Aplinkos dizainas

Augalų derinimas sodinant

Augalų derinimas sode

Tinkamai suderinti augalus – darbas nelengvas, ypač jeigu tai medžiai ar krūmai, kurie sparčiai auga ir po 5-10 metų būna dvigubai didesni. Paprasčiau grupuoti lėtai augančius spygliuočius ir kai kuriuos lapuočius, kurie per metus paauga 1-2 cm arba yra karpomi, todėl jų aukštis, plotis ir forma beveik nekinta, tik tankėja vainikas.

Augalų derinimas sodinantDažniausios dekoratyvinių medžių ir krūmų grupavimo klaidos – pasodinama per tankiai, augalai nedera lajos forma ir spalvomis, jiems reikia skirtingų augimo sąlygų ir jie vienas kitam trukdo. Jau prieš pirkdami augalus turite žinoti, kur ir kaip juos sodinsite – grupėmis ar pavieniui, vejos viduryje ar pakraštyje, prie tvoros, namo fasadinėje pusėje ar vidiniame kieme, ir pan. Kai kurie medžiai ir krūmai labai gražiai atrodo derinyje, bet visai netinka sodinti po vieną. Jeigu šiandien tarp augaliukų daug erdvės, tai dar nereiškia, kad po 10 metų jie vienas kito nestelbs. Sodindami dekoratyvinių medžių ir krūmų grupes, stenkitės pagalvoti ir apie ateitį.

Grupėmis sodinami augalai derinami ne tik pagal išvaizdą, bet ir augimo sąlygas. Juk vieniems reikia saulės, kitiems pusiau pavėsio, priemolio arba priesmėlio, o kai kurie paprasčiausiai nepakenčia kaimynystės. Labai svarbu, augalai augtų vienodai greitai. Jeigu vieni augs greitai, po 15-50 cm per metus, o kiti lėtai (1-5 cm), toks derinys atrodys prastai ir augalus gali tekti persodinti.

Augalų derinimasPabandykite ant popieriaus nusipiešti keletą eskizų. Viename pavaizduokite augalų grupę, kaip ji atrodo dabar, o kitame – kaip grupė atrodys po 10 ar 15 metų, kai medeliai ar krūmai užaugs. Jeigu perkate augalus vazonėliuose, sustatykite juos norima tvarka ir nufotografuokite. Gali būti, kad rezultatas jums visai nepatiks ir augalus teks perstatyti. Taip kurti ypač patogu ir nenukenčia sodinukai.

Dažniausiai augalai sodinami nedidelėmis grupėmis po 3, 5 ar 7. Grupės gražiausiai atrodo vejos pakraštyje arba prie gėlynų, tuomet žvilgsnis pamažu kyla žemės iki dangaus. Kai grupė sodinama vejos viduryje, medžiai ir krūmai derinami pagal aukštį ir augumą taip, kad kompozicija gražiai atrodytų iš visų pusių (aukščiausi sodinami viduryje, paskui vis žemesni).

Didelės augalų grupės gali būti tankios arba retos, priklausomai nuo to, kaip arti vienas kito sodinami augalai. Tankiose grupėse augalų vainikai susilieja. Dažnai tankiau sodinami aukštesni medeliai ar krūmai, kad sudarytų foną kitiems augalams. Gražu, kai lajos skirtingų, bet derančių spalvų arba spalvomis nusidažo rudenį.

Kiemo augalų derinimasAukštesnių, tankiai pasodintų augalų siena galima apsaugoti kitus grupės augalus nuo šalto vėjo ar saulės. Aukšti ir stambūs augalai dažniausiai sodinami tik erdviose sodybose, miestų skveruose ir parkuose, nes suaugę užima labai daug vietos. Tankiose parko grupėse medžiai sodinami kas 4-5 m, krūmai – 2-2.5 m. Retų grupių augalų vainikai neturėtų užstoti peizažo. Jos sodinamos pirmajame plane, išilgai alėjos arba takų. Tarp medžių paliekama po 5-6 m. ir daugiau. Retose grupėse tinka sodinti smulkialapius lapuočius (pvz. beržus, topolius), spygliuočius reta ir šviesia laja (pušis, maumedžius), tankiose – medžius plačiais lapais (klevus, uosius) arba tankia laja (egles). Kuo didesni augalai užauga, tuo mažesnė turi būti jų grupė.

Gėlyno derinimasSodindami augalų derinį grupėje nepamirškite spygliuočių, kurie žaliuos ir žiemą, taip pat atkreipkite dėmesį į lapuočių medžių ir krūmų vainiko struktūrą. Kai kurie iš jų, kaip rūgštusis žagrenis, labai gražiai atrodo net be lapų. Augalus labai griežtos geometrinės formos vainikais verčiau sodinkite pavieniui arba sudėtinėse lysvėse. Medžių ir krūmų grupė turi atrodyti natūraliai, o kontūro linija privalo būti plastiška.

Vienos rūšies augalai grupėse gali būti sodinami po vieną, bet gražiausiai atrodo pasodinti po keletą. Medžiai ir aukšti krūmai dažniausiai sodinami po 3, vidutiniai ir maži krūmeliai – po 3-5 (skaitykite plačiau kaip teisingai parinkti vienodų augalų skaičių). Nedideliame sklype sumedėję dekoratyviniais augalai grupėse dažniausiai derinami su daugiametėmis gėlėmis. Vadinamojo angliško tipo soduose gėlės sodinamos palyginti tankiai, kad joms sužėlus nesimatytų plikos žemės, o gėlių lysvė būtų panaši į vieną puikiai derančią spalvingą žiedų pagalvę.

Augalų derinimo pavyzdys

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti