Patarimai

Pievų tręšimas pavasarį

Pavasarinis vejos tręšimas

Apie vejos problemas jau rašėme čia. Tačiau svarbu žinoti, jog stipri ir sveika veja gali išvengti daugelio problemų! O tai padaryti padeda tinkama priežiūra, bei žinoma teisingai parinktos trąšos.

Nuo trąšų priklauso, kaip pievelė atrodys, ar greitai augs ir gerai žiemos. Juo pilnavertiškiau patręšta, juo bus gražesnė. Anksčiausiai pievelės tręšiamos kovą, vėliausiai – rugsėjį.

Labai daug priklauso nuo oro sąlygų. Jeigu kovo mėnesį pievelė dar visa po sniegu, nėra prasmės barstyti trąšas. Svarbiausios augalams mineralinės medžiagos – azotas, fosforas ir kalis (NPK). Iš 5-10 cm paviršinio žemės sluoksnio, kur yra daugiau kaip 80 proc. žolių šaknų, mineralai išnaudojami arba išplaunami labai greitai, todėl jų atsargas reikia nuolat papildyti. Yra keletas skirtingų trąšų tipų, todėl svarbu tinkamai pasirinkti. Įprastai veja tręšiama pavienėmis arba kompleksinėmis trąšomis.

Trąšos vejaiTręšiant pirmuoju būdu, azotinės trąšos išberiamos per 3-4 kartus (per metus apie 0,5 kg amonio salietros/10 kv.m).

• Kalio chloridas barstomas pavasarį ir rudenį, metinė norma – 0.3 kg/10 kv.m.
• Granuliuotas superfosfatas išberiamas rudenį (0.4 kg/10 kv.m). Superfosfatas tirpsta ir veikia labai lėtai, ypač jeigu sausa.
• Amonio salietroje pusė azoto yra amoniakinis, lėtai absorbuojamas ir sunkiai išpjaunamas, o pusė – nitratinis, judrus ir greitai pasisavinamas. Šaltu lietingu oru nitratinis azotas nuplaunamas į gilesnius dirvos sluoksnius ir žolių šaknys jo nepasiekia.
• Amonio sulfate visas azotas yra amoniakinis. Jis sunkiai išsiplauna, bet lėčiau pasisavinamas. Be to, amonio sulfatas labai rūgština dirvą
• Kalcio salietrą augalai labai gerai pasisavina, ji tinka papildomai tręšti, bet brangi. Verčiau ja tręšti daržoves, bet ne pievelę.

Kalis dalyvauja fotosintezėje, padeda vandeniui patekti į augalo ląsteles. Jeigu žolynams užtenka kalio, jie būna stangrūs, žali, lapeliai lankstūs, mažiau išgarina vandens. Kalio perteklius trukdo augalams įsisavinti kalcį ir magnį.

Visgi pieveles, kaip ir daržoves ar sodą, geriausiai tręšti specialiomis kompleksinėmis trąšomis – jos subalansuotos, augalai jas lengviau pasisavina.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti