Aplinkos dizainas

Žiemos sodai

Žiemos sodai

Žiemos sodai buvo pradėti kurti XVI-XVII amžiuje didikų soduose prie pilių citrinmedžiams ir apelsinmedžiams auginti, tada jie vadinosi oranžerijomis. Vėliau tuose žiemos soduose pradėtos auginti egzotinės gėlės, didelis dėmesys pradėtas skirti estetikai. Šiuolaikiškame žiemos sode dera augalai, vandens telkiniai, suoliukai ir takeliai.

Projektuojant žiemos sodus atsižvelgiama į vietą, saulės kiekį, numatomą palaikyti temperatūrą ir kt. Būtina suplanuoti temdymą nuo saulės, vėdinimą, drėkinimą, reikalingas tinkamų augalų parinkimas suprojektuotai sistemai. Pirmiausia numatomos funkcinės zonos: poilsio, augalų ir takelių. Poilsio zonoje siūloma pastatyti suoliuką ar krėslą, jų kiekis priklauso nuo to, kiek žmonių lankysis žiemos sode. Žiemos sode projektuojami takai turi būti patogūs vaikščioti ir leidžiantys gėrėtis norimais augalais. 3D projektavimas leidžia klientui pasivaikščioti būsimame sode, kurti įvairiausias sodo formas ir aukščius, pasirinkti norimus augalus, išdėstyti poilsio zonos komponentus, pasirinkti atramines sieneles, tvenkinukų ir krioklių išdėstymą ir pan.

Žiemos sodo dydis optimaliausias yra apie 15-20 kv. m., sienelių aukštis paprastai siekia iki 4 m. To galima pasiekti projektuojant žiemos sodą per du aukštus. Žiemos sodas gali būti projektuojamas nukreiptas į visas puses, atsižvelgiant į poreikius:

• žiemos sodas, esantis pietų pusėje, leidžia taupyti namų šilumą žiemą, Tačiau vasarai reikia apgalvoti vėdinimo, oro ir substrato drėkinimo bei temdymo sistemas. Sodinti rekomenduojama daugiausia augalus, kurie mėgsta šviesą, drėgmę ir šilumą: bananus, monsteras, anturius, difenbachijas, ananasus, alefandras, kavamedžius, pasifloras ir pan. drėgnųjų atogražų augalus, kadangi vasarą temperatūra gali būti apie 28-30 laipsnių šilumos, o žiemą negali nukristi žemiau 16 laipsnių Celsijaus.

• žiemos sodas, nukreiptas į rytus, bus šviesus, jį galima projektuoti kaip virtuvės ar darbo kambario tęsinį, t.y. vietą, kur lankomasi ryte. Tokiame sode tiks auginti įvairaiusias orchidėjas, kitus epifitinius augalus, įvairiausias lianas, paparčius ir pan.

• žiemos sodas, nukreiptas į šiaurę, yra tarsi papildomas oro tarpas padedantis taupyti šilumą žiemą, bei apsaugantis nuo šiaurinio vėjo. Toks sodas beveik nereikalauja papildomų ventiliacijos sistemų, jame tinkami sodinti paatogrąžų tipo augalai, kuriems reikalinga žiemojimo temperatūra iki plius 10 laipnių Celsijaus. Tai jukos, agapantai, klivijos, kamelijos, įvairiausi rododendrai ir azalijos, hortenzijos, kiparisai, lauramedžiai, cikai, oleandrai, alyvmedžiai, granatmedžiai ir pan.

• vakarų pusėje esantis žiemos sodas yra idealiausia poilsio zona. Be kitų sistemų, jam svarbiausia numatyti papildomą apšvietimą pagal pasirinktą augalų tipą: atogrąžų, paatogrąžų.

Idealu, jei žiemos sode suprojektuojamas vandens telkinys, jo pasirinkimą gali apriboti tik žiemos sodo dydis: didesniuose soduose galima numatyti tvenkinukus, vidutinio dydžio sode tiks nedideli kriokliukai, krintantys į nedidelį vandens telkinį, o mažiausiuose soduose siūloma pastatyti bent 1m skersmens kilnojamą kriokliuką, tekantį iš nedidelio vandens indo. Vandens telkinukui žiemos sode reikalingas vandens siurblys ir elektros šaltinis, kurie numatomi dar prieš projektuojant žiemos sodą.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti