Aplinkos dizainas

Atrama vijokliniams augalams

Atrama vijokliniams augalams

Metaliniai arba mediniai treliažai ir kitos ažūrinės konstrukcijos ne tik papuošia sodą, bet ir prilaiko vijoklinius augalus, paslepia neišvaizdžias vietas, padalija didžiules erdves. Iš vijokliais apželdintų treliažų, pergolių galima pastatyti tunelius, labirintus, pavėsines.

Treliažai soduose statomi nuo seniausių laikų. Panašios konstrukcijos puošė Pompėjos sienas, viduramžių pilis. Ažūrinės grotelės ypač išpopuliarėjo renesanso ir baroko laikais – jas statydavo rožynuose arba prie mūro sienų.

Grotelės vijokliamsTinkamai išdėliotos grotelės optiškai padidina, sumažina, prailgina arba susiaurina erdvę. Pastačius ažūrines groteles sodo viduryje, erdvė padalijama pusiau – langelis grotų viduryje atrodo tarsi vartai į kitą pasaulį. Žaisti perpektyva visai nesunku, o rezultatas puikus. Mūsų rega netobula – ją nesunku apgauti. Pradėję skaičiuoti karteles, greitai susipainiojame. Pasikartojantis ritmas pagauna ir nukreipia žvilgsnį.

Kartelės išnyksta ir atrodo, tarsi matytume toliau, negu yra iš tikrųjų.. Taip sukuriama iliuzija. Lotyniškai illusio reiškia miglą, apgaulę ir ironiją, o trumpiau – akių dūmimą.

Treliažų galima nusipirkti sodo prekių parduotuvėse arba pasidaryti patiems. Grotelėms reikės pušinių lentelių (1.5×3 cm ir 1.5-2 m ilgio) ir medvaržčių (3-4 mm skersmens, 25 mm ilgio). Lenteles galima ir suklijuoti. Išpjautos detalės iš pradžių impregnuojamos arba dažomos akrilo dažais, tik paskui montuojamos. Stilizuotuose soduose paprastai dažoma baltai.

Jeigu sklypas naujas, medeliai jauni, o gėlynai dar nesuformuoti, per vidurį statykite aukštą ažūrinę tvorelę su langeliu. Sklypo pakraštyje pasodinkite gražų žydintį augalą arba pastatykite vazą, kad gerai matytųsi žiūrint per langelį ir tarsi įrėmintų.

Nenustebkite, kai svečiai pagirs puikiai sutvarkytą aplinką – grotos užstos pliką erdvę nuo žvilgsnių, o pasikartojantis ritmas nukreips dėmesį į langelį. O ten – puikus vaizdas. Dideles vienspalves namo sienas grotelės irgi labai pagyvina. Jas netgi galima nupiešti.

Treliažas vijokliniams augalams
Atrama vijokliams lipti
Tinklas vijokliams
Atraminė sienelė vijokliams

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti