Augalų kategorijos

Sparnuotoji tunbergija

Pasėti sparnuotąją tunbergiją – vaikų žaidimas.

Kovo mėnesi į dideli vazoną reikia sukaišioti rudas stambias sėklas. Po kokių šešių savaičių jau gėrėsitės pirmaisiais gėlės žiedais. Tamsiai violetinės oranžinio vainikėlio žiotys primena akies lėliukę. Todėl kai kuriose šalyse gėlė vadinama juodaake zuzana (angl. Black eyed Susari).

Gimtojoje Pietų Afrikoje sparnuotoji tunbergija auga kaip vešlus vijoklis. Ją galima auginti lauke ir vidutinio klimato kraštuose, kol nakties temperatūra nenukrinta žemiau 10°C.

Grunte želiantys tunbergijos stiebai vejasi apie lazdas, virves, vielos tinklą, ne retai pasiekia net 2 metrų aukšti ir būna gausiai apkibę žiedais.
Vazonuose tunbergijos vijokliai auga lėčiau, bet vistiek žydi keletą mėnesių.

Jei nenorite sėti, nuo balandžio mėnesio galite įsigyti jau žydinčią sparnuotąją tunbergiją. Pastatykite gėlę šviesioje vietoje, tik saugokite nuo karštos vidudienio saulės. Per lapus išgaruoja daug vandens, todėl būtina gausiai laistyti, ypač jei vasarą vazonas stovi lauke.

Reguliariai apžiūrinėkite lapus, ar neužpuolė voratinklinės erkės, ir purkškite juos vandeniu, kad išvengtumėte šios negandos. Jei visgi pasirodo voratinklinės erkės ar jų voratinkliai, išneškite augalą į lauką. Kai bitės apdulkina žiedus, randasi dideli apvalūs vaisiai. Sunokę jie susprogsta ir aplinkui išbarsto sėklas. Šia sparnuotosios tunbergijos savybe galima sudominti vaikus.

Leiskite vaikams surinkti dideles sėklas, palaikyti iki pavasario ir pasėti. Tuomet jie patys pamatys, kaip iš sėklos išauga gėlė. Kartais iš sėklos išaugusi tunbergija sužydi naujos spalvos žiedais. Galima nusipirkti ir kitos spalvos veislių, pavyzdžiui, Thunbergia alata “Alba” (balti žiedai su tamsiomis vainikėlio žiotimis).
Egzistuoja ir vienaspalviai žiedai be tamsios lėliukės.