Patarimai

Lauko gėlės vazonuose

Lauko gėlės vazonuose

Daug įvairaus dydžio ir spalvų vazonėlių labai pagyvina kiemą. Balkonus, terasas, poilsio aikšteles ir laiptus galima puošti ne tik kambarinėmis ar įprastomis sezoninėmis (petunijomis, ragilėmis, pelargonijomis, skevolėmis, bakopomis), bet ir kitomis vienmetėmis, dvimetėmis arba daugiametėmis gėlėmis, taip pat miniatiūriniais spygliuočiais ir vaismedžiais.

Viduržemio jūros stiliusViduržiemio jūros stilius (nuotraukoje) kilo iš saulės ir šilumos nestokojančių kraštų, kur retai iškrinta lietus, o išlietas vanduo nugarma į smėlį lyg į bedugnę. Jis labiausiai išpopuliarėjo didmiesčiuose, kur brangi kiekviena žemės pėda, bet yra milijonai balkonų ir plokšti stogai.

Lauko vazonuose gali augti labai daug augalų. Tik vienus reikia dažnai persodinti ir atjauninti, o kitiems užtenka kas keletą metų pakeisti viršutinį žemės sluoksnį. Kai kurie augalai vazone geriau jaučiasi, kol jauni ir maži, kiti jame gali pragyventi visą gyvenimą ir amžiumi net pralenkti natūraliai augančius savo gentainius.

Vazonuose augalams lengviau sukurti palankias sąlygas (žemių mišinys, drėgmė, apšvietimas), be to, juos galima pastatyti drauge, o natūraliai tai beveik neįmanoma (pvz., citrinmedį prie kalninės pušaitės). Lauko gėlės vazonuose visuomet puošia namo prieigas ir rodo šeimininkų dėmesingumą detalėms.

Aukštesnius augalus geriau statyti prie sienos, žemesnius – arčiau tako, ant laiptų pakopų. Vazonus nesunku kilnoti iš vienos vietos į kitą, derinti ir keisti pagal sezoną. Peržydėję augalai paslepiami arba išnešami.

Pakabinamos lauko gėlėsGėlės vazonuose lauke skirstomos į lauko vienmetes, lauko daugiametes, žiemojančias kambaryje daugiametes, kambarines ir svogūnines bei šakniagumbines. Lauko vazonuose labai dažnai auginamos svyrančios gėlės, tačiau galima auginti ir egzotinius, šiltesnių kraštų vaismedžius. Su sąlyga, kad lauko vazonai žiemai tinkamai paruošiami bei rudenį keliauja į saugesnę vietą sulaukti kito pavasario.

Jeigu krūmai ar medeliai aukšti, sodinkite juos į molinius vazonus, kad neišvirstų nuo vėjo. Kitu atveju geriau plastikiniai, nes molis sunkus, o dideliems augalams ir vazonų reikės didelių. Lengvesni, plastikiniai vazonai labiau tinka pakabinimui. Be to molis iš žemės traukia drėgmę, reikia dažniau lieti. Parduotuvėse yra labai daug pigių ir spalvotų plastikinių vazonėlių bet keraminiai – tiek paprasti moliniai, tiek puošnūs terakotiniai – atrodo estetiškiau. Visuomet galima sodinti į plastikinius ir juos įstatyti į keraminius vazonus.

Mažesni vazonai karštą vasarą labai greitai išdžiūsta. Į žemių mišinį prieš sodinimą rekomenduojama įmaišyti vandenį absorbuojančių granulių. Jos sugeria beveik 100 kartų daugiau, negu pačios sveria. Granulės ypač gelbsti karštą vasarą.

Neįprasti vazonai lauko gėlėmsSekliuose, greitai išdžiūvančiuose loveliuose, geldose, drenažo vamzdžiuose ir klumpėse geriausiai auga perkūnropės, šilokai, uolaskėlės. Jų nereikia kasdien lieti, o dekoratyvūs visą vasarą. Svyrančių pelargonijų, surfinijų ar verbenų galima pasisodinti net į laistytuvą, tik svarbu nepagailėti stambaus žvyro ar molio duženų drenažui.

Vazonus galima sustatyti ant senų buities rakandų: vežimo rato, stalo ar kėdžių, į sutrūkusią geldą, seną karutį arba karietą. Jeigu sode trūksta vietos, skrupulingai išnaudojamas kiekvienas laisvas plotelis, net siena.

Prie jos kabinami gėlių krepšeliai, pintinėlės, arba vazonai statomi ant pakopų. Krepšelių dugne iš pradžių paskleidžiamas sluoksnis kiminų, kokoso plaušų, kad sulaikytų drėgmę, paskui dedamas substratas ir sodinami augalai.

Kad vazoninės lauko gėlės augtų geriau, į substratą galima įberti ir lėtai tirpstančių, granuliuotų kompleksinių gėlių trąšų arba įterpti presuotų trąšų lazdelių (kapsulių). Vasarinių gėlių vazonui (maždaug 5 l talpos) visai vasarai užtenka 3 tokių kapsulių.

Itin godžioms gėlėms, tokioms kaip brugmansijos, reikės daugiau. Jeigu per žiemą augalai laikomi kambaryje arba rūsyje, o pavasarį nepersodinami, papildomai kas 3 mėn. į vazoną 3-5 cm gyliu įterpiama po kapsulę.

Svyrančios vazoninės gėlės
Vazoniniai lauko augalai
Žydinčios gėlės vazonuose
Lauko gėlės vazonuose

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti