Apie gėles

Vijokliniai augalai tvoroms

Vijokliniai augalai tvoroms

Gyvatvorė – tai ne tik užsklanda nuo praeivių žvilgsnių, bet ir žalias akcentas, gryno oro šaltinis bei Jūsų kiemo puošmena. Apie tai, kaip išsirinkti augalus gyvatvorei jau kalbėjome šiame straipsnyje. Tačiau šį kartą norime papasakoti apie kitą, metodą apželdinti Jūsų teritoriją. Tai vijokliniai augalai tvoroms. Renkantis šį būdą yra ir privalumų, ir trūkumų, todėl apie tai kokius laipiojančios augalus geriausia rinktis mūsų klimato sąlygomis ir kokių rezultatų galima tikėtis dabar ir pakalbėsime.

Greitai augantys vijokliniai augalai

Dažniausiai tvorų apželdinimui žmonės renkasi daugiamečius, greitai želiančius vijoklius.

Apynys ant tvoros (apželdinimas vijokliais)

Apynys

Renkantis šį augalą būtina žinoti, jog jis gana pavojingas gyvūnams (konkrečiai šunims ir katėms). Galbūt dėl šios priežasties jis nėra itin populiarus vijoklinis augalas tvoroms apželdinti. Tačiau paprastasis apynys tikrai turi savo privalumų. Visų pirma, tai nėra reiklus augalas ir jo priežiūra tikrai nepareikalaus daug laiko bei pastangų. Tai nėra visžalis vijoklis todėl žiemą nunyksta, tačiau pavasariui atėjus apynys netrunka sužaliuoti ir vėl džiugina savo dekoratyvia išvaizda.

Be to, tai žydintis augalas, todėl jo išvaizda metų eigoje šiek tiek kinta: Apynys ne tik užmezga žiedus, bet ir subrandina vaisius (spurgus) iš kurių kaip žinote, yra gaminamas alus.

Apželdinti tvorą ar kitą statinį apyniais tikrai nėra sunku, užtenka prilenkt apynio stiebą prie tvortos pavasarį ir jis netrukus ims naudoti šią atramą bei svarankiškai vytis aukštys.

Gebenė ant tvoros

Gebenė

Gana populiarus pasirinkimas iš mūsų klimato sąlygoms tinkančių, visžalių vijoklių yra gebenės tvora. Jos tanki žalia lapija greitai uždengia net ir didesnius plotus, padeda užpavėsinti pasirinktas kiemo zonas ir tinkamai prižiūrima iš tiesų gali gerai atlikti gyvatvorės vaidmenį.

Šis vijoklis puikus pasirinkimas tvoroms – gebenes nėra sunku genėti ir formuoti.

 Jų tamsiai žali, dažnai marginti lapai išsilaiko per žiemą, todėl uždanga garantuota visiems metų laikams. Priklausomai nuo rūšies gebenės gali augti labai greitai, tačiau yra ir lėčiau besikerojančių atmainų. Ir nors negalime sakyti, kad šį vijoklį užauginsite be jokių pastangų, tačiau dauguma augintojų tvirtina, jog rezultatas yra vertas šių pastangų.

Gėlė raganė (vijoklis ant tvoros)

Raganė

Jeigu mėgstate žydinčius augalus, tuomet vijoklinė raganė yra puikus pasirinkimas Jūsų tvoros apželdinimui. Raganė išsiskiria savo išsvaizdžiais, ryškiaspalviais žiedais kurių gausa traukia akį ir gali tapti tikru Jūsų kiemo akcentu. Vijoklis labai vešlus, gali pasiekti net 5 metrų aukštį todėl atsiveria pilna laisvė formuoti kompozicijas ar nestandartines figūras. Puikiai tinka sodinti atvirose vietose, kur daugiau tiesioginės saulės ir nelabai mėgsta drėgmės, todėl savo tvoros apželdinimui pasirinkus raganes svarbu atsižvelgti į šio augalo poreikius.

Atsižvelgti į rekomendacijas sodinimo vietos parinkimui bei paruošimui. Pravartu įrengti drenažą iš skaldytų plytgalių ar akmenų. Raganės geriau žydi šiltomis vasaromis ir tuomet, kada yra pakankamai tręšiamos. Tinkamai prižiūrimas, geroje vietoje augantis raganės vijoklis gali gyventi net iki 20 metų.

Vynuogė ant tvoros

Dekoratyvinės vynuogės

Tinkamai pritaikytos, net ir paprasčiausios vynuogės gali puikiai pasitarnauti apželdinant tvorą. Šiam tikslui rasite tikrai nemažai mūsų klimato sąlygomis puikiai išsilaikančių bei labai išvaizdžių dekoratyvinių vynuogių rūšių.

Sausmedis (Vijoklis ant tvoros)

Sausmedis

Sausmedžio krūmas turi keletą atmainų iš kurių dauguma auga gana greitai, tačiau žmonės juos pamėgo dėl gausių ir labai gražių žiedų kuriais šis augalas pasidabina. Tai kvapnūs žiedai kurių malonus aromatas užpildo visą kiemą. Dalis sausmedžių subrandina valgomas uogas, tačiau dekoratyvinių rūšių uogos yra laikomos nuodingomis ir jų valgyti jokiais būdais negalima. Vijoklinėmis sausmedžio rūšių atmainomis dažnai apželdinamos ne tik tvoros bet ir įvairūs dekoratyvinai atitvarai, atbrailos, sienelės bei laiptų turėklai.

Didžioji žiemė (Vijoklis ant tvoros)

Didžioji žiemė

Ieškantys įdomesnių sprendimų būtinai turėtų pasidomėti žiemėmis, tai visžaliai, žydintys augalai kurie tikrai padės išsiskirti iš daugumos. Šios gėlės priskiriamos prie šliaužiančių augalų, todėl nesitikėkite, jog žiemės suteiks tankią vertikalią uždangą, tokią kokios galėtumėte tikėtis naudodami apynį, vynuoges ar kitus vijoklius, tačiau sodinant apgalvotai galima sukurti tikrai įdomių kompozicijų. Tiesa, verta paminėti, jog tai nuodingas augalas, todėl jeigu vengiate pavojingų augalų, galbūt Jums labiau tiks kiti siūlomi tvorų želdiniai.

Vijoklinės rožės

Vijoklinės rožės

Žmonės, kurie ieško vijoklių tvoros apželdinimui dažniausiai nori ilgalaikio rezultato, kad per žiemą jų kūrinys nesunyktų ir kad kitą pavasarį nereikėtų vėl investuoti savo laiko bei pastangų norimam vaizdui atkurti. Gyvenant mūsų klimato sąlygomis pasirinkimas yra šiek tiek ribotas, ir mes kartais tikrai pavydžiai žiūrime į ryškiaspalvias žiedais išmargintus pietinių šalių sodus. Tuos sodus, kuriuose auga gėlės bei medžiai, kurie Lietuvoje nieku gyvų nesugebėtų ištverti mūsų atšiaurių žiemų.

Laimei, turime nemažai vijoklinių rožių rūšių kurių mūsų klimatas negąsdina, todėl turime būti kūrybingi, ir pagal savo išgales sugebėti išsisukti iš esamos situacijos. Jos ne tik puikiai kerojasi, lipa aukštomis atramomis bei tvorelėmis, bet ir su kruopštaus sodininko pagalba ir pasiruošimu, puikiai išveria net ir pačias šalčiausias Lietuviškas žiemas.

Vijoklinė rožė – tikra gėlių karalienė kuri geba pasiekti metrų aukštį. Tai augalas, kuriam tikrai prireiks daugiau priežiūros, negu daugumai kitų vijoklių, jų stiebus reikės tvirtinti ir formuoti, karpyti bei laikui atėjus – pridengti. Šis augalas tikrai pareikalaus daugiau laiko, kalbant ne tik apie priežiūrą, bet ir periodą nuo pasodinimo iki galutinio, norimo rezultato, tačiau rezultatas ne retai viršija visus lūkesčius.

Vijoklis citrinvytis ant tvoros

Kininis citrinvytis

Vijoklis, kuris subrendęs gali nusidriekti iki 15 metrų ilgio, žydi gausiai mažais, baltais žiedeliais puikiai tinka tvoroms bei kitoms sodo atramoms apželdinti. Citrinvytis gavo savo pavadinimą dėl savo uogų, kurios turi citrinų skonį bei aromatą. Patogu yra tai, jog šis augalas puikiai atlaiko žiemą, be jokio apšiltinimo ar priedangos.

Be to, puikiai auga pavėsingose vietose, tačiau saulėje ne taip gerai laikosi.

Nenustebkite, jeigu per pirmus metus augalas paaugo nedaug, pastebėsite, jog metams bėgant jis tikrai įsibėgėja. Jeigu nuspręsite tvorą apželdinti citrinvyčiais, atminkite, jog augalą reikės šiek tiek formuoti ir karpyti senesnes, padžiuvusias šakeles, kitaip jos gali užgožti bendrą vaizdą. Be to, šiam augalui reikės reguliaraus tręšimo bei laistymo. Tinka sodinti ir rudenį.

Vijoklis Ląstūnė ant tvoros

Ląstūnė

Labai nuostabi, vijoklinė gėlė kurios lianos nusidriekia ir pasidabina ryškiai oranžinėmis gėlėmis. Augalas toleruoja šaltį ir gali žiemoti nepridengtas iki -20C. Ląstūnei nėra labai svarbu, ar Jūsų tvora yra pietinėje ar šiaurinėje pusėjė, pasodinę šį augalą galite tikėtis žiedų nuo vidurvasario, iki pat rudens vidurio. Savo dydžiu ir gausa įspūdį darantys ląstūnės vijokio žiedai iš tiesų suteikia kiemui egzotiško vaizdo.

Tačiau būkite atsargūs – šis augalas gana agresyvus ir savo šaknimis gali pažeisti mūrą. Todėl dažnaiu naudojamas sodinti prie tvorų be pamato, šalia arkų ar kitų dekoratyvių sodo konstrukcijų ar atramų skirtų vijokliams lipti. Pasodinus ląstunę žiedų teks šiek tiek palaukti, kandangi ji ima žydėti antrais ar trečiais metais.

Ožekšnis prie tvoros

Ožekšnis

Dar vienas augalas, kurį dažnai sutiksite patvoryje yra ožekšnis. Ir nors techniškai prie vijoklių jo priskirti negalime, kadangi tai greičiau krūmelis, o ne liana, tačiau prie tvoros ar kitos atramos augantis ožekšnis sugeba pasiekti žymiai didesnį aukštį. Ožekšniai auga gana lėtai, tačiau jų lapija, priešingai nei žiedai yra itin tanki bei išvaizdi. Ožekšnius galima formuoti karpant, jie nebijo žiemų ir ištveria atšalimą iki -35°C todėl galite būti ramūs, dėl šio augalo žiemojimo. Ožekšnis geriau auga drėgnoje dirvoje ir pavėsyje.

Visterija (wisteria) vijoklis ant tvoros

Visterija

Sulaukiame nemažai klausimų dėl visterijų auginimo Lietuvoje. Iš tiesų, šį augalą galima visai neblogai užauginti ir mūsų klimato sąlygomis, tačiau tam reikės šiek tiek pastangų ir pasiruošimo. Tai augalas kuris mėgsta šilumą bei saulėtas vietas. Auginti visterijas galima ten kur mažiau užpučia vėjai, pageidautina, ant pietinės namo sienos.

Kadangi tai subtropinis augalas, jis neištveria didelių šalčių ir mūsų klimato sąlygomis gali būti labai kaprizingas.

Pradedantiesiems sodininkams tikrai neverta bandyti auginti visterijų. Visterijos vertinamos dėl savo nuostabių, melsvai violetinių žiedynų. Pasodinus visteriją galite tikėtis sulaukti žiedų po 3-6 metų (priklausomai nuo rūšies).

Vinvytis vijoklis ant tvoros

Vinvytis

Turbūt labiausiai šalnoms atsparus augalas tarp čia išvardintų vijoklių bus vinvytis. Jis gali pakelti atšalimą iki -40C žemiau nulio, todėl yra dažnas šiauresnių kraštų sodų svečias. Jūs galite būti negirdėję šio pavadinimo, tačiau pamatę nuotrauką, bei jo penkiapirštį lapą greičiausiai atpažinsite ir prisiminsite kur nors sutikę šį augalą.

Vinvyčio grožis atsiskleidžia rudenį, kuomet vėstant orams lapai išmarginami ryškiai raudonais atspalviais.

Tai nėra įnoringas augalas, jis neturi didelių reikalavimų dirvos kokybei ar daugumai kitų aplinkybių. Galima sakyti, jog vinvyčius paprasta auginti bei dauginti, o formuoti lengva ir įdomu.

Jiems galima suteikti įvairiausių formų, nesunkiai apauginti skirtingas atramas bei sieneles. Vienintelis patarimas – sodinti geriau rudenį (Rugsėjo-Spalio mėnesiais) tačiau augalai įsišaknija ir sodinami pavasario periodu.

 

Dar daugiau vijoklių rasite mūsų pagrindinės svetainės augalų kataloge. Kadangi čia išvardinome tik keletą dažnaiu auginamų vijoklių, platesnį jų pasirinkimą bei detalesnį aprašymą galite apžiūrėti patys šiame puslapyje.

Jeigu dar neišsirinkote savo mėgstamiausio daugiamečio augalo tvoros apželdinimui, galbūt pats laikas pagalvoti apie vienmečius, tačiau itin sparčiai augančius vijoklius?

Vienmečiai vijokliai – tai puiki alternatyva daugiamečiams tvoros želdiniams

Jeigu nemėgstate monotonijos ar neesate tikri dėl savo galutinio pasirinkimo – prie tvoros pasodinkite vieną iš šių vienmečių vijoklių ir stebėkite, kaip greitai paprasta tvora virsta tikru meno kūriniu.

Kvapnusis pelėžirnis ant tvoros

Vijoklinis Pelėžirnis

Šis augalas populiarus dėl savo nuostabaus kvapo. Tai dekoratyvus ir medingas augalas skleidžiantis užburiantį aromatą ir viliojantis darbščias bites. Pasodinę pelėžirnį galite tikėtis iki 1 ar 2 metrus siekiančios augmenijos kuri puikiai papuošia tvorą, laiptus ar kitą atramą.

Norėdami, kad pelėžirnis žydėtų gausiau turėsite kartą ar du (per sezoną) palaistyti jį skystomis trąšomis. Jie nemėgsta permirkusios dirvos, tačiau sausesnėmis vasaromis būtina laistyti kas vieną ar dvi savaites reguliariai.

Nasturtė ant tvoros

Nasturtė

Šias gėles dažnai sutinkame balkonuose, tačiau kodėl gi jų nepritaikius apželdinti tvoroms? Yra nemažai nasturtės rūšių, kurios stiebiasi aukštai ir gali sukurti puikią uždangą kuri bus ne mažiau tanki negu kiti vijokliniai augalai. Tiesa, nasturtėms reikės gana gerai paruoštos bei derlingos dirvos. Ši gėlė mėgsta tinkamą priežiūra ir gerai parinktas trąšas.

Pastebėsite, jog pasodinta nasturtė greitai išbujoja, todėl tinkama atrama verta pasirūpinti dar prieš sodinimą.

Šios gėlės šakeles turėsite parišti ir pritvirtinti, kadangi savaime ji neturi sugebėjimo lipti aukštyn. Jos žydi gana ilgai ir nasturtės žiedais galėsite džiaugtis nuo vasaros vidurio iki rugsėjo pabaigos.

Dekoratyvinės pupelės ant tvoros

Dekoratyvinės pupelės

Klasika galima pavadinti tvoras apželdintas vijoklinėmis, dekoratyvinėmis pupelėmis. Ir nors tai nėra tas augalas kuris džiugina savo gausiais žiedais, tačiau sparčiai auga ir tankiai uždengia gana didelius plotus. Matyt dėl to yra mėgstamas ir dažnai naudojamas vijoklinis augalas tvoroms apželdinti.

Sezono eigoje dekoratyvinė pupelė išgyvena keleta permainingu stadijų ir dėl to yra įdomus augalas. Visų pirmą išsporgsta žiedeliai, o vėliau subrandina gana nemažas, žalias ankštis iš kurių vėliau pabyra margaspalvės pupelės.

Gėlė kobėja lipikė ant tvoros

Kobėja lipikė

Mažiau įprastos formos žiedais gali pasigirti kobėja lipikė. Vijoklinė gėlė kuri pasipuošia violetiniais varpeliais. Šis augalas mėgsta šviesą, todėl dažniau sodinamas ten, kur sulaukia gausesnių tiesioginių spindulių, tačiau pakenčia ir dalinį pavėsį.

Ipomėja (vijoklis ant tvoros)

Purpurinė ipomėja

Dar vadinama purpuriniu sukučiu, ši vijoklinė gėlė dažnai naudojama kaip vienmetis vijoklis įvairių tvorų ar kitų atramų apželdinimui. Ipomėja yra nuodinga, todėl rekomenduojama dirbti naudojant apsaugines pirštines. Ji megsta šilumą ir reguliarų laistymą, tačiau dirva neturi būti pernelyg šlapia. Dažnai naudojama ir kitose kompozicijose, pavyzdžiui kabančiuose vazonuose. Jų žiedai dideli, purpurinės ar melsvai violetinės spalvos.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti