Aplinkos dizainas

Sodo apšvietimas

Sodo apšvietimas


Apšvietimo planavimas

Aplinkos apšvietimo planavimasSavo žvarboku, gaiviu oru ruduo dar vilioja pabūti sode, bet ankstyvos sutemos veja vidun. Tamsoje sėdėti nejauku, o klaidžioti po tamsų sodą net pavojinga, ypač jeigu turite baseiną. Verčiau apšvieskite aplinką – bus šviesu, gražu ir saugu.

Lauko apšvietimas skirstomas į funkcinį ir dekoratyvų. Jie turi derėti ir papildyti vienas kitą. Sodyboje visą šviestuvų tinklą reikia išdėstyti prieš vejos sėją ar gėlynų sodinimą, kad vėliau nereikėtų jų apversti aukštyn kojomis.

Kiemo teritorijos apšvietimui skirtas kabelis klojamas 50-60 cm gylio griovyje, į smėlio paklotą arba įkišamas į plastikinį vamzdelį, kuris apsaugo nuo mechaninių sužeidimų. Pažymėkite kabelio vietą, bet neužpilkite žvyru ir neužliekite betonu, nes bus sunku atkasti, jeigu įvyks avarija ir reikės ieškoti gedimo arba tiesiog sugalvosite pertvarkyti kiemą. Jeigu virš elektros laido klojamos trinkelės (nors paprastai elektros laidai eina šalia takų), trasą galima pažymėti kitos spalvos trinkelėmis.

Laikui bėgant kiemo vaizdas keičiasi, todėl būtinai nusibraižykite laidų išdėstymo schemą ir laikykite prie svarbių namo dokumentų. Dar geriau – pasikvieskite specialistus, kurie įrengs apšvietimą profesionaliai.

Kiemo apšvietimo dizainas
Kiemo apšvietimo projektavimas

Funkcinis kiemo apšvietimas

Funkcinis sodo apšvietimasFunkcinis arba praktiškas lauko apšvietimas skirtas žmogaus saugumui ir padeda orientuotis aplinkoje. Rekomenduojama apšviesti visus takus (madingi į grindinį montuojami šviestuvai), laiptus, siauresnius ir vingiuojančius praėjimus.

Laiptai apšviečiami vienu stipriu šviestuvu, kad matytųsi visos pakopos arba šviestuvai įmontuojami kiekvienoje pakopoje (per vidurį arba šonuose). Jas galima tvirtinti ir turėklų statinių apačioje arba namo sienoje.

Plačius laiptus reikia apšviesti iš abiejų pusių. Balkone, verandoje arba pavėsinėje užtenka vieno paprasto šviestuvo, kuris kabinamas aukštai ant sienos arba tvirtinamas prie lubų (patogiausia, kai šviesa krinta iš viršaus). Gražiai atrodo papildomi paslėpti šviestuvai, taip pat pakabinami stilizuoti žibintai.

Funkcinius lauko šviestuvus galima įjungti tik tuomet, kai einama į lauką sutemus, bet dažniausiai jie įjungiami vakare ir paliekami per naktį. Populiarėjant taupioms LED lemputėms vis dažniau įrengiamas pilnas ar dalinis namo apšvietimas iš lauko. Įdiegta automatinė sistema gali kasnakt nustatytu laiku įjungti ir išjungti šviestuvus, o nuotolinė valdymo sistema praverčia, kai šviestuvus reikia valdyti patiems.

Dekoratyvinis apšvietimas

Dekoratyvinis sodo apšvietimasSumaniai įrengtas dekoratyvinis apšvietimas pripildo kiemą romantikos ir paslapties, paryškina ir akcentuoja dieną visai neišvaizdžias ir nereikšmingas detales. Nesistenkite apšviesti viso sodo, geriau išskirti keletą detalių. Akcentu gali būti neįprastos formos augalas arba jų grupė, šakotas medis ar didesnis akmuo, dekoratyvinė tvorelė, skulptūra ar vijokliais apaugęs tunelis. Ryškiai apšvietus visą plotą išnyksta šešėliai ir sodas atrodo plokščias ir negyvas, o per daug išsklaidytoje šviesoje dingsta kontrastas ir sodas būna blankus.

Nuo žemės apšviesti gražiai atrodo netankūs, skulptūriški augalai – akcentuojama lapų forma arba kelios šakos.
Naktis be mėnulio gūdi, o šviečiant pilnačiai – paslaptinga. Mėnulio efektą nesunku išgausite patys, jeigu įkelsite šviestuvą aukštai į medį ir nukreipsite žemyn – pro šakas krintanti šviesa iškraipys šešėlius. “Mėnulio šviesa” labai pagyvina betoninį ar grįstą takelį – kai juda šakos, juda ir šviestuvas, ir grindiniu ima šokti šešėliai. Ir atvirkščiai – prie medžio ant žemės įrengto arba apatinėse šakose pritvirtinto ir į viršų nukreipto šviestuvo šviesoje žiemą pamėkliškai supsis šakos.

Sudėtinės daugiamečių gėlių lysvės, gėlynai, alpinariumai per sezoną nuolat keičiasi, todėl juos geriausiai apšviesti kilnojamais šviestuvais arba šviestuvais su reguliuojamo aukščio kojelės. Kraštovaizdžio architektų nuomone, mūsų klimato sąlygomis praktiškiausi 0,8-1 m aukščio šviestuvai. Mažesni kaip 0,5 m dažnai atsiduria po sniegu ir žiemą tenka apsieiti be dekoratyvaus apšvietimo.

Paslėpti arba žemėje montuojami šviestuvai gali būti paprasti, neįmantrūs. Visi kiti turi derėti prie sodo ir namo stiliaus, bet svarbiausia, kad jie būtų kokybiški, atsparūs klimato sąlygoms ir mechaniniams pažeidimams.

Vandens apšvietimas

Vandens apšvietimasBaseino apšvietimą taip pat reikia suplanuoti ir atlikti labai kruopščiai. Gilus povandeninis apšvietimas gražus tik tuomet, kai vanduo skaidrus, aiškiai matyti augalai ir žuvys. Jis labiau tinka stilizuotiems dekoratyviniams baseinėliams be augalų ir žuvų arba plaukiojimo baseinams apšviesti. Jeigu vanduo baseine drumstas, šviestuvai montuojami prie pat vandens paviršiaus arba virš vandens. Ypač gražiai atrodo šviestuvai – burbulai, pūpsantys ant vandens.

Upelius ir krioklius galima apšviesti atskirai. Šviestuvai įstatomi kiekvienos pakopos sienelėje arba dugne, kur statmenai krenta vanduo. Vandenį pagyvina apšviesti baseino statiniai – fontanas, krioklys, jį puošianti skulptūra arba medis gražiu vainiku. Šviestuvai statomi ant žemės prie pat objekto arba truputį toliau, šviesa nukreipiama į akcentą. Ypač efektingi povandeniniai šviestuvai, kurie sukuria vertikalų šviesos stulpą, pabrėžiantį skulptūros arba fontano formą ir struktūrą. Iš šono ir apačios apšviesta skulptūra dėl lūžtančios šviesos atrodo kaip gyva.
Vandeniui apšviesti vis dažniau naudojami šviesolaidžiai ir šviesos diodai.

Lauko šviestuvai

Kiemo fasado apšvietimasLauko šviestuvams dažniausiai naudojamos keturių tipų lempos – natrio, liuminescencinės, metalo halogeninės ir kaitrinės lempos. Kaitrinės lempos pigiausios, akimirksniu įsižiebia, bet sunaudoja daug elektros energijos ir yra neilgaamžės. Natrio lempos labai ekonomiškos ir ilgaamžės, bet šviečia tik gelsvai, įsižiebia per porą minučių. Metalo halogeninės lempos taip pat patikimos ir ilgaamžės, įsižiebia per 3-5 min. Liuminescencinės lempos ilgaamžės, ryškios, įvairių spalvų – tačiau vis labiau nusileidžia LED prožektoriams. Jos įsižiebia per keletą sekundžių, bet žiemą šviečia prasčiau. LED šviestuvai tampa vis pigesni ir prienamesni, tačiau kartais nuvilia savo kokybe. Nepaisant to, šiuo metu tai ekonomiškiausias variantas, stebinantis savo nuolat platėjančia sprendimų įvairove ir pasiūla bei atveriantis tikrą kūrybinę laisve.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti