Aplinkos dizainas

Takeliai prie namo

Takeliai prie namo

Sodo takeliai

Kiemo takeliaiSodo takai (skirti vaikščioti po vieną) paprastai daromi 0.5-1 m pločio, o takai prie namo, į pavėsinę ar žaidimų aikštelę -1.2-1.5 m pločio (plius 10-20 cm). Priklausomai nuo naudojamos žaliavo, kasamas 25-40 cm gylio ir reikiamo pločio lovys. Jeigu takas daromas vejoje, išplėšiama velėna – viršutinis humusingas dirvos sluoksnis su žolių šaknimis, kruopščiai išlyginamas ir suplūkiamas dugnas. Paskui pilama 10-20 cm žvyro ar skaldos, ant viršaus – dvigubai plonesnis smėlio arba smulkių atsijų sluoksnis. Ant išlyginto grunto norimu raštu klojamos trinkelės arba plytelės. Jų tarpai pripildomi smėliu, šluotele nušluojamas perteklius ir smulkia čiurkšle sulaistoma vandeniu. jeigu planuojate į tarpus tarp akmenų sodinti augalus, užpildykite juos ne smėliu, bet derlingu kompostu. takai labiausiai tinka alpinariumų augalai, kurie pakenčia sausras ir išgyvena net žemės saujoje.

Jeigu akmenys nevienodo dydžio, pirmiausiai išdėliojami didesni, o paskui mažesni. Akmenis galima derinti su didelėmis plytelėmis, skaldytus akmenis – su didesniais neskaldytais, dekoratyvine skalda arba akmenimis.
Vejoje gražiai atrodo dolomito akmenų takas. Akmuo dedamas ant žolės, peiliu išpjaunami kontūrai. Paskui patraukus akmenį velėna iškasama ir pripilama smėlio. Akmuo guldomas taip, kad atrodytų natūraliai, tarpai tarp akmens ir velėnos taip pat užpildomi smėliu.

Takai ir aikštelės prie namo

Takeliai aplink namąGrindiniams prie pat namo, įvažiavimams ir aikštelėms vietoje smėlio pagrindo dažniausiai pilamas sausas betonas (tarpai tarp trinkelių užpildomi smėliu arba sausu betonu) arba dedami bordiūrai, o tako pagrindas ir trinkelės suvibruojamos specialiu aparatu. Įvažiavimus, laiptus ir aikšteles geriausia patikėti kloti specialistams, o sodo takelius nesunku pasidaryti patiems.

Grindinys prie namo pirmiausia turi būti praktiškas, saugoti jūsų batus nuo purvo, o gėlynus ir veją – nuo jūsų batų ir automobolio ratų. Grindiniams kloti dažniausiai naudojamos betono arba klinkerio, taip pat skaldyto akmens trinkelės, aikštelėms – trinkelių rinkiniai arba plytelės. Paskutiniu metu labai išpopuliarėjo ir plastikiniai koriai. Gludinti akmenėliai, taip pat įvairių medžiagų deriniai takams naudojami rečiau, tam reikia ne tik įgudusio klojėjo, bet ir dizainerio akies.

Tiesų grindinį paprasčiausia kloti iš stačiakampių, kvadratinių trinkelių arba plytelių. Figūrinėmis trinkelėmis taip pat nesunku iškloti tiesius takus ar aikšteles; taką vingiuojant jas reikia skaldyti. Grindinio paviršius turi būti lygus, todėl neapsieinama be gulsčiuko ir volo arba plačios lentos su rankena gruntui sutankinti.

Įvažiavimas į garažą

Įvažiavimas į garažąĮvažiavimo takai klojami ne siauresni kaip 2 m (paprastai 2.5-3 m) arba iš dviejų vėžių, su menku dvipusiu nuolydžiu, kad nestovėtų vanduo. Vėžės plotis gali svyruoti nuo 0.5 iki 0.7 m, atstumas tarp vėžių – 0.7-0.9 m. Juo platesnė vėžė ir siauresnis tarpas tarp jų, tuo lengviau įvažiuoti į kiemą. Tačiau įvažiavus dar reikia vietos išlipti. Vidutinio sudėjimo žmogui visiškai pakaks po 0.5 m iš abiejų šonų. Taigi bendras aikštelės, į kurią patogu įvažiuoti ir išlipti, plotis – apie 3 m. Varteliams ir įvažiavimui į garažą pravartu palikti apie 2.5 m. Išilginis įvažiavimo arba vėžių nuolydis turėtų sudaryti apie 1-1.5 cm kas metrą į pietryčius arba pietvakarius.

Rišikliu naudojant sausą betoną, jis pilamas ant žvyro vietoje smėlio 4-5 cm sluoksniu. Kad būtų tvirčiau, kartais dar dedamas armatūros tinklelis. Sodo takeliams bordiūras nenaudojamas arba turi būti lygus grindiniui, kitur pakeliamas per porą cm. Pats grindinys klojamas taip, kad trinkelių viršus būtų per 1.5-3 cm aukščiau žemes paviršiaus. Betono trinkeles arba akmenys į smėlį arba betoną įleidžiami per du trečdalius.

Mediniams takams geriausia kieta mediena – ąžuolas, maumedis, vyšnia, trešnė, slyva. Tačiau dažniausiai naudojami pigesni pušiniai, egliniai, kleviniai rąsteliai. Impregnuoti vakuuminiu būdu, rąstai nepūva daug metų. Mediniai takai labiau tinka prie rąstinio namo, užmiestyje, taip pat kaimo turizmo sodyboms ir poilsio kompleksams.

Kiemo takelių betonavimas
Sodo takeliai

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti