Patarimai

Vynuogė balkone

Vynuogės auginimas balkone

Balkone reikėtų sodinti vidutiniškai augius savidulkius vynmedžius desertinėmis uogomis.

Jeigu vazonas pakankamai didelis ir gilus, tokio amžiaus vynmedį jau nebūtina kasmet persodinti, bet patariama pakeisti viršutinį žemės sluoksnį geru kompostu arba visai perpuvusiu mėšlu. Vazone turi būti bent 3-5 cm sluoksnio drenažas ir drenažinės skylės vandens pertekliui ištekėti. Netinka juodi ar kiti greitai įkaistantys vazonai arba juos reiki pridengti nuo tiesioginės saulės.

Vynuogė balkoneVasarą balkone auginamos vynuogės gausiai laistomos keletą parų pastovėjusiu šiltu vandentiekio vandeniu, dar geriau – lietaus vandeniu. Žemė visuomet turi būti truputį drėgna, neužmirkusi ir neperdžiūvusi. Pavasarį ir vasarą iki rugpjūčio
kas dvi trys savaitės laistoma skiestomis raugintomis srutomis (1:10) ir kaliu (šaukštas medžio anglies užpilamas 1 l vandens ir paliekama parai). Kai pradeda formuotis žiediniai pumpurai, patręšiama superfosfatu (5-7 g/1 l vandens). Kad geriau megztų vynuoges, augalą reikia keletą kartų per dieną supurtyti, galima nupurkšti boru.

Vynmedžiai šilumamėgiai, jiems patinka saulė, todėl auginkite tik pietiniuose arba pietrytiniuose balkonuose. Kitur vešliai auga, bet retai žydi. Atminkite, kad dera jaunos šiųmetės šakos, todėl vynmedžius balkone ne tik galima, bet ir reikia genėti. Azotu pertręšti vynmedžiai augina lapus, o ne žiedus, sutankėja, juos dažnai puola ligos.

Kartais vynmedžiai gražiai auga, bet nedera. Dažniausiai taip atsitinka, kai vazonas nuolat kilnojamas iš vienos vietos į kitą, sukiojama į šviesą. Kai pradeda augti ūgliai, vazonas pastatomas į nuolatinę vietą balkone ir nejudinamas iki rudens, kai nukrenta lapai.

Žiemai vynmedį geriausia išnešti į rūsį (2-4°C). Laistyti beveik nereikia, šviesa taip pat nebūtina. Blogiausiu atveju laikykite jį ne aukštesnėje kaip 16 °C temperatūroje, šviesiai. Sausį vynmedis perkeliamas į kambarį. Anksti pažadintas anksti ir dera. Kartais pražysta jau vasarį, o gegužę prinoksta pirmosios uogos. Gausiai laistyti ir tręšti pradedama, kai išbrinksta ir pradeda sprogti pumpurai. Kai uogos jau beveik prinokusios, laistyti reikia mažiau, kad nesutrūkinėtų.

Mini vynuogė vazone
Vazoniniai vynmedžiai (vynuogės)

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti