Patarimai

Obelų poskiepių auginimas

Obelų poskiepių auginimas

Jeigu mėgstate eksperimentuoti, o sode turite puikios veislės obelį, kurią mielai padaugintumėte, pabandykite patys užsiauginti poskiepių ir įskiepyti norimą veislę. Ant palangės užaugininti obelų daigai jau vasaros pabaigoje tinka akiuoti.

Obuolių sėklų sodinimasĮ atvirą gruntą pasėtos obuolių sėklos per vieną sezoną nespėja užaugti tiek, kad sėjinukai būtų tinkami skiepyti. Jų vegetacijos periodą reikia pailginti 40-45 dienomis. Namuose obelų daigus galima auginti ant palangės, žiemos sode, šildomame šiltnamyje arba gerai apšiltintame balkone. Geriausia daigus auginti specialiose durpių tabletėse. Tinka ir plastikiniai vazonėlius, svarbu kad vėliau daigą būtų galima persodinti nesutrupinus žemių gumulo ir nesužeidus šaknų. Vazonėliai ar durpių tabletės pastatomi ant padėklo.

Poskiepiams tinka kultūrinių veislių sėklos – pavyzdžiui, paprastojo antaninio. Sėklos stratifikuojamos 1-2 mėnesius (sumaišoma su drėgnu smėliu ir laikoma 0-5°C šilumoje, tinka šaldytuvas ar vėsus rūsys). Kai pradeda dygti (paprastai kovo pabaigoje – balandžio pradžioje), atsargiai sėjama į sudrėkintas durpių tabletes. Jeigu sėjate į vazonėlius, tinka universalus sėjai skirtas durpių substratas arba durpių ir perpuvusio mėšlo (komposto) mišinys.

Obuolių sodinukaiĮ kiekvieną vazonėlį sėjama po 2-3 prasikalusias sėklas. Po mėnesio iš visų sudygusių augalėlių vazone paliekamas vienas pats stipriausias. Daigai grūdinami – kasdien atidaroma orlaidė. Likus penkioms dienoms iki persodinimo, jei šalnos jau nebegresia, daigeliai pamažu pratinami prie lauko sąlygų.

Į lysvę geriausia sodinti 45 dienų amžiaus daigus su 5-6 tikraisiais lapeliais ir jau iš vazonėlio išlindusiomis šaknimis. Persodinti obelaites reikia gegužės viduryje ar pabaigoje, po paskutinių šalnų. Prieš sodinimą sėjinukai gausiai palaistomi. Į žemę sodinami 1-1.5 cm giliau nei augo. Saugokite, kad nesubyrėtų žemės grumstas (štai kodėl tinkamiausios durpių tabletės). Plastikinius vazonėlius geriausia perpjauti.

Persodintos obelaitės palaistomos ir mulčiuojamos. Ant palangės auginti poskiepiai kokybiškesni, nes geriau susiformavusios jų šaknys – išsišakojusios ir kuokštinės. Liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje sėjinukai jau pakankamai subrendę skiepijimui (akiavimui). Antrųjų metų rudenį medelius jau galima sodinti į nuolatinę augavietę. Taip sutaupomi vieneri metai.

Obelų sėjinukai tinka tik skiepyti, nes neišlaiko veislės savybių ir veda smulkius, rūgščius obuoliukus.

 

Sudygusios obuolių sėklos
Obelis iš sėklos

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti