Darbai pagal mėnesį

Lapkričio darbai sode

Lapkričio mėnesio darbai sode

Sodininko darbai Lapkričio mėnesį

Lapkritį darbų sode mažai. Šviesos ir saulės — dar mažiau. Vos spėjo prašvisti, o jau temsta! Čiupkite dieną už uodegėlės ir paskutinį kartą apeikite savo gėlynus.

Lietuviškos žiemos permainingos, dėl staigios temperatūrų kaitos ir atodrėkius lydinčių atšalimų astilbių, flioksų, astrų kerai iškyla į žemės paviršių ir gali iššalti. Svogūnines ir daugiametes gėles mulčiuokite 5-8 cm sluoksniu durpių, perpuvusio mėšlo, komposto arba pjuvenų. Lepesnius augalus reikia mulčiuoti storiau – 10-20 cm sluoksniu.

Mulčiuojami ir jauni, rudenį pasodinti vaismedžiai. Medelių kamienai ir šakos ištveria 30 ar net 40°C šaltį, bet šaknys — vos -13°C. Spustelės šaltukas, ir pavasarį sodą reikės sodinti iš naujo. Mulčiuojama 5-10 cm sluoksniu, geriau po pirmųjų šalnų, kad neapsigyventų lauko pelės. Jeigu mulčiuojate šviežiu mėšlu, nedėkite jo prie pat kamieno, kad nenudegintų žievės.

Po pirmųjų šalnų balinami kamienai. Tai apsaugo nuo staigios temperatūrų kaitos per atlydžius, kai dieną saulė smarkiai įšildo kamienus, o naktį jie vėl atšąla. Staigi temperatūrų kaita sužaloja kamieno audinius ir pavasarį (arba po metų kitų) atsiveria žaizdos.

Kol užšals, gausiai laistykite spygliuočius ir visžalius augalus. Jie nenumeta lapų, todėl garina vandenį ir sausą žiemą gali… išdžiūti! Aukštesnius augalus apsukite špagatu ir agroplėvele arba tinklu, kad žiemą jų neišlaužytų vėjas ir sniegas.

Namuose vaisius per žiemą išlaikyti sunku, ypač jeigu šilta. Sodininkai mėgėjai obuolius dažniausiai laiko rūsiuose. Čia vėsiau ir drėgniau. Idealios sąlygos obuoliams — 80 proc. drėgmė ir 0 (-4)°C temperatūra, kriaušėms — 90 proc. drėgmė ir 0 (-1)°C temperatūra. 5°C temperatūroje vaisiai noksta ir pūva 2 kartus greičiau negu 0°C.

Gerai žiemojantys obuoliai standūs ir sultingi, kaip ką tik nuskinti. Kabėdami ant medžio jie nuolat geria į save vandenį, bet kartu ir išgarina jį. Tokie patys ir skintų vaisių fiziologiniai procesai. Jie garina vandenį, bet nepapildo rezervų. Todėl šiltoje, sausoje patalpoje greitai netenka svorio ir ima raukšlėtis. Didesni, kokybiški vaisiai laikomi įprastose plačiose dėžėse. Prastesni kraunami į mažesnes, tuomet lengviau pastebėti gendančius. Dėžės kraunamos viena ant kitos, bet ne daugiau kaip po 3-5. Nestatoma tiesiai ant grindų, geriau ant plytų arba lentų, 5-6 cm nuo žemės.

Rūsyje kartu su vaisiais negalima laikyti daržovių. Bulvės šalia obuolių ima dygti. Obuoliai sugeria kvapus, todėl jiems į kaimynus netinka salierai, petražolės, kitos aromatingos daržovės.

Lapkritį, o jeigu šilta — net gruodį į lysvę sodinkite graikinio riešutmedžio riešutus. Įkiškite 7 – 10 cm gyliu ir pamulčiuokite eglišakėmis, kad varnos arba kėkštai jų neišgrobstytų. Riešutai turi peršalti, tai natūrali stratifikacija. Pirmieji ūgliai pasirodo kitų metų gegužę. Jeigu nuspręsite riešutus sodinti pavasarį, stratifikuokite juos patys — sumaišykite su drėgnu smėliu ir 2-2.5 mėn laikykite 0-3°C temperatūroje.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti