Aplinkos dizainas

Aplinkos kraštovaizdžio stiliai

Aplinkos įrengimo stiliai

Pasirenkant stilių pirmiausia atsižvelgiama į esamų pastatų išvaizdą ir bendrą kraštovaizdį. Aplinkos dirbtinumas ir nesiderinimas su bendru projekto kontekstu per ilgą laiką tampa vis pastebimesnis ir pradeda erzinti pačius šeimininkus. Be abejo, prie kaimiško stiliaus rąstinio namo netiks idealiai simetriškas klasikinis sodas su susodintų gėlių ornamentais, o modernus baseinas keistai atrodys rytietiškoje aplinkoje. Prieš pasirinkdami sodo stilių, aplankykite kuo daugiau parkų, peržiūrėkite kuo daugiau medžiagos. Renkantis konkrečiai vietai tinkantį landšafto stilių, reikia atsižvelgti į šiuos dalykus:

• Sodų stilius: natūralusis, rytietiškasis, individualus šeimos, etnografinis ir kt stiliai;

• Landšafto įpatumus konkrečioje vietoje, įrengimo kainą, priežiūros sąnaudas ir kt.

Natūralusis kraštovaizdžio stilius

Natūralią gamtą imituojantys sodai siekia atrodyti kuo natūraliau irdažniausiai primena laukinę gamtą. Įvairiausi žydintys augalai, susimaišę su varpiniais augalais ir dekoratyvinėmis žolėmis gali atrodyti kiek chaotiškai, bet reikalauja nemažos priežiūros ir kruopštaus planavimo. Tokiam sodui prižiūreti ir kontroliuoti augalų augimą reikės nemažai laiko, tačiau nedaug investicijų: juk lauko vienmetės ir daugiametės gėlės dažniausiai pasisėja pačios, varpiniai augalai plečiasi patys. Projektuojant tokį landšaftą išsaugoma natūrali gamta, ją šiek tiek papildant tam kraštovaizdžiui būdingais gamtos elementais, pavyzdžiui, žoliniais augalais, kaimo pievos gėlėmis, puskrūmiais ar žvirgždo ploteliais. Čia netinka modernus apšvietimas, baseinas, tvarkingi trinkelėmis grįsti takai, išpuoselėti gėlynai su aiškiomis ribomis. Tokio landšafto projekte siūloma apsieiti be takelių arba rinktis skaldyto akmens takelius vejoje, tinka pastelinių spalvų skaldos ar žvirgždo takeliai be aiškiai pabrėžtos ribos, neutralus akmeninių ar medinių sviestuvų apšvietimas, tvenkinys ar upelis, pusiau užsodintas neryškių spalvų augalais, gėlėta veja. Nesimetriškai susodinti augalai neturi slėpti horizonto, netinka karpomų tvarkingų gyvatvorių tvora.

Rytietiškasis kraštovaizdžio stilius

Toks stilius dažniausiai vadinamas japoniškuoju sodu. Japoniškas sodas turi rodyti darną ir glaudų žmogaus ryšį su gamta ir suderinti visas penkias stichijas: vandenį, žemę, medį, orą ir ugnį. Vanduo sode reiškia gyvenimo ir energijos tėkmę, nepastovumą. Akmuo simbolizuoja amžinybę, tvirtumą, jėgą. Projektuojant tokio stiliaus sodą naudojamos tik natūralios kilmės medžiagos: mediena, nendrės, bambukai, akmenys, žvirgždas, samanos. Laistymo sistema siūloma kapiliarinė, paslėpta. Tinkamiausi augalai tokiam sodui: visžaliai medeliai ir krūmai, pušys, įvairūs bonsai, rododendrai, azalijos, plaštakiškieji klevai ir pan.

Ypač įdomus yra japoniškas akmenų sodas. Tai uždara ir privati meditacijos erdvė. Akmenų sodo pagrindiniai elementai: įvairūs akmenys, žvirgždo ar smėlio pagrindas, juos gali papildyti kiti rytietiški elementai: lantanos, tsukubai įrengimas, akmens bokštai ir kt. Tačiau akmenys negali būti išdėstyti bet kaip, yra gana konkrečios išdėstymo taisyklės. Akmenų sode nėra augalų, augalai naudojami tik sodo riboms apibrėžti ir privatumui suteikti. Daugiau apie japonišką akmenų sodą ir jo kūrimo filosofiją netrukus bus aprašyta skyriuje ” Kraštovaizdžio stiliai”.

Svarbus rytietiškojo sodo elementas yra arbatos gėrimo namelis, kadangi arbatos gaminimo ir gėrimo ceremonija Japonijoje yra senas tradicijas turintis kultūrinis paveldas.

Individualus šeimos sodo stilius

Projektuojant sodą šeimai yra atsižvelgiama į visų šeimos narių laisvalaikio pomėgius, bendrus šeimos poreikius. Pagal tai sklypas suskirstomas funkcinėmis zonomis, pasitelkus vientisumo įspūdį teikiančias detales. Vaikams galbūt svarbiausia maudytis baseinėlyje, žaisti smėlio dėžėje ar sportuoti krepšinio (teniso) aikštelėje. Mamai gali būti svarbu turėti šviežių daržovių ir prieskonių, eksponuoti mėgstamų gėlių kolekciją ar skaityti knygas. Tėčiui galbūt norisi pasportuoti aikštelėje su vaikais arba reikia ramios vietos paskaityti laikraščiams, pamedituoti. O savaitgaliais puiku visai šeimynai su draugais lauko kepsninėje išskepti kepsnių ir paplepėti pavėsinėje. Tokio stiliaus projekte parenkamos natūralios medžiagos, siūlomi nedygliuoti, nenuodingi, nealergizuojantys augalai, vaismedžiai, vaiskrūmiai. Numatoma pavėsinė, vaikų žaidimo vieta, sportinė zona, baseinas ir kt. elementai.

Etnografinis (kaimiškas) kraštovaizdžio stilius

Etnografinis kaimiškasis stilius populiarus kaimo turizmo sodybose, kaimo soduose. Skirtinguose Lietuvos geografiniuose regionuose buvo skirtingos gėlių darželių sodinimo tradicijos, darželių ornamentai, jų išdėstymas.

Kaimiško stiliaus sodas turi atrodyti netvarkingai, lyg augalai augtų patys savaime. Tačiau nereikėtų apsigauti dėl šiek tiek chaotiško vaizdo – šis sodas reikalauja nuolatinio darbo ir kruopštaus planavimo – taip gaunamas reikiamas rezultatas. Projektuojant etnografinį stilių vengiama modernių formų, egzotiškų ir formuojamų augalų, taisyklingų gyvatvorių ir pan. Sodybų medžiai sodinami prie sklypų ribų, kad susidarytų natūralios apsauginės gyvasienės. Tam pasirenkami tradiciniai vietiniai ilgaamžiai medžiai: ąžuolai, liepos, klevai, uosiai, pušys, arčiau sodybos sodinami šermukšniai, putinai, šeivamedžiai. Siūloma užsėti gėlėtą veją, auginti tradicines gėles: serenčius, aguonas, plukes, pakalnutes, lelijas, bijūnus, erškėčius, alyvas, jazminus, įvairius vaismedžius, vaiskrūmius ir daržoves.

Modernus šiuolaikinis sodas

Šis sodas turi tikslią struktūrą, originalius paviršius, formuotus augalus ir ryškias detales. Modernaus sodo idėjos puikiai pritaikomos mažuose sklypuose, kur:

pakanka vienos ar poros išskirtinių detalių (originalių šviestuvų, sodo skulptūrų ir pan);
vandens telkinį gali atstoti vertikali tekančio vandens sienelė;
puikiai tinka formuoti ir egzotiški augalai, kurie neužima daug erdvės;
poilsio vietai sukurti užtenka arbatos staliuko su pora kėdžių ar pastatomo hamako po medžiu;
daržovės ar prieskoniai gali būti itin kompaktiškai auginami pakeltose lysvėse.

Tokiuose soduose labai aiškiai ir tiksliai turi būti suprojektuotos visos reikalingos zonos, dažnai parenkamos netradicinės medžiagos, spalvos ir paviršiai.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti