Augalų kategorijos

Lenktažiedis trimičius

Lenktažiedis trimičius (Salpiglossis sinuata) pas mus retokai auginamas. Tai petunijų giminaičiai ir labai į jas panašūs, bet žiedai margi, įvairiaspalviai. Trimičiai kilę iš Čilės, užauga iki 100 cm aukščio. Stiebai statūs, ploni, silpnai šakoti, juos dengia lipnūs plaukeliai.

Lenktažiedžiai trimičiaiAugalo žiedai pavieniai, viršūniniai, varpelio formos. Jie iki 5 cm skersmens, blizgantys, minkšti ir švelnūs kaip aksomas, mėlyni, violetiniai, rudi, kreminiai, geltoni, su originaliu marmuro piešiniu žiotyse. Rečiau pasitaiko vienspalvių trimičių.

Trimičius žydi nuo birželio iki spalio. Subrandina sėklas, kurios daigios 4-5 metai.

Salpiglossis sinuataKew Blue‘ – sodrios mėlynos spalvos žiedai su violetiniai juodu viduriu. Labai įspūdingai atrodo pasodinti su geltonžiedžiais augalais.
Salpiglossis sinuataRoyale Purple Bicolor‘ – žiedai rausvai violetiniai, viduriukas margintas rausvai geltonu ornamentu.
Salpiglossis sinuataCasino Black F1‘ – žiedai tamsiai raudoni, kaip aksomas, viduriukas tamsesnis.
Salpiglossis sinuataPeacock Flame F1‘ – žiedai skaisčiai raudoni su įspūdingu raudonai geltonu raštu viduryje.

Trimičiai geriausiai jaučiasi saulėje, nevėjuotoje vietoje, mėgsta derlingą, laidžią žemę. Nepakenčia stovinčio vandens, perdžiūvimo ir šalnų. Vasarą keletą kartų patręšiama, purenama žemė, laistoma.

Dauginama sėklomis. Sėjama kovo mėn. Sėklos lengvai įspaudžiamos į žemę ir laikoma šiltai (15-20 °C). šviesa skaitina dygimą, todėl sėklų neužberkite žemėmis arba užberkite labai plonu smėlio sluoksneliu. Kad žemės paviršius neperdžiūtų, vaonėlius užklokite agroplėvele ar uždenkite stiklu. Sudygsta per 2-3 savaites. Paaugę sėjinukai išpikiuojami į 7.5 cm skersmens vazonėlius, į gėlyną persodinama gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje kas 25-30 cm. Geriausiai sodinti nedidelėmis grupėmis prie vandens, tinka auginti vazonuose. Nuskinti žiedai ilgai nevysta.

Gėlė lenktažiedis trimičius
Gėlė trimičius