Darbai pagal mėnesį

Spalio darbai sode

Spalio mėnesio darbai sode

Vėsios naktys, vėstančios, bet dar šiltos dienos ir pagaliau pradėję gelsti lapai. Šiais metais – dar ir giedras dangus, pilnos pintinės rudeninių obuolių. Spalis – derlingiausias, sočiausias metų mėnuo, kai rūsiai pakvimpa daržovėmis, pastogės – džiūvančiais prieskoniais ir vaistažolėmis, o kaupuose nebesutelpa bulvės. Beje, apie bulves. Dažnas sodininkas, nukasęs gumbus, stengiasi kuo ilgiau juos palaikyti, padžiovinti daržinėje ar namuose. Iš tikrųjų reikėtų kuo greičiau jas “užmigdyti”, geriausiai jau spalio mėn. Per žiemą geriausiai laikyti 2-4°C šilumoje. Neblogai išsilaiko ir keletu laipsnių aukštesnėje temperatūroje.

Morkų sodinimas rudenįIš rudens galima pasisėti morkų, krapų, petražolių, ridikėlių, svogūnų ir kitų daržovių bei prieskonių. Dirvą patręškite fosforo ir kalio trąšomis ir perkaskite. Pakui suformuokite apie 20 cm aukščio lysves, kad pavasarį nesusilaikytų vanduo ir sėklos nesupūtų. Sėkite prasidėjus nuolatiniams šalčiams, kai dirvos paviršius pradeda po truputį stingti, bet sniego dar nėra. Sėklas per 2-3 cm užberkite puriu kompostu. Jeigu žemė sustingusi -nerūgščiomis durpėmis.

Prieš didesnius šalčius iškaskite salierus, žieminius ridikus, geltekles. Stenkitės nepažeisti šakniavaisių, nes blogai laikysis per žiemą. Palikite viršūninius salierų lapelius, o šaknis truputį apipjaustykite. Laikykite vėsiame rūsyje, drėgname smėlyje. Dalį gelteklių galima storai (20-30 cm) užmulčiuoti durpėmis ir palikti lysvėje.

Ant palangės į vazonėlį pasisodinkite petražolių ir laiškinių česnakų. Juos gausiai laistykite. Kad nuolat turėtumėte šviežių laiškų, kas 2 savaites ant palangės statykite vis naują vazonėlį. Dėžutėse galima užsiauginti ir svogūnų laiškų. Pripildykite jas 12-13 cm žemės ir sodinkite ropeles, geriau pusiau aštriųjų veislių – jos greičiau atžels. Laistykite kambario temperatūros vandeniu. Geriausiai laiškai auga, kai dieną temperatūra 15-18°C, o naktį – 11-13°C. Rudenį ir žiemą svogūnų laiškai užauga per 40-45 dienas. Kol sudygs, šviesos nereikia.

Ankstyvieji kopūstai rudenįNeskubėkite nuimti ankstyvųjų kopūstų. Jie nebijo šalnų ir auga dar visą spalį. Po didesnio šaltuko tiesiog apliekite kopūstus šaltu vandeniu, o pjaudami palikite kuo ilgesnius kotus. Ilgai vasaroja ir porai. Jiems nebaisus nedidelis šaltukas – galima palikti lysvėje ir rauti visą žiemą, nelygu oras. Jeigu prognozuojamas stiprus atšalimas (žemiau kaip -15°C), porus geriau išrauti arba pridengti. Kai kurių veislių storai mulčiuoti porai išgyvena per žiemą ir pavasarį auga toliau.

Rudenį pirktus vaismedžius galima ne sodinti, bet įkasti į dirvą iki pavasario. Į rytų pusę iškaskite pusmetrio gylio griovį ir sudėkite medelius viršūnėmis į pietus. Šaknis užpilkite šalia kasdami kitą griovelį. Žemę gerai sumindykite, kad prie šaknų neįsiveistų pelių. Jeigu medelių daug, užsirašykite veislių pavadinimus, nes per žiemą etiketės gali suirti ir paskui neatskirsite. dabar neskubėdami galite kasti duobes ir ruošti žemę pavasariui.

Pagal augumą vegetatyviniai poskiepiai skirstomi į 5 grupes: aukštaūgius (A2, MM111) – priklausomai nuo veislės, medžiai užauga iki 5,5-6,6 m, vidutinio augumo (MM106, 54-118) – iki 3,5-4,5 m, pusiau žemaūgius (M26, P14) – 3-3,5 m, žemaūgius (M9, B9, P59, P60) – 2,5-3 m, nykštukinius – (P22) – iki 2 m. Juo žemesnis poskiepis, juo anksčiau medelis pradeda derėti ir juo daugiau jam reikia priežiūros.

Pirmosios smulkiažiedės chrizantemos gerai auga ir žiedpumpurius sukrauna tik pradėjus trumpėti dienoms. Ankstyviausios pražysta rugpjūčio pabaigoje, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvosios žydi spalio-gruodžio mėn. Paprastai aukštaūgės (apie 60 cm) chrizantemos auginamos puokštėms, o žemesnės sodinamos lauke arba vazonuose. Chrizantemų žydėjimą galima reguliuoti ir žiedus skinti ištisus metus.

Iš tropikų kilusias gėles – raktažoles, kolumnėjas, sanpaulijas laistykite kambario temperatūros vandeniu ir laikykite šiltai. Subtropikų augalus – aukubas, mirtas, gebenes – perneškite į vėsesnę, 10-12oC patalpą. Oleandrai, araukarijos, fuksijos, agapantai gerai žiemoja 4-8°C temperatūroje.

Sodybas labai puošia gyvatvorės. Populiariausios ir greitai auga vakarinės tujos, bet jeigu jums per brangu (reikės ne vieno šimto sodinukų, o pigiausi kainuoja po 2-3 EUR), rinkitės paprastąsias egles. Jaunus, centus kainuojančius sodinukus nebrangiai parduoda visos miškų urėdijos.

Žemę gyvatvorei supurenkite 40 cm gyliu. Jeigu dirva nederlinga, iškaskite griovelį ir pripilkite perpuvusio komposto. Eglės geriausiai auga vidutinio derlingumo dirvoje, priemolyje. Jas sodinkite spalio mėn. (arba pavasarį) 0,5 m atstumu viena nuo kitos. Palaistykite, o dirvą pamulčiuokite durpėmis, kad sulaikytų drėgmę.
Laibų, ištįsusių sodinukų nepirkite, o jei nėra iš ko rinktis, nugnybkite viršūninius pumpurus arba visą viršūnėlę – lėčiau augs, labiau šakosis. Pervežamų sodinukų šaknis uždenkite drėgnais šiaudais, samanomis ar bent skuduru. Vos valandą palaikytų “basų” beveik trečdalis neprigis. Pirmus metus purenkite dirvą ir ravėkite piktžoles.
Eglutes pradėkite genėti tik ketvirtaisiais metais anksti pavasarį. Gražiausios 2-3 eilių šachmatine tvarka pasodintos eglių gyvatvorės.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti