°C. Svogūnams kenkia tuo metu ir šiluma. Mūsų klimato sąlygomis palaikyti žemą ir pastovią dirvos temperatūrą vasarą padeda mulčiavimas.

Svogūnai intensyviai auga vegetacijos pabaigoje. Antžeminėje dalyje, ypač lapuose, susikaupę angliavandeniai ir mineralinės medžiagos migruoja j dukterinius svogūnus. Ne kartą įrodyta, kad tulpių svogūnų derlius tiesiogiai priklauso ne tik nuo lapų paviršiaus ploto, bet ir jų vegetacijos trukmės. Lapų kiekio reguliuoti beveik neįmanoma. Jų skaičius priklauso nuo svogūnų dydžio (mažesni kaip 2,0—2,5 cm skersmens svogūnai paprastai nežydi ir išauga vienas lapas). Nuo svogūnų dydžio priklauso ir lapų asimiliacinio paviršiaus plotas.

Svogūnų derliui daugiau mažiau įtakos turi lapų paviršiaus plotas. Nuskynus visus lapus prieš žydėjimą, svogūnų derlius gautas 80% mažesnis negu nenuskynus lapų, o nuskynus juos po žydėjimo, derlius buvo 50% mažesnis. Lapai greičiau nudžiūva, kai, peržydėjus gėlėms, trūksta drėgmės ar būna vėjuoti orai, kai jas žaloja įvairios ligos, ypač kekerinis puvinys. Todėl tulpes reikia sodinti užuovėjoje, naudinga pasodinti užuovėjines juostas. Labai tankiai susodintos gėlės nudžiūva pora savaičių anksčiau.

Temperatūra ramybės periodu. Labai nedaug tyrinėta, kokia temperatūra ramybės periodu yra tinkamiausia lauke augintiems svogūnams laikyti.

Svogūnų atranka. Kiekvieno tulpių svogūno lukšto pažastyje yra vegetatyviniai svogūnų augimo taškai. Jiems žymėti G. Hekstra pasiūlė simbolius. Vegetatyvinis taškas, esantis arčiausiai generatyvinio ūglio, t. y. besiformuojantis vidurinio lukšto pamate, žymimas A raide, kiti atitinkamai B, C, D… ir paskutinis, augantis dengiamojo lukšto pamate, žymimas H. Mažiausi svogūnai turi tik vieną maitinamąjį ir dengiamąjį lukštą, todėl išauga A ir H tipo svogūnai.

Taigi besiformuojančių svogūnų kiekis priklauso nuo svogūno lukštų skaičiaus, taip pat nuo svogūno dydžio ir genetinių veislės savybių, nes kai kurių veislių iš to paties lukšto pamato formuojasi po du augimo taškus. Ar iš visų augimo taškų išauga nauji svogūnai, lemia daugelis sąlygų augimo metu. Visi vegetatyviniai augimo taškai genetiniu požiūriu identiški, tačiau dėl nevienodų fiziologinių sąlygų svogūno maitinamųjų lukštų skaičiaus priklausomumas nuo svogūno svorio. Veislės: ‘Edilh Eddy‘; ‘Pandion’, ‘Apeldoorn’.

Iš jų išauga nelygiaverčiai svogūnai. Labiausiai metabolitais aprūpinamas generatyvinis ūglis ir A tipo svogūnas. Todėl šis svogūnas dar vadinamas pakaitiniu, jis išauga didžiausias, kiti būna atitinkamai mažesni, o mažiausias — paskutinio maitinamojo lukšto pažasatyje. H svogūnai motininio svogūno maisto medžiagomis beveik neaprūpinami. Dažnai iš jų išauga šaknys ir lapas, retkarčiais net generatyvinis ūglis. H svogūnas dažniausiai sunyksta, jeigu jis savarankiškai nesivysto.

A tipo svogūnai dažniausiai išauga didesni už motininius. Jie apvalūs, o kiti plokšti. Motininių svogūnų dydžiui kartais prilygsta B ir H tipų svogūnai arba netgi esti didesni už juos. H tipo svogūnai kartais užauga tokio dydžio kaip A, bet paprastai jie būna tokie, kaip B svogūnai.

Svogūnų masės derliaus padidėjimas nustatomas iškastų svogūnų svorį atėmus iš pasodintų. Iš tyrimų paaiškėjo, kad šis dydis priklausė ne nuo motininio svogūno tipo, o nuo jo dydžio. Mažų motininių svogūnų (4—5 cm apimties) masės prieaugio dvigubai daugiau negu didelių motininių svogūnų (didesnės kaip 12 cm apimties).

Geriausi pakaitiniai svogūnai išauga, kai sodinama daug A ir H tipo svogūnų. Pakaitinių svogūnų dydis dar priklauso ir nuo motininių svogūnų dydžio. Kai jie dideli, 11 cm ir daugiau, pakaitiniai A svogūnai būna mažesni už B. Geriausiais reprodukciniais svogūnais yra laikomi tie, kurių apimtis 4 cm mažesnė už didžiausių svogūnų apimtį. Įvairių veislių didžiausi svogūnai skirtingi, todėl ir veislių geriausių reprodukcinių svogūnų dydis skiriasi. Tų veislių, kurių didžiausio svogūno skersmuo 5 cm, reprodukcijai geriausiai tinka 3,8 cm skersmens svogūnai. Tačiau kartais nurodyto dydžio svogūnų nepakanka, ypač kai kasmet pražydinimui atrenkami stambiausi svogūnai.

Didžiausias svogūnų derlius ir daug stambių svogūnų išauginama, sodinant pakaitinius (A tipo) svogūnus. Didžiausias A tipo svogūnų procentas būna tada, kai sodinami maži svogūnai, todėl iš pradžių reprodukuojami ir visai smulkūs (4 cm apimties, 1,2 cm skers¬mens) svogūnai, kurie paprastai naikinami.

Visi svogūnai prieš sodinimą pagal apimt] graduojami kas centimetrą. Sekančiais metais kiekvieno dydžio svogūnai iškasami atskirai ir suskirstomi į dvi grupes. Į pirmą grupę patenka tie, kurie išaugo didesni už motininius svogūnus, taip pat iš motininių svogūnų (9—10 cm apimties) išaugę tokio pat dydžio dukteriniai svogūnai. Antrai grupei priskiriami tie, kurių dydis prilygsta motininio svogūno dydžiui (išskyrus 9 ir 10 cm apimties svogūnus), ir tie, kurių apimtis 2— 3 cm mažesnė už motininio svogūno.

Antraisiais metais kiekvienos grupės graduoti svogūnai sodinami, o iškasti vėl skirstomi į dvi grupes. Visi pirmos grupės svogūnai, taip pat antros grupės svogūnai, antraisiais metais patekę į pirmą grupę, reprodukuojami toliau. Antrųjų metų antros grupės svogūnai brokuojami.

Taip reprodukcijai nuolat atrenkami gyvybingi svogūnai. Išbrokuojami tokie klonai, kurie dėl jvairių priežasčių smulkėja arba nors dauginasi ir intensyviai, bet išauga maži ir menkaverčiai svogūnai,

Šis atrankos būdas netaikomas toms veislėms, kurių į biologinis dauginimosi intensyvumas mažas, bet pakaitiniai svogūnai išauga dideli, pavyzdžiui, ‘Pandion’, ‘Temple of Beauty’, ‘William Pitt’, ‘Demeter’ ir kt. Tokių veislių reprodukuojami visi svogūnai, nes iš mažų gana greitai išauga dideli pakaitiniai svogūnai.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti