Patarimai

Vazoninių augalų paruošimas žiemai

Vazoninių augalų paruošimas žiemai

Vasarą kiemus vis dažniau puošia vazoninės lauko gėlės ir kiti vasariniai augalai. Taip auginami ne tik kambariniai augalai ar įprastos sezoninės gėlės, bet ir nedideli puošnūs krūmai, medeliai, daugiamečiai žoliniai augalai. Bet ateina ruduo ir kiemas ištuštėja.

Vazoninių augalų paruošimas žiemai nekels Jums galvos skausmo, jeigu atsižvelgsite į individualius kiekvienos vazoninių lauko augalų grupės poreikius.

Šalčiui neatsparūs medžiai ir krūmai

Bugenvilijos auginimas žiemaTai oleandrai, bugenvilijos, citrinmedžiai, alyvmedžiai ir kiti šiltų kraštų augalai, kurie vasarą visai neblogai jaučiasi lauke. Nereikėtų laukti, kol temperatūra nukris iki nulio. Viduržemio jūros pakrantės augalai žiemą taip pat ilsisi, laikykite juos šviesiame vėsiame žiemos sode ar kitoje patalpoje (12-15°C), retsykiais palaistykite. Augalus, kurie neturi ramybės periodo, perkelkite į kambarį dar prieš pirmąsias šalnas, laikykite šiltai ir retsykiais nupurškite, nes kambariuose visuomet sausesnis oras.

Daugiamečiai, šalčiui atsparūs žoliniai augalai

Dekoratyvinės žolėsRudenį antžeminė jų dalis sunyksta, augalai nustoja vegetuoti ir šaknys ramiai peržiemoja iki pavasario. Tai viendienės, melsvės, heicheros, ežiuolės, kai kurie astrai ir chrizantemos, rasakilos, kai kurie snapučiai, šalavijai, katžolės, skaistažiedės, lubinai, astilbės, įvairūs varpiniai augalai ir kita.

Jeigu augalas tikrai atsparus šalčiui, atsparesnis negu zona, kurioje jūs gyvenate (pvz., jūs gyvenate 5 zonoje, o augalas atsparus 4 zonai), ir vazonas yra didelis, jame daug žemių, galite palikti jį lauke. Tik perkelkite į šešėlį, kad žiemą saulė per daug neįšildytų žemės, ypač jeigu vazonas juodas.

Jeigu augalai auga labai mažuose vazonėliuose, yra jauni arba juos jau laikas persodinti, jie netelpa vazonėliuose, geriausia juos laikyti šaltoje patalpoje — garaže, rūsyje, verandoje. Patalpa gali būti tamsi. Retsykiais reikia patikrinti, ar žemė neperdžiūvus, ir palaistyti.

Pavasarį, kai augalai pradės želti, galima pamažu pratinti juos prie lauko sąlygų, pirmomis dienomis laikyti pavėsyje. Jeigu neturite tinkamos patalpos, įkaskite augalus su vazonais į žemę taip, kad vazono kraštas būtų lygiai su žeme. Kai žemė ims stingti, mulčiuokite augalus durpėmis, žieve ar lapais. Pavasarį mulčą nugrėbkite.

Šalčiui atsparūs lapus metantys krūmai, medžiai ir vijokliai

Hortenzija lauko vazoneRudenį jie numeta lapus ir taip pasiruošia žiemojimui. Lietuvoje vis dažniau į vazonus sodinami ir kaip akcentas naudojami įvairūs krūmai ir nedideli medeliai — plaštakiškieji klevai, rožės, hortenzijos, karpytalapės stefandros, azalijos, japoninės lanksvos ar kiti krūmai spalvingais lapais ar žiedais.

Palaukite, kol augalai numes lapus ir lauke orai atvės. Paprastai tai būna lapkričio mėnesį. Šalčiui atsparius augalus suneškite į garažą ar kitą nešildomą patalpą ir pastatykite šešėlyje, kad per langus vazonų nekaitintų saulė. Tinka tamsi patalpa. Šiek tiek jautresnių šalčiui augalų (plaštakiškieji klevai, azalijos) vazonus sudėkite į didelius plastiko maišus ir tarpus užpilkite sausais nukritusiais lapais, medžio žieve ar durpėmis. Retsykiais patikrinkite žemę vazonuose, ir, jeigu reikia, palaistykite.

Visžaliai ar pusiau visžaliai lapuočiai augalai ir spygliuočiai

Buksmedžiai vazone žiemaTai kai kurios hebės, buksmedžiai, bugieniai, mahonijos, aukubos ir žinoma, visi nedideli spygliuočiai, kuriuos įmanoma auginti vazonuose. Visžaliai augalai garina vandenį ir žiemą, todėl vandens atsargas jiems reikia nuolat papildyti. Juos būtina gausiai laistyti rudenį, dar prieš sušąlant žemei. Šalčiui jautresni augalai laikomi šviesioje šaltoje patalpoje, toliau nuo lango, kad vazonų nekaitintų saulė. Nuolat tikrinama, kad žemė neperdžiūtų, laistoma. Šalčiui atsparius augalus galima laikyti lauke, bet užuovėjoje, kad nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai ir vėjas. Kol žemė neįšalus, laistoma.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti