Apie gėles Aplinkos dizainas Patarimai

Dirvos pH augalams

Dirvos pH augalams

Augalams svarbus tinkamas dirvos pH.

Kambarinės gėlės pasodintos į tinkamo rūgštingumo mišinį, auga vešlesnės.

Dirvos rūgštingumas matuojamas pH lygiu pagal 1 – 14 laipsnių skalę:

pH 1 atitinka druskos rūgštį

pH 14 – stiprų šarmą (pvz, toks yra geriamosios sodos pH)

pH 7 – neutralus rūgštingumas (toks, kaip gėlo vandens)

Dirvos pH išmatavimas gali atsakyti į klausimą kodėl vienas ar kitas augalas jaučiasi prastai, o žinojimas kokią dirvą rugščią ar šarmingą mėgsta augalas, padės išvengti klaidų grupuojant skirtingus augalus.

Mes, augalų mylėtojai stengiamės sudaryti kuo palankesnes sąlygas savo auginamiems augalams, todėl labai pravartu išmanyti kiekvienos rūšies, individualius poreikius.

Natūraliai augančių augalų šaknys užima labai daug vietos. Namuose mes juos sugrūdame į nedidukus vazonus, todėl būtina sudaryti palankiausias augimo sąlygas. Viena iš pagrindinių sąlygų – tinkamas žemių mšinys.

Vieni augalai gerai auga neutralioje, kiti – rūgščioje, o treti – šarminėje žemėje. Vieniems reikia labai lengvos ir laidžios žemės, o kitiems – sunkesnės ir dregnos. Jauni augalai, sėjinukai arba daigai, visuomet sodinami į lengvesnę ir puresnę žemę negu suaugę.

Neutralios reakcijos (pH 6.5-7) žemės reikia leukojoms, rožėms, uolaskėlėms, chrizantemoms. Truputį rūgštesnės (pH 5.5-6.5) – smidrams, galeniams, hiperastrumams, begonijoms, kalceoliarijoms, pelargonijoms, raktažolėms, tradeskantėms ir fikusams. Rūgščios (pH 4.5-5.5) – azalijoms, hortenzijoms, kalijoms, kamelijoms, monsteroms, anturiams ir paparčiams.

Augalams, kurių šaknys mėsingos ir storos (krinumai, klivijos, suaugusios palmės), trešdalį žemių mišinio turi sudaryti velėninė žemė. Augalai, kurių šaknys labai greitai auga ir jų daug, sodinami į lapinės, velėninės ir perpuvusio mėšlo (komposto) mišinį (1:1:2). Augalams su plonytėmis ir silpnomis šaknimis (kaip paparčiai) reikia lengvos ir purios žemės.

Sunki žemė – lapinės, velėninės, durpinės ir mėšlinės žemės (1:4:1:2) mišinys tinka smidrams, oleandrams, palmėms, granatams, brugmansijoms, dracenoms, chrizantemoms, laurams, jukoms.

Lengva, bet derlinga žemė – lapinės, velėninės, durpinės žemės ir komposto (2:2:1:2) mišinys tinka hiperastrumams, pelargonijoms, smidrams, vaškuolėms, raktažolėms, tradeskantėms, hortenzijoms, fikusams, jazminams, fuksijoms, kalijoms.

Lengva ir skurdi žemė – lapinės, durpinės žemės, perpuvusių spyglių arba spygliuočių medžių miško paklotės ir komposto (2:1:1:1) mišinys tinka azalijoms, anturiams, gloksinijoms, begonijoms ir paparčiams.

Augalų kolekcionieriai ir augintojai profesionalai dažniausiai patys gamina žemių mišinius arba papildo pirktinius. Mėgėjams verta atkreipti dėmesį į užrašus ant pakuotės ir pirkti jo augalui ar augalui grupei tinkamiausias žemes.

Palankus pHAugalai
pH 3.5 – 4.5bruknės, šilauogės
pH 4 – 6.5kanadinės cūgos, kalninės pušys, vakarinės tujos, karpotieji beržai, mahonijos, putinai, sidabrakrūmiai
pH 4 – 4.5rododendrai, viksvuolės, viržiai, azalijos, erikos, hortenzijos, orchidėjos, margeniai
pH 4.5 – 5.5mirtos, paparčiai, ciklamenai, raktažolės, bromeliniai augalai, kamelija, fuksija, anturiai, paparčiai
pH 5 – 6lelijos, kalatėjos
pH 5 – 7vilkdalgiai
pH 5.5 – 6stevija
pH 5.5 – 6.5pakalnutės, dauguma kambarinių gėlių: ciklamenai, pelargonijos, galenis, smidras, begonija, kalceoliarija, raktažolė, tradeskantė, fikusas
pH 6eleborai
pH 6 – 6.5meileniai
pH 6 – 7narcizai, pelėžirniai, kalijos, žioveiniai
pH 6.5 – 7vaškuolės, klivijos, chlorofitai, aspidistros
pH 6.5 – 7.5gerberos, gvaizdūnės, hiacintai, leukonijos, rožės, skaistažiedės, tulpės, žilės, petunijos
pH 6 – 8ratiliai, kardeliai
pH 7bijūnai, pentiniai
pH 7 – 7.5jurginai
pH 7 – 9eglės, kadagiai, baltalksniai, bukai, gudobelės, klevai, kukmedžiai, alyvos, eglūnai, forsitijos, jazminai, kauleniai, lanksvos, ligustrai, sausmedžiai, sedulos, žagreniai, žilakrūmiai

Analogiškus dirvos pH poreikius turi ne tik gėlės, bet ir maistui auginamos daržovės, vaiskrūmiai, medžiai bei kiti augalai. Palankių augimo sąlygų užtikrinimas ganartuoja gausesnį derlių ir kenkėjams atsparesnius augalus, todėl čia pateikiame keleto dažniau auginamų daržovių rūšių dirvos pH porekius.

Palankus pHDaržovės
pH 5 – 6rūgštynės
pH 5.5 – 6.5bulvės
pH 5.5 – 7morkos, petražolės, salierai, ridikėliai
pH 6 – 6.5salotos, špinatai, krienai, kopūstai
pH 6 – 7kukurūzai, pupelės, česnakai, krapai
pH 6.2 – 7.5burokėliai, kopūstai, žirniai
pH 6.3 – 6.7pomidorai, paprika, baklažanai
pH 6.4 – 7agurkai, patisonai, melionai, brokoliai
pH 6.5 – 7.5pekino kopūstas
pH 6.5porai
pH 6.4 – 7.9svogūnai

 

Dirvos pH matavimas
Dirvos pH išmatavimas augalams

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti