Darbai pagal mėnesį

Rugsėjo darbai sode

Rugsėjo mėnesio darbai sode ir darže

Kol dienos gražios, kambariniams augalams dar užtenka saulės šviesos augti ir žydėti. Arčiau lango pastatykite tuos, kuriuos iki šiol saugojote nuo per kaitrių saulės spindulių.

Jeigu gėlėms po vasaros vazonuose pasidarė per ankš­ta, persodinkite jas. Dabar gėlininkai jau pataria lapinius augalus persodinti ne tik pavasarį, bet tada, kada reikia – kai šaknims nebeužtenka substrato ar įsimeta ligos. Išimtis – fi­kusai: pajudinti rudenį ar žiemą geriausiu atveju nustoja augti, blogiausiu – žūsta. Ir žydinčių gėlių ramybės nereikėtų trikdyti be itin didelės būtinybės. Kita vertus, persodinimas persodinimui nelygu: jei šaknų gniužulo nejudinate, o tik perkeliate augalą į kitą vazoną, iš šonų įpilate naujos žemės, jis permainą menkai pajus.

Sodininko darbai Rugsėjo mėnesį

Rugsėjo mėnesį galima sodinti ir persodinti jaunus spygliuočius ir visus reguliariai laistyti.
Galima pasiruošti duobes medeliams sodinti. Jas reikėtų iškasti 2 savaites iki medelių sodinimo. Kuo dirva prastesnė, labiau suplūkta, tuo didesnes duobes reikėtų iškasti. Derlingoje purioje dirvoje obelims ir kriaušėms duobės kasamos 100 cm. pločio ir apie 60 cm. gylio. Mažaūgėms obelims pakanka iškasti 70 cm. pločio ir 50 cm. gylio duobes. Slyvoms, vyšnioms – 70 cm pločio ir 50 cm gylio, uogakrūmiams reikėtų duobių apie 50 cm pločio ir 40 cm gylio. Esamą žemės sluoksnį reikėtų sumaišyti su perpuvusiu kompostu, tinka ir granuliuotos organinės trąšos. Sodinant sodą, ypač žemaūgių medelių, reikėtų numatyti reguliarų tręšimą, laistymą ir purškimą nuo kenkėjų bei ligų.
Mėnesio pabaigoje galima iškasti prilenktas įsišaknijusias serbentų, agrastų, vynuogių ir dekoratyvinių krūmų atlankas ir persodinti į nuolatinę vietą.
Skinant derlių laikymui reikėtų stengtis nesutrankyti vaisių, nepurtyti jų nuo šakų, o gražiai nuskinti skintuvu. Apdaužyti vaisiai greičiau genda. Taip pat reikėtų nuskinti ligotus, supuvusius vaisius, nes ligos sukėlėjai ant tokių vaisių vystosi toliau ir liga plinta. Šiuos vaisius reikėtų sunaikinti ir sode nepalikti.
Vietą, kurioje spalio mėnesį bus sodinami vaismedžiai, rekomenduojama apdoroti cheminiais preparatais nuo dirvoje esančių kenkėjų. Taip išnaikinsite karkvabalio lervas, kurios pridaro nemažai žalos jaunų vaismedžių šaknims.
Iš sugrėbtų sausų lapų galima pasigaminti lapinės žemės. Sugrėbtus lapus reikėtų sudėti į komposto dėžę (susluoksniuojant su esama dirva arba durpėmis) arba didelius šiukšlių maišus, gerai suspausti ir užrišus pasistatyti šalia komposto dėžės. Taip paruoštos lapinės žemės turėtumėte turėti jau vasaros viduryje.

Daržininko darbai Rugsėjo mėnesį

Į nuolatinę vietą galima sodinti braškes, perkeliant jas iš daigynų. Reikėtų persodinti atsargiai, kad prie šaknų liktų daugiau žemių. Senesniuose braškynuose reikėtų nukarpyti ūsus, išrauti nereikalingus daigus ir nupjauti pasenusius, pažeistus lapus.
Rugsėjo mėnuo – derliaus nuėmimo metas, surinkti reikėtų pomidorus ir atlikti šiltnamio dezinfekciją, taip pat surenkami agurkai, pupelės, svogūnai, kasamos morkos ir bulvės. Tinkamai paruošiamos vietos gėrybių sandėliavimui. Dėžės ir stelažai nuplaunami 5 proc. sodos tirpalu.
Prieskoninės daržovės: krapai, petražolės, bazilikai, česnakai, salierų lapeliai ir pan. puikiausiai išsilaiko smulkiai supjaustytos ir sumaišytos su aliejumi arba sviestu. Taip paruoštą sviestą arba aliejų galima užšaldyti indeliuose ir naudoti žiemą.
Nuėmus derlių rekomenduojama reguliariai naikinti daugiametes piktžoles dirvoje arba dirvą uždengti geotekstile.

Gėlininko darbai Rugsėjo mėnesį

Rugsėjį galima sodinti svogūnines ir gumbasvogūnines gėles. Narcizai geriausiai auga puveningoje priemolio dirvoje, tačiau nepakenčia šviežiu mėšlu tręštos dirvos. Jei dirvoje mažai humuso, galima tręšti perpuvusia kompostine žeme. Rugsėjo mėnuo yra tinkamiausias laikas sodinti narcizų svogūnėlius į dirvą. Sodinant reikėtų atsižvelgti į gamintojo rekomenduojamus atstumus ir gylį.
Nors tulpių sodinimo mėnuo yra spalis, tulpes galima pradėti sodinti jau rugsėjo pabaigoje. Tulpės nėra labai reiklios gėlės, gali augti tiek lengvoje, tiek sunkioje dirvoje, tačiau žemė neturi būti sausa. Tulpių svogūnėliai turėtų būti pasodinti iki spalio pabaigos, priklausomai nuo oro sąlygų.
Rugsėjo pabaigoje reikėtų pašalinti iš gėlynų visas nežydinčias vienmetes gėles, reikėtų nuskinti ir nužydėjusius daugiamečių gėlių stiebus, pašalinti nukritusius nudžiuvusius lapus.
Išskyrus vėlai rudenį žydinčias gėles (rudeninį astrą, indijinę chrizantemą), visas daugiametes gėles galima dauginti (o kai kurias tiesiog būtina retinti, kad geriau augtų ir žydėtų) kero dalijimu. Dalijant kerą reikėtų nupjauti antžeminę augalo dalį, paliekant iki 10 cm ilgio ir patrumpinti šaknis maždaug per pusę. Šaknų trumpinti ir stiebų nukirpti nereikia smulkiems augalams. Padalintus kerus reikėtų sodinti taip, kad augalų šaknys neužsilenktų į viršų, pasodinus gerai prispausti žemę ir palaistyti. Padengtoje mulčiu dirvoje augalai geriau prigyja, nes išlaikoma pastovesnė dirvos temperatūra ir drėgmė.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti