Aplinkos dizainas

Angliško stiliaus sodas

Angliški sodai

Angliškas sodas su gėlynais, kuriuose kartu auga laukiniai ir sodo augalai, dar vadinamas klasikiniu. Tai truputį patobulinta, papildyta gėlių pievelė. Jos pagrindą sudaro rozmarinai, šalavijai, daugiamečiai astrai, veronikos, kraujažolės, kraujalakės, o ypatingai mylimos levandos. Šios gėlės auga tankiais kerais, kurie vasarą apsipila smulkiais kvapniais žiedais. Angliškame gėlyne nesodinami augalai plačiais ir dideliais lapais. Visi smulkialapiai, grakštūs, ažūriniai ir elegantiški.

Angliško stiliaus sodasSodinama daug alpinių ir švelniųjų rasakilų, pentinių, rusmenių ir įvairių žolių. Angliškame gėlyne dera laukinės pievų gėlės – ramunėlės, rugiagėlės, varpeliai, taip pat smulkiažiedės našlaitės ir raktažolės. Galima pasodinti smulkiasvogūnių, taip pat vienmečių ir dvimečių gėlių – gvazdikėlių, neužmirštuolių, saulučių. Tarp pievų gėlių įspūdingai atrodo vijoklinės angliškos rožės bijūno formos ir pastelinių atspalvių žiedais, taip pat kambarinės gėlės – sprigės, fuksijos ir kvepiančiosios pelargonijos. Medžiai ir krūmai nesodinami, netinka tankūs kiliminiai augalai.

Gėlių lapai – žali, balsvi ir pilki, o žiedai nuo baltų iki rausvai avietinių ir violetiniai melsvų. Ryškios ir akinančios raudona, geltona ir oranžinė spalvos šiam gėlynui netinka.

Angliškam daugiaeiliui gėlynui parinkite saulėtą ar pusiau pavėsingą, sausą vietą, derlingą, lengvą, silpnai rūgštų priemolį. Jis labai tinka užmiesčio sodybai papuošti, dera prie senovinių pastatų. Visi augalai sodinami nedidelėmis grupelėmis kas 30-60 cm. Gėlynas beveik vienodo aukščio, nėra labai aukštų ar žemų augalų.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti