Aplinkos dizainas

Vandens telkiniai sklype

Vandens telkinių įrengimas kieme

Daugelis iš mūsų norėdami atsipūsti ieško ramaus kampelio prie upės ar ežero. Tačiau jei prie namų turite šiek tiek vietos, upeliu ir tvenkinėliu galite grožėtis kiekvieną dieną. Vanduo akį patraukia pirmiausiai, jis padidina sodą, sode su vandens telkiniu mielai savo lizdus suka paukščiai. Ramus vandens paviršius, čiurlenantis upelis, žaismingi fontanai ir kriokliai – tai ypatingas sodo akcentas, pripildantis garsų ir net saulėtą dieną džiuginantis vaivorykšte.

Šiuolaikinėmis medžiagomis sode galima sukurti tvenkinius įdedant minimaliai pastangų ir lėšų. Be tvenkinio, sklype gali būti įrengtas upelis, pelkė, krioklys, kaskados ar maudytis tinkamas mažas ežeriukas, o gal originali vandens kompozicija, apimanti keletą vandens elementų. Planuoti, koks turėtų būti tvenkinys, reikėtų iš anksto: ar tai bus tiesiog dekoratyvinis vandens telkinys, ar jame auginsite gražius vandens ir pakrančių augalus, ar tvenkinį naudosite dekoratyvinių žuvų auginimui, o gal viską iš karto? Bet kuriuo atveju reikėtų konsultuotis su specialistais ir žinoti, kokie reikalavimai yra, tarkime, žuvų auginimui ar retesnių veislių vandens lelijų auginimui. Bet kuris vandens telkinys gali būti pavojingas mažiems vaikams, o tam tikrais atvejais – ir naminiams gyvūnams, todėl įrengiant tvenkinį reikėtų aptarti saugos klausimus.

3D projektas su virtualizacija leidžia mėgautis upelio ar krioklio vandens čiurlenimu, tvenkinėlio paviršiaus raibuliavimu ir supančios aplinkos atspindžiais baseine. Tai profesionalus būdas suprojektuoti vandens oazę bet kokiame sklype – tiek lygiame, tiek kalvotame landšafte. Projektuojant bet kurį vandens telkinį yra numatoma:

Matomumas. Kad tvenkinys ar upelis būtų puikiai matomas, jam parenkama vieta reprezentacinėje sklypo dalyje. Taip pat jis galėtų būti matomas pro svetainės langą, iš terasos ar poilsio kampelio ir lengvai pasiekiamas. Atvirkščiai, baseinui parenkama konfidencialesnė vieta, kurią nuo pašalinių žmonių akių užstoja augmenija. Jei yra mažų vaikų, projektuojant vandens telkinį paisoma saugumo ir siūloma įrengti negilų telkinį ar tik upelį nuožulnia ir tankiai apželdinta pakrante. Kartais tokiais atvejais siūlomi ir laikini dekoratyviniai atitvarai, apželdinami vijokliais ir pan.
Telkinio dydis. Kuo vandens telkinys didesnis, tuo mažiau reikia įvairių rūšių augmenijos ir gyvūnijos ekosistemos pusiausvyrai palaikyti. Mažesniems vandens telkiniams reikia daugiau priežiūros, nes dėl mažo vandens kiekio jie silpnai apsivalo. Norint, kad žuvys ir kiti smulkūs gyvūnai gerai jaustųsi, minimalus paviršius turi būti apie 10 kv.m., o gylis 80-100 cm. Jei neketinama auginti žuvų, tvenkinėlis gali būti mažesnis, tačiau jam teks dažniau naudoti valymo priemones.
Vietos parinkimas. Jei įmanoma, vieta parenkama toliau nuo didelių medžių. Į telkinį patekusi pūvanti organinė medžiaga pradės irti ir išskirs nuodingą metaną, tokiame vandenyje neaugs augalai, nesiveis žuvys. Didelių medžių šaknys gali pažeisti hidroizoliacinę dangą. Nedideliam vandens telkiniui reikalingas pusiau pavėsis, jis turėtų būti saulės apšviečiamas tik apie 6 valandas per parą, nes vasarą įkaitusiame vandenyje pradeda trūkti deguonies ten sukurtai ekosistemai. Tokio tvenkinuko pakrantę patariama apsodinti keliais aukštesniais augalais, metančiais kuo daugiau šešėlio. Telkinius, kurių gylis yra bent 100 cm, galima įrengti saulėtoje vietoje, nes juose vandens temperatūra daug nepakyla.
Numatoma krioklių ir fontanų vieta telkinyje, upelio vagos vingiai, kaskados.

Plastikiniai dekoratyviniai tvenkinukai

Pats pigiausias ir greičiausias būdas įrengti tvenkinuką, yra įsigyti jau pagamintas plastikines arba stiklo pluošto voneles, kurios yra įvairiausių formų ir gylių. Populiariausios yra netaisyklingos formos, kurios labai tinka natūraliam sodo stiliui. Įsigyjant tvenkinio formą, reikėtų žinoti, kad įrengtas sode tvenkinys atrodys mažesnis, nei atrodo parduotuvėje. Kad neapsiriktumėte dėl dydžio, rekėtų iš anksto pasimatuoti plotą, kurį skirsime tvenkiniui sode. Reikėtų prisiminti, kad kuo didesnis tvenkinys sode, tuo vėsesnis jame vanduo, t.y. mažiau linkęs žydėti ir ušsiteršti dumbliais.

Rekomenduotina pirkti formą su skirtingų aukščių dugnu, dugno terasose galima sodinti vandens augalus. Jei dugnas vienodo gylio, galima įsigyti specialius konteinerius – krepšelius (gali būti iš kokoso plaušų), į kuriuos pasodinami vandens augalai ir nuleidžiami į tvenkinį jiems tinkamame gylyje.

Įrengiant plastikinius tvenkinukus, parinktame sodo plote reikia pastatyti apverstą vonelę, pasižymėti kontūrus ir iškasti reikalingos formos duobę, jei vonelės dugnas kelių pakopų, tai kiekvienos pakopos aukštį pamatuojant iš naujo. Duobės šlaitus reikėtų kruopščiai išlyginti ir sutankinti, naudojant smėlį, o šaknis ir akmenis pašalinti. Norint gerai įleisti vonelę, reikėtų iškasti šiek tiek platesnę ir gilesnę duobę (10-15 cm. daugiau, nei vonelės išmatavimai). Į duobę įstačius vonelę, reikėtų maždaug trečdalį jos pripilti vandens, o tuomet užpildyti tarpus tarp vonelės ir esamo grunto smėliu. Per porą – trejetą dienų dirvožemis aplink vonelę gali šiek tiek įdubti, reikėtų jį papildyti ir išlyginti. Tik tada galima sodinti pakrančių augalus. Tvenkinio kraštas gali būti suformuotas iš natūralaus akmens plokščių, skaldos, žvyro, lauko riedulių ir pan., svarbu, kad jie derėtų prie bendro sodo stiliaus ir visumos.

Dekoratyviniai tvenkinukai su PVC plėvele

Dažnai tvenkinių įrengimui naudojama PVC plėvelė, kurios tarnavimo laikas apie 10-15 metų. PVC plėvelė yra gaminama skirtingų storių, yra nesunkiai panaudojama, tačiau tai ne ekologiškas pasirinkimas. Pavyzdžiui, tvenkiniui, kurio gylis iki 1.5 metro, reikėtų įsigyti ne plonesnę kaip 1.5 mm. storio plėvelę, geriausiai tamsios spalvos.

Tvenkinio įrengimas

Turint gerą projektą, nedidelį vandens telkinį paprasta ir nebrangu įsirengti patiems. Projekte būna pateikti telkinio išmatavimai, paskaičiuotas optimalus gylis ir bendras vandens tūris. Tvenkinio įrengimui reikės ne tik reikiamo ilgio ir pločio plėvelės, bet ir geotekstilės ar specialaus veltinio pluošto, taip pat konteinerių ar krepšelių vandens augalams susodinti.

Paprastai duobė tvenkiniui kasama su skirtingo gylio pakopų dugnu. Šlaitų statumas neturėtų viršyti 45°, o dugno pakopų plotis galėtų būti apie 30 cm., ir daugiau. Jei vandens telkinyje planuojama sodinti vandens augalus, telkinio kraštuose formuojamos įvairaus aukščio pakopos, kurių gylis nuo vandens paviršiaus būtų 10-80 cm. Jei planuojama auginti vandens lelijas, telkinio gylis turėtų būti nuo 80 cm gylio.
Puikiai atrodo tvenkiniai su seklia pakrantės zona ar sukurtu pelkės ruoželiu (iki 15 cm gylio). Duobė turi būti apie 20 cm gilesnė, nei nurodyta projekte. Svarbu, kad abu krantai būtų vienodo lygio, kitaip vanduo ištekės iš tvenkinuko.
Dugną, šlaitus ir terasas reikėtų išlyginti, sutvirtinti ir sutankinti naudojant smėlį, išrinkti akmenis ir šakas. Smėlio sluoksnis gali būti iki 10 cm. Ant jo tiesiama geotekstilė arba veltinio pluoštas, ir tik tada plėvelė. Išklojus plėvelę, reikėtų palikti ją bent porą valandų ant saulės, kad sušiltų ir taptų elastingesnė. Jei tvenkinys didelis, plėvelės gabalus reikia suklijuoti. Ant plėvelės galima patiesti tinklelį, kuris neleis judėti žvyrui, įplyšti plėvelei.
Po plėvelės užtiesimo reikėtų išlyginti raukšles ir pamažu užpildyti vandeniu maždaug trečdalį tvenkinio tūrio. Į dugną atsargiai supilti smėlį, žvyrą, sudėti akmenis. Nerekomenduojama naudoti kalkakmenio, nes kalcio perteklius gali pakenkti augalams ir žuvims. Po poros valandų galima pripilti kitus du trečdalius vandens. Tik tada, kai vanduo ištemps plėvelę, galima sutvarkyti plėvelės kraštą: nupjauti nereikalingus plėvelės kiekius ir pritvirtinti reikiamoje vietoje plėvelės kraštus.
Telkinuko kraštus ir pakopas rekomenduojama sutvirtinti betonu, vėliau paslėpti betoną po dekoratyviniais akmenimis, užberti skalda, žvyru ir kt.

Tvenkinio įranga

Nedidelį tvenkinuką galima be abejonės, sukurti savo rankomis, ypač kai yra nemažai literatūros šia tema. Tačiau specialisto pagalbos prireiks norint tiksliai nustatyti, kokių techninių įrenginių ir priedų prireiks normaliai ekosistemai vandenyje sukurti ir jai palaikyti.

Pirmiausiai, gali prireikti siurblio vandens atnaujinimui, vandens išpumpavimui žiemą ar valant vandens rezervuarą. Siurbliui bus reikalinga tvirtinimo plokštė. Svarbu pasirinkti tinkamo galingumo siurblį pagal tvenkinio dydį. Vandens siurblys naudojamas ir tekantiems upeliukams, fontanams įrengti. Ypatingai atkreipti dėmesį reikėtų į elektros jungčių sandarumą, pasirenkant specialius elektros įrenginius, skirtus lauko ir povandeniniam naudojimui. Patogu, kai tvenkinio ir sodo apšvietimą galite įjungti neišeidami iš namų. Jei ketinate auginti dekoratyvines žyvis, reikėtų pagalvoti apie vandens filtravimą ir valymą, pradedant paprastais flitrais ir baigiant sudėtingomis biofiltravimo sistemomis. Be biologinių valymo priemonių gali prireikti graibštų, specialių žirklių, siurblių dugno valymui ir pan.

Tvenkinio apšvietimas

Dekoratyviniam tvenkinio apšvietimui tenka didelis vaidmuo. Šiuo tikslu naudojami LED povandeniniai šviestuvai, antžeminiai sodo šviestuvai ir plaukiojantys šviestuvai. Anksčiau minėta tvirtinimo plokštė gali būti naudojama ne tik siurblio bei fontano tvirtinimui, bet ir dugne esančių šviestuvų tvirtinimui. Šią plokštę galima lengvai paslėpti po žvyro danga. Plokštėje galima įmontuoti keletą povandeninių šviestuvėlių ir nukreipti juos norima kryptimi kad pasiekti norimą efektą.

Efektingai atrodo ir plaukiojantys vandens paviršiuje šviestuvai, lyg maži jonvabaliai blykčiojantys tarp vandens lelijų. Dažniausiai jie būna lašo ar burbulo formos.

Galima pasirinkti ir šviesos atspalvį: vienaip atrodys melsvas apšvietimas, visiškai kitą efektą duos raudonas apšvietimas.

Tvenkinio priežiūra

Dažnai pasitaiko, kad dekoratyvinis tvenkinys sužydi, gali plisti ir nemalonus kvapas. Geriausias būdas to išvengti – įsigyti vandens valymo sistemą. Tačiau daugeliui savininkų tai yra per brangus malonumas. Atsikratyti dumblių galima ir šiuo senamadišku būdu: į drobinį maišelį įdėti aukštapelkės durpių ar specialių durpių granulių. Taip pat specializuotose parduotuvėse galima įsigyti dumbliais mintančių mikroorganizmų arba cheminių preparatų dumbliams naikinti.

Kai tvenkinyje auginami augalai ir dekoratyvinės žuvys, išsiversti be deguonies stabilizatoriaus, vandens PH reguliavimo priemonių ir kitų bioreguliatorių, palaikančių vandens kokybę, neįmanoma. Tvenkinyje retkarčiais rekomenduojama pakeisti dalį vandens šviežiu, bet ne daugiau, kaip 15 procentų, kad nesudarytumėte streso žuvims ir augalams. Nedidelius tvenkinius žiemai reikėtų išpumpuoti, o dideliuose retkarčiais keisti dalį vandens ir gerai išvalyti bent kartą per tris metus.

Norėdami ilgai džiaugtis vandens įrenginiais sode, turite reguliariai jais rūpintis: laiku išvalyti, palaikyti vandens lygį, taip pat svarbu, kai vandens telkiniai yra saugūs, ypač jei sode žaidžia maži vaikai. Rudenį tvenkinio paviršių galima uždengti tinkleliu – taip mažiau lapų nusės tvenkinio dugne. Vandens augalus, žiemojančius tvenkinyje, galima nuleisti giliau.

Ypatingas rūpestis – paruošti tvenkinį žiemai. Jei tvenkinyje žiemos žuvys ir vandens augalai, reikės pasirūpinti neužšąlančia ekete.

Upelio įrengimas

Projekte būna pateikti upelio išmatavimai, pasiūlomas tinkamas gylis, numatoma krioklių ir kaskadų vieta, vagos vingiai.

Kiekvienas upelis turi šaltinį aukščiausiame taške, savo vagą ir žiotis. Kad atrodytų natūraliai, upelis projektuojamas vingiuojantis, apaugęs augalais, jis gali būti nevienodo pločio, kur platesnėmis vietomis tekėtų ramiau, siauresnėmis vietomis per kaskadas tekėtų srauniau. Jei sklypo reljefas lygus, kaskadas ir krioklius reikia suformuoti dirbtinai.
Iškasama upelio vaga ir paruošiama taip, kaip telkinuko. Jei upeliui vanduo bus tiekiamas iš apačioje esančio tvenkinuko, jo giliausioje vietoje įrengiamas sumontuojamas siurblys, kad prireikus galima būtų lengvai išsiurbti vandenį. Siurblio pumpuojamas vanduo palei upelį bėga užkastu vamzdžiu šaltinio link. Vamzdis turi būti lengvai prieinamas gedimo atveju.
Tekančio vandens upelio dalyse pridedama plokščių akmenų ir sukuriamomis kaskadomis išgaunamas malonus čiurlenimas: garso stiprumas priklauso nuo akmenų dydžio ir padėties. Šaltinis taip pat yra užmaskuojamas akmenimis, kad nesimatytų vamzdžio. Šaltinis gali trykšti iš akmenyje padarytos skylės.

Įrengus vandens telkinius sode, lieka paskutinis, maloniausias darbas: juos apželdinti. Tai gana paprasta padaryti, kai 3D formate ir brėžiniuose turite puikią viziją. Kraštovaizdžio dizaino specialistas parinks Jūsų tvenkiniui tinkančius augalus, juos išdėstys gražiausia tvarka.

Baseino ir spa įrengimas

Šiuo atveju vienareikšmiškai siūlome kreiptis į statybų specialistus, kurie pagal kraštovaizdžio dizainerio pateiktą projektą vykdys baseino įrengimo darbus: iškas numatytos formos duobę, sumontuos reikalingas komunikacijas, pastatys norimo gylio baseiną, įmontuos pasiūlytą apšvietimą, laiptus, kaskadas, fontanus, masažinę įrangą, turėklus, šokinėjimo lentą ir kitus norimus aksesuarus.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti