Aplinkos dizainas

Tamsialapiai krūmai ir medžiai

Tamsialapiai krūmai sode

Tęsiant vienspalvių gėlynų temą, keletą eilučių reikėtų skirti ir juodam sodui. Romantikus nuliūdinsiu – gamtoje nėra juodos spalvos, ir juodais vadinami žiedai arba lapai iš tikrųjų yra tamsiai raudoni, raudonai mėlyni, rudai raudoni arba rudai žali. Todėl juos verčiau vadinti purpuriniais.

Juodas gėlynasAtkreipkite dėmesį, kad neįprastų spalvų ir atspalvių augalai kartais būna mažiau atsparūs šalčiui, reiklesni žemei ir vietai. Tamsūs atspalviai vizualiai sumažina erdvę, bet purpurinis sodas šiltesnis ir jaukesnis už vienspalvį baltą. Visgi sukurti gražų purpurinį sodą – ne tik įgyvendinti pačią įdėją, bet sukurti jį tokį, kad būtų malonus akiai ir širdžiai, yra labai sunku. Verčiau purpuru papuošti, paryškinti arba prislopinti kitas gėlyno spalvas. Purpuriniai, tamsiai raudoni, bronziniai, kaštoniniai atspalviai dera su skaisčiai žaliais, skaisčiai geltonais, melsvais ir sidabriniais lapais.

Nepamirškite, kad beveik visi augalai purpuriniais lapais vasaros viduryje išblunka, purpuras pažaliuoja, įgauna nešvarų rudą ar rudai žalią atspalvį. Jeigu vasara šalta, spalva blunka lėčiau. Nauji ūgliai ir lapai auga ryškūs.

Keletas medžių ir krūmų tamsiais, purpuriniais arba bronziniais lapais

Putinalapis pūslenis (Physocarpus opulifolius) ‘Diabolo’ pas mus neretas. Užsienyje sparčiai populiarėja naujas kompaktiškas ‘Summer Wine’ – tamsaus burgundo spalvos lapais, gautas sukryžminus ‘Diabolo’ su ‘Nana’. Jis auga dvigubai mažesnis už ‘Diabolo’. Dar vienas puikus hibridas gautas sukryžminus ‘Diabolo’ su pūsleniu ‘Dart’s Gold’ – tai ‘Center Glow’. Pavasarį išsprogsta ryškiai geltoni lapai, kurie netrukus nusidažo purpuru ir tokie lieka iki rudens.

Buko (Fagus sylvatica) kultivarai bronziniais ar tamsiai purpuriniais lapais – ‘Dawyck Purple’ (koloninė forma, iki 8 m), ‘Black Swan’ (svyruoklis, iki 8 m), ‘Atropunicea’ (iki 20 m, dažnai sodinama karpomose gyvatvorėse), ‘Interrupta Purpurea’ (iki 10 m), ‘Purpurea Latfiolia’ (iki 20 m), ‘Purple Fountain’ (siauros formos svyruoklis, iki 10 m), ‘Purpurea Nana’ (mažiems sodams, iki 3 m), ‘Purpurea Pendula’ (gražios formos vainikas, šakos svyra, iki 10-12 m), ‘Riversii’ (iki 15 m). Rohan bukų spalva ypač intensyvi – ‘Rohan Obelisk’ (koloninė forma, iki 2,5 m), ‘Rohan Trompenburg’ (iki 8 m), ‘Rohan Weeping’ (iki 2 m), ‘Rohanii’ (iki 15 m).

Lazdynai – didysis (Corylus maxima) ‘Purpurea’ ir paprastasis ‘Red Majestic’, kuris laikomas vienu iš geriausių raudonlapių lazdynų, vertinamas dėl spalvos ir išsiraičiusių šakų.

Pūkeniai (Cotinus coggygria)- nuo dažnai auginamų ‘Royal Purple’ (2,5 m) iki labai gražių ‘Velvet Cloak’ (2 m). Jų spalva neblunka, labai graži rudenį. Pūkeniai šaltą žiemą nušąla iki žemės, bet pavasarį atauga. Nauji ūgliai visuomet tamsesni, ryškesniais lapais, atauga labai greitai, todėl kai kurie augintojai pavasarį specialiai išpjauna šakas.

Vienas iš puikiausių atradimų – juoduogis šeivamedis (Sambucus nigra) ‘Black Lace’. Jis atrodo visai kaip plaštakiškasis klevas, bet yra visai nereiklus – nebijo nei sausros, nei saulės. Lapai rudai purpuriniai, neblunka visą vasarą. Pas mus šis šeivamedis auga nedidukas, labiau į šonus, negu į viršų, ir dažniausiai būna 0,5-2 m aukščio.

Paprastasis klevas ( Acer platanoides) ‘Crimson King’ žavi sodria purpurine spalva, kuri nesikeičia nuo pavasario iki rudens. ‘Crimson Sentry’ išsiskiria kolonine forma. Ypač tamsiais laikomi ‘Schwedleri’ ir ”Reitenbachii’ platanalapiai klevai (Acer pseudoplatanus) per vasarą keičia savo atspalvį nuo tamsaus iki šviesaus ir atvirkščiai. Platanalapio klevo ‘Faassen’s Black’ lapai saulėje atrodo juodi.

Plaštakiškojo klevo (Acer palmatum) ‘Atropurpureum’ lapai vasarą šiek tiek išblunka, o ‘Bloodgood’, ‘Garnet’, ‘Burgundy Lace’ – ne. Tačiau šie klevai nemėgsta sauso oro ir žemės, šaltos žiemos, ir pas mus geriausiai jaučiasi pusiau pavėsyje arba užuovėjoje prie baseinėlio.

Labai retai pas mus auginama jonažolė (Hypericum androsaemum) ‘Albury Purple’ išsiskiria violetiniai purpuriniais lapais, kurie vasarą išblunka. Nauji ūgliai auga ryškūs.

Purpuriniais lapais ir raudonlapės vyšnios (Prunus cistena) ‘Purpleleaf’, ‘Red Blush’, kaukazinės slyvos (Prunus cerasifera) ‘Pissardii’, ‘Newport’, ‘Atropurpurea’, ‘Nigra’, ‘Krauter Vesuvius’, paprastosios (Prunus padus) ir virgininės ievos (Prunus virginiana) ‘Red Ball’ ir ‘Canada Red’.

Juodieji sodai
Tamsiai purpuriniai sodai

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti