Apie gėles

Žaliai žydinčios gėlės

Žaliai žydinčios gėlės

Gamtoje daugiausiai žalios spalvos, ypač žalios – geltonos ir žalios – mėlynos spalvų kokteilių. Pirmasis derinys priskiriamas šiltoms spalvoms, antrasis – šaltoms. Žalia spalva ramina, tai geras fonas ryškiems, kontrastingiems gėlynams. Vienspalvė pievelė arba gyvatvorė labai gerai išryškina raudonos ir geltonos spalvų ir atspalvių akcentus.

Rožė žaliais žiedais 'lovely green'Žalia spalva gėlyne – lyg miltai tešloje, be jos nieko gero neišeitų. Subtilių pastelinių spalvų mėgėjai sodina žaliai baltus gėlynus. Jie ypač puikiai atrodo anksti pavasarį. Balta spalva paryškina ryškias spalvas ir išblukina pastelines.

Žali būna ne tik gėlių lapai, bet ir žiedai. Tokius augalus Lietuvoje dažniausiai augina tik kolekcionieriai, nes lietuviams labiau patinka ryškios spalvos. Be reikalo, nes žali žiedai atrodo labai egzotiškai ir gali įtikti net išrankiausiam gėlininkui. Užsienyje kai kurie kolekcionieriai renka ir augina tik augalus žaliais žiedais. Dažniausiai tai įvairūs hibridai ir veislės.

Eleborų žiedeliai panašūs į nedidelius įvairiaspalvius puodelius. Pražysta labai anksti, iš karto po snieguolių. Sunku pastebėti, kada šios gėlės baigia žydėti ir pradeda nokinti sėklas – žiedeliai nenukrinta, nenuvysta, bet pažaliuoja. Dvokiančiųjų eleborų (Helleborus foetidus) žiedai jau pražysta žali, kartais su rausvai rudu atspalviu. Pavasarį iš stiebo išlenda iki 80 cm aukščio žiedstiebis su daugybe smulkių, varpelio formos žiedų. Nepaisant pavadinimo, jie bekvapiai. Korsikos eleborų (H. argutifolius) žiedai skaisčiai žali. Jų viduriukas tamsesnis už pakraščius. Labai gražūs, sodriai žaliais žiedais ‘Greencups’ hibridiniai eleborai (H. x hybridus hort.). Kaukazinių eleborų (H. caucasicus) žiedeliai nedideli, 1-3 cm skersmens, gelsvai žali arba žalsvai balti su rausvu atspalviu.

Ne tik eleborai šaukia pavasarį žaliais žiedais. Kai kurie narcizai – Narcissus viridiflorus arba ‘St. Patrick’s Day’ ir tulpės taip pat puikuojasi neįprastomis karūnomis. ‘Spring Green’ – vienos iš gražiausių žalsvažiedžių tulpių.

Mirtalapė karpažolė žydi žaliais žiedaisMirtalapės karpažolės (Euphorbia myrsinites) žydi gegužės-birželio mėn. 15-20 dienų. Tai daugiametis, iki 25 cm aukščio augalas mėsingais lapukais apaugusiais šliaužiančiais stiebais. Lapai suaugę taip tankiai, kad stiebo viršūnės atrodo kaip kankorėžiai. Ryškiai žali žiedeliai gražiai atrodo šviesiai žalių arba žalsvai pilkų lapų fone. Tačiau įspūdingiausiai mirtalapės karpažolės atrodo tuomet, kai stiebų apačia nuplinka. Dažnai pasisėja pačios, sėklas skruzdėlės išnešioja toli. Labai šaltą žiemą žiemojanti antžeminė dalis apšąla, bet greitai atauga iš šaknų.

Žaliais žiedais, o tiksliau – apyžiedžiais išsiskiria arizemos. Tai egzotiniai ir palyginti brangūs augalai, kuriuos sunku padauginti. Dauguma arizemų neištveria mūsų žiemų, todėl rudenį iškasamos ir per žiemą laikomos rūsyje. Įspūdingai atrodo japoninės (Arizaemum japonicum) arizemos. Po storu mulčio sluoksniu jos sėkmingai peržiemoja ir lauke. Ryškiai žali, dryžuoti ir kai kurių A. candidissimum arizemų žiedai.

Gražuolės zundos būna ne tik pilkos ar mėlynos. ZundosEryngium eburneum užauga net iki 1,2 m aukščio ir tinka sodinti tolimiausioje gėlyno vietoje. Jų lapai rapyros formos, o žiedynai šviesiai žali. Agavinių zundų E. agavifolium stiebai taip pat ištįsta iki 1,2 m. Žalius jų žiedelius ratu supa kardo formos lapai.

Žalios tulpės 'spring green'Kartais net gėlių karalienės rožės užsivelka žalią rūbą. Keisti Rosa x odorata ‘Viridiflora’ žiedai nepatiks tradicinių rožių gerbėjams. Jie bijūno formos, raudonai arba rudai žali. Žalsvo atspalvio ir rožių ‘Greensleeves’ žiedai.

Švelniai žali ‘Lime Green’ tabako (Nicotiana) žiedai. Jie geriausiai dera su šviesiai rausvomis verbenomis. Žali ir žemuoginių špinatų žiedeliai. Pavasarį tarp žalių lapų jas sunku pastebėti, užtat į žemuoges panašūs raudoni vaisiukai šviečia iš toli. Vasaros pabaigoje žaliais žiedais pražysta ‘Green Jade’ hibridinės knifofijos (Kniphofia x hybrida hort).

Dar keletas augalų žaliais žiedais.
Viendienės (Hemerocalis) ‘Green Widow’, kardeliai (Gladiolus) ‘Green Star’, ‘Green Meadows’, galtonijos (Galtonia viridiflora), heucheros (Heuchera cylindrica) ‘Greenfinch’, levandos (Lavandula viridis), pasifloros (Passiflora caerulea ir P. citrina), rudbekijos (Rudbeckia) ‘Green Wizard’ ir ‘Irish Eyes’, meksikiniai šalavijai (Salvia mexicana) ‘Limelight’, kalijos (Zantedeschia) ‘Green Goddess’, gvaizdūnės (Zinnia elegans) ‘Green Envy’, kai kurios fuksijos (Fuchsia splendens), barzdotieji vilkdalgiai ‘Limelighter’ ir kiti.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti