Aplinkos dizainas

Obelų genėjimas žiemą

Obelų genėjimas žiemą

Neretai, šiek tiek klaidingai manoma, kad obelis galima genėti tik žiemą arba anksti pavasarį.

Tai nėra visiškai tiesa – obelys, priklausomai nuo konkrečios rūšies, amžiaus ir konkretaus medžio būkltextėsgali būti genimos beveik visą sezoną.

Obelų genėjimas pavasarįObelų genėjimo sezono pasirinkimui visuomet yra keletas lemiamų faktorių kurios kiekvienam sodininkui verta apsvarstyti individualiai. Greičiausiai esate girdėję, jog dažniausiai vaismedžiai genimi žiemai perėjus į antrąją pusę (jeigu lauke ne šalčiau negu -10°C) ir sulaukus pavasario (iki pat žydėjimo pabaigos). Tačiau rečiau vaismedžius bei obelis genama vasarą, kai jos sparčiai auga, ir ankstyvą rudenį, likus maždaug mėnesiui iki vaisių skynimo.

Augalo amžius taip pat yra svarbus faktorius, pavyzdžiui žiemą dažniausiai genimi seni ir aukšti medžiai, taip pat tuomet, kai sodas didelis, o sodininkas tik vienas – natūralu, jog genėti pradedama gerokai anksčiau, kad suspėti darbus užbaigti laiku. Tačiau iš esmės, žiemą patariama genėti tik labai stiprias obelis, o taip pat šalčiui atsparias jų veisles. Senos obels genėjimas dažniausiai atliekamas žiemos sezono metu. Nepaisant to, genint obelis žiemą nepatariama pjauti labai storų šakų, nes per šalčius žaizdos sunkiai gyja.

Jeigu Jūsų sodas nėra didelis, genėjimo žiemą geriau atsisakyti ir verčiau palaukti pavasario – kovo arba balandžio mėnesio. Nereikėtų ir labai vėluoti – dauguma specialistų sako, kad genėti galima net ir žydinčias obelis, bet niekas nesiginčija, jog geriausia vainiką išretinti iki pirmo profilaktinio purškimo insekticidais ir fungicidais (balandžio 15-20 d.). Todėl verčiau šių darbų neatidėti, ir jeigu planuojate samdyti genėjimo paslaugas teikiančius specialistus, prioritetas turėtų būti Jūsų sodo poreikiai, o ne laisvos datos paslaugų tiekėjų darbo kalendoriuje.

Senų obelų genėjimas žiemąŽiemą arba pavasarį tinka genėti senus, silpnai ir lėtai augančius medžius – jie bus vešlesni, augins daugiau ūglių. Sparčiai ir vešliai augančias obelis, atvirkščiai, geriau genėti vasarą, tuomet jos mažiau augins ūglių ir lapų, saulė pasieks visas šakas ir subręs daugiau kokybiškų obuolių.

Jeigu obelų sodas buvo išgenėtas pavasarį arba medžiai yra tinkamai suformuoti, tuomet derančių obelų šoninės šakos vasarą neliečiamos. Išpjaunamos tik viršūnės, jeigu užauga per didelės (galima genėti maždaug 2 savaitės po žydėjimo), patrumpinami nauji horizontalūs ūgliai arba išpjaunami, išlaužiami nereikalingi vertikalūs ūgliai, kurie labai sutankina vainiką, užstoja saulę ir išnaudoja daug maisto medžiagų.

Derančios obelys dar kartą genimos ankstyvą rudenį, kai sparčiai auga ir noksta vaisiai. Tuomet vėl išpjaunami per stipriai augantys nauji ūgliai.

Senos obels genėjimas
Jaunų obelų genėjimas žiemą

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti