Juodosios avietės

Juodosios Avietės (Rubus Occidentalis) – erškėtinių (Rosaceae) šeimos augalai. Dažnai auginamos juodauogės “Kumberlend” (Cumberland) amerikietiškos, vidutiniškai ankstyvos rūšies agalai.

Krūmai dekoratyvūs, aukšti, iki 2 – 4 metrų, neleidžia atžalų. Stiebai pasidabinę spygliukais, kurie tik ir taikosi sulaikyti praeinančius, atkreipti į save dėmesį.

Uogos juodos, smulkios, apvalios, saldžios, su gervuogėms būdingu prieskoniu ir aromatu. Uogos sunoksta beveik vienu metu. Valgomos šviežios, šaldytos, trintos. Gana derlingos.

Žiemą ištvermingos. Geriau dera kai stiebai žiemai pridengiami ar bent storiau pamulčiuojami.

Vienmečių stiebų viršūnes vasaros pradžioje reikia patrumpinti, kad labiau šakotųsi.

Menki stiebai išpjaunami iki žemės. Pagal veislės ypatybes, krūme paliekami 4 – 5 arba 7 – 9 vienmečiai stiebai.

Jei stiebai išgenėti, krūmai būna vešlūs, šakos nenulinksta iki žemės.

Sodinti Juodosios avietės krūmus reikia paliekant 1 – 1.20 cm tarpus.

Mažiau genimos avietės auginamos su atramomis, prie kurių šakos pririšamos.

Juodųjų aviečių šaknys stambesnės, į žemę įsiskverbia giliau nei raudonųjų, todėl atsparesnės sausrai. Taip pat jos derlingesnės nei daugelis raudonuogių aviečių.

Sodinti rekomenduojama anksti pavasarį, nes rudenį pasodintos gali nespėt prigyti ir iššalti.

Netinka sodinti po braškių, bulvių, pomidorų, nes per žiemą dar gali likti ligų sukėlėjų.

Dauginti galima ūgliais, augančiais iš šaknies kaklelio, viršūnėmis ar atlankomis. Rečiau genimų šakos pačios nulinksta ir pasiekę žemę išleidžia pridėtines šaknis bei stiebelį.

Juoda avietė (ne gervuogė)
Juodos avietės uogos

Kaip atskirti juodąsias avietes ir gervuoges?

Skirtumas tarp gervuogių ir juodųjų aviečių matomas nuotraukoje apačioje. Dešinėje – Juodoji avietė. Uoga nuskinama švariai, jos duobutėje nelieka kotelio. Kairėje pusėje matote gervuogę kurią nuskynus viduje lieka kotelio dalis.

Šis požymis padės lengvai atskirti uogas tarpusavyje.

Garvuogė ir juoduoji avietė