Aplinkos dizainas

Vienos rūšies augalų grupavimas

Augalų grupavimas sodinant

Tekste apie augalų derinimą sodinant, detaliai aptarėme, kaip grupuoti dekoratyvinius medžius ir krūmus, kad augdami šalia jie vienas kito nenustelbtų, kad derėtų jų spalvos ir formos. Šįsyk – apie skaičių estetiką ir apie tai, kad vienam įspūdingam augalui visuomet sunkiau rasti vietą negu trims paprastiems.

Vienas

Augalų skaičius gėlyneJeigu vejoje ar gėlynui skirtoje vietoje ryžotės pasodinti tik vieną augalą, jis turi būti vertas šios garbės, o jo dydis – atitikti erdvę. Štai milžinės melsvės (Hosta) ‘Big Daddy‘ arba ‘Sum and Substance‘, pasodintos pavieniui, puikiai atrodys pavėsingame 1-2 kvadratinių metrų plotelyje prie akmenų ar tvoros, bet išnyks didesniame plote.

Paprastasis bukas (Fagus sylvatica) ‘Purpurea pendula‘, įgrūstas į kamputį ar prispaustas prie tvoros tarp kitų augalų, taip pat neteks savo prasmės. Vietoje įspūdingo raudonų lapų krioklio liks tik rausva dėmė bendroje augalų mišrainėje. Kad sužibėtų, šiam augalui reikia atviros saulėtos vietos ir jokių kaimynų.

Kai kurie augalai tarsi sutverti tam, kad būtų sodinami pavieniui. Pavyzdžiui, pražangialapė sedula (Cornus alternifolia) ‘Argentea’, kurios retos šakos auga plačiai ir išsidėsto kaip laiptai.

Du

Tai oficialu ir griežta. Šis skaičius iš karto padalina vaizdą į dvi simetriškas puses. Du vienodi augalai niekuomet nesodinami kartu, juos turi skirti takelis, įėjimas, laiptai ar gėlių lysvė. Po du galima sodinti daugumą nedidelių medžių ir krūmų, taip pat stambius žolinius augalus (miskantai, rodžersijos ir pan.). Smulkesni žoliniai augalai dažniausiai sodinami didesnėmis grupėmis.

Trys

Sodo augalų sodinimas grupėmisSakoma, kad trys – tai jau minia, bet gėlyne šis skaičius labai tinka. Ypač, kai sodinami vienarūšiai augalai. Paprasčiausia juos išdėstyti trikampiu, kai aukščiausias iš trijulės pasodinamas toliausiai. Kraštovaizdžio architektai pataria nesodinti trijų vienodų augalų vienoje eilėje, nes tai nuobodu, nebent toks jūsų sumanymas arba kuriamas geometrinis, griežto stiliaus sodas. Jeigu trikampyje derinate skirtingų rūšių ar formų augalus, sodindami palikite tarp jų šiek tiek daugiau erdvės. Be to, trikampyje vietoje vieno augalo galima panaudoti sodo akcentą – paukščių girdyklą, skulpturėlę, akmenį, sodo šviestuvą.

Keturi

Nesodinkite keturių augalų į bendrą krūvą ir neskirstykite jų po du. Geriausiai ketvertukas atrodo, kai padalinama į dvi grupes – vienoje lieka 3 augalai, o kitoje 1. Arba sodinkite geometrinį gėlyną ir kiekvienam augalui skirkite po “kambariuką”, atskirdami juos takeliais, žema gyvatvore, tvorele ar panašiai.

Penki

Penketukas geriausiai atrodo pasodintas kartu, panašiai kaip trijulė. Stambiausi egzemplioriai sodinami trikampyje, o smulkesni išdėstomi iš kraštų kaip uodegėlės. Šešetukas geriausiai atrodo padalintas į dvi grupes po 3. Didesnes augalų grupes skaidykite neporiniais skaičiais. Pavyzdžiui, septynetuką – į 3, 3 ir 1, ir panašiai.

Melsvės gėlyne
Krūmų grupavimas sodinant

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti