Patarimai

Augalų uždengimas

Augalų uždengimas

Geras sodininkas žino, jog žiema visuomet gali ateiti netikėtai – po šiltų rudeniškų orų per naktį staiga atšąla iki -10°C, ir be sniego. Daug jaunų nesumedėjusių ir lapų nenumetųsių ūglių tuomet nukenčia ir apšąla.

Stebėkite orus. Jeigu rudeniui įsibėgėjus naktimis atvėsta iki -1 ar -4°C, o dienomis laikosi apie 0 tai ženklas, jog greitai giedromis naktimis gali paspausti šaltukas iki -10 ir daugiau, todėl vazonuose auginamus šiltesnių kraštų medelius ir krūmus, kurie nebijo nedidelio šaltuko (kai kurios kamelijos, akebijos, araukarijos, visžalės magnolijos ir pan.), jau reikėtų įnešti į vėsią ir šviesią patalpą. Metas išgenėti ir uždengti lepesnes rožes ir budlėjas, jonažoles, jeigu to nepadarėte anksčiau, taip pat lauke augančias sirijos kinrožes, kitus 6 zonos augalus.

augalų dengimas eglišakėmisLepiems augalams uždengti statomos palapinės iš eglišakių, agroplėvelės, brezento ar specialių nendrinių demblių. Aplink augalą vainiko plotyje įbedami 3-4 kuolai, jų viršūnės surišamos ir apvyniojama pasirinkta medžiaga. Pašaknės storai mulčiuojamos, stiebai kiek įmanoma apkaupiami durpėmis ar puria lengva žeme. Palapinės nereikėtų uždengti aklinai, nes atšilus orams augalai gali sušusti. Daugumai šalčiui atsparių, bet tik šiemet pasodintų jaunų medelių ir krūmų šaknims užtenka mulčio ir sniego, kurio dabar per akis.

Visuomet rizikuojame uždengti arba per anksti (juk kartais po pirmųjų šalčių atšyla iki pat Kalėdų), arba per vėlai (kai netikėtai naktį atšąla iki -10°C ar daugiau). Jautrūs šalčiui augalai visuomet užklojami storiau, bet nepersistenkite – labai storas dangos sluoksnis gali išlankstyti arba sulaužyti šakas, dėl prastesnės oro cirkuliacijos labiau puola grybinės ligos.

Ką daryti, jeigu augalai per vėlai pasodinti ir nespėję įsišaknyti? Dauguma augalų vis tiek prigis, bet pavasarį jiems reikės daugiau dėmesio – palaistyti, mulčiuoti ir neskubėti tręšti. Vazone augę ir rudenį tik prikasti, storai mulčiuoti augalai neturėtų nukentėti.

Augalų uždengimas žiemai
Krūmų uždengimas žiemai

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti