Muskatmedis

Muskatmedžių tėvynė – Moluko salos. Jie auginami Malaizijoje, Vakarų Indijoje, Mauricijaus saloje, Brazilijoje, Indijoje, Šri Lankoje. Kvapusis Muskato Medis (Myristica fragrans Houtt) – dvinamis tropinis, iki 16 m aukščio išstypstantis medis ar krūmas, priklausantis muskatmedžių (Myristiceae) šeimai.

MuskatmedžiaiMuskato medžio žievė varijuoja nuo žalsvos iki pilkos, lapkočiai trumpi, lapai lygiais kraštais, pražanginiai, odiški, tamsiai žali. Žiedai smulkūs, susitelkę į kekes, jų kuokeliai suaugę stulpeliu. Vaisiai kiaušinio formos, sultingi, viduje yra stambi sėkla sus apyvaisiu.

Kartu su kvapiojo muskatmedžio branduoliais į rinką patenka mažiau vertingų medžių sėklos. Tai vadinamieji papuasiniai arba makasaro riešutai (Myristica argentea Warb) ir Bombėjaus riešutai (М. malabarica Lamark).
Muškatmedžiai auga drėgname ir šiltame klimate (ne mažiau kaip 20°C šilumos).

Muskato medžio žiedaiMuskato medis žydi bei vaisius mezga visus metus. Pradeda derėti po 6-8 metų ir dera apie 60 metų. Dauginama sėklomis, kurios sėjamos šviežios. Išdygsta per 50-90 dienų po sėjos. Vienam augalui skiriamas 9x9 m plotas. Derlius paprastai renkamas iki trijų kartų per metus, nuo vieno medžio – apie 2000 vaisių. Geltonai oranžinis minkštimas nuvalomas, raudonas apyvaisis atskiriamas nuo branduolio. Apyvaisis ir branduoliai džiovinami atskirai. Apyvaisis išdžiuvęs tampa rudai geltonu ir lengvai lūžta. Kaip prieskonis naudojami ir muskatmedžių vaisių apyvaisiai, ir branduoliai. Juose yra 10% eterinio aliejaus, krakmolo, baltymo, 40% riebalinio aliejaus.

Muskato riešumo medisMuskatmedžių branduoliais ir apyvaisiais skaninami antrieji avienos, veršienos, jautienos, kiaulienos, paukštienos ir žvėrienos patiekalus. Ypač šis prieskonis tinka su vištienos patiekalais. Žuvis paprastai skaninama tik muskato branduoliais. Jie tinka bulvių, kopūstų, rūgštynių ir špinatų, svogūnų, salierų patiekalams, orkaitėje užkeptiems grybams. Muskato riešuto dedama į kiaušinių, kruopų ar miltinius patiekalus (omletą, kiaušinienę, ryžius, lakštinius, manų kruopų paplotėlius, virtinukus, leistinukus, blynelius, sklindžius ir kimštus pyragus).
Be muskatinio riešuto neįsivaizduojami ir kai kurie pyragaičiai, sausainiai, meduoliai, saldūs pudingai, tortai, plikytas kremas. Jis naudojamas trupintas, trintas arba grūstas. Vienai porcijai reikia 0.1g prieskonio.