Sodas

Vasarinių obuolių veislės

Vasarinių obuolių veislės

Mėgėjiškame sode verčiau sodinti ligoms ir kenkėjams atsparias obelis, kad nereikėtų dažnai purkšti.
Anksčiausiai prinoksta ‘Geneva Early‘ obelų vaisiai. Jie labai gražūs, plokščiai apvalūs, nuo žalsvai geltonų iki skaisčiai raudonų. Minkštimas sultingas, labai skanus, kvepia. Tai puikūs pirmieji obuoliai. Medeliai pradeda derėti labai anksti, bet neatsparūs rauplėmis.
Nuo seno auginamų ‘Popierinių‘ vaisiai prinoksta liepos pabaigoje, ne vienu laiku, greitai genda. Odelė balta, minkštimas gelsvas, dažnai miltingas.
Dviem savaitėmis vėliau prinoksta ‘Konfetnoje‘. Obuoliai šviesiai žali su raudonais dryželiais, saldūs ir sultingi. Palyginti atsparūs rauplėms ir vėžiui.
Rugpjūčio viduryje skinami ‘Mantet‘ ir ‘Avenarijus‘ obelų vaisiai. ‘Mantet‘ obuoliai gaivūs, sultingi, vidutiniškai atsparūs rauplėms. Odelė žalsvai raudona, kartais su dryželiais. ‘Avenarijus‘ obuoliai saldūs ir sultingi, raudonai dryžuoti. Vėžiui atsparūs, rauplėms vidutiniškai atsparūs.
Vėliausiai, rugpjūčio pabaigoje, prinoksta ‘Orlovim‘ ir ‘Izbranica‘ obuoliai. Pirmieji žalsvai geltoni, antrieji – šviesiai geltoni su raudonais dryžiais. Rūgščiai saldūs, sultingi, rauplėms visai atsparūs.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti