Aplinkos dizainas

Akmenukų mozaikos

Akmenukų mozaikos

Akmenukų mozaikos — labai sena meno rūšis, jau daug šimtmečių naudojama namų bei sodo erdvėms dekoruoti. Mažos mozaikos yra puikūs kiemo ar sodo akcentai, o tinkamai sudėtos didelės (takeliai, terasos, aikštelės) gali paversti jūsų sodą tikru brangakmeniu.

Sodo akmenukų mozaikaMažytę mozaiką nesunku sudėti patiems. Jums reikės smėlio, cemento, laiko, kantrybės ir … atostogų prie jūros. Pajūris yra būtent ta vieta, kur galima pasirinkti įdomių bei gražių akmenukų. Ir jūsų šeima tikriausia neatsisakys padėti — nugludintus jūros akmenis mėgsta rinkti ir vaikai, ir suaugę. Galima jų ir nusipirkti – spalvotų akmenukų yra daugumoje sodo prekių parduotuvių.

Akmenukai tinka įvairioms mozaikoms – nuo dekoratyvinės plytelės sodo takui iki kelių ar keliolikos metrų skersmens kūrinių miestų aikštėms, parkams ar prabangioms sodyboms papuošti. Jūsų darbelis gali būti simboliškas ir sentimentalus tik jums arba jūsų šeimai. Galbūt jis simbolizuos jūsų profesiją, pomėgį, pavardę ar pravardę, šeimos narių Zodiako ženklus? Mozaikoms tinka įvairūs piešiniai, geometriniai raštai, gyvūnų, augalų, mus supančios gamtos atvaizdai, simboliai ir ženklai.

Takeliai sode iš akmenukųStudijuojant išlikusias senovines mozaikas, matyti, kad tinkamai sudėjus akmenis nereikia jokio cemento ar kitos juos surišančios medžiagos. Cementas yra šiuolaikinis priedas, kad mozaika būtų ypač tvirta ir saugi. Tačiau ir jis negelbės, jeigu nepaisysite keturių pagrindinių principų.

1. Pagrindas. Mozaikai, kaip ir bet kuriam kitam statiniui, reikia tvirto pagrindo. Tinka betonas arba skaldos ir atsijų sluoksnis, sutankintas volu ar vibruojančia plokšte. Sluoksnio storis priklauso nuo mozaikos paskirties ir dydžio. Juo didesnis krūvis jai teks (vaikščiojami takeliai, aikštelės, laiptai), tuo storesnis turėtų būti skaldos sluoksnis.

2. Mozaikos apvadas. Be tinkamo apvado, įrėminančio ir sutvirtinančio mozaiką, akmenukai pamažu ims skilti ir byrėti nuo krašto. Ypač tai aktualu mozaikoms, kuriomis bus vaikštoma. Taigi pirmiausiai reikia sumūryti mozaikos apvadą iš betono, plytų ar akmenų, arba sudėti betoninius bordiūrus.

3. Akmenukai dedami labai glaudžiai. Geriausiai naudoti pailgus, disko ar cilindro formos akmenukus, kad jie “sukibtų” tarpusavyje ir neklibėtų.

4. Akmenukai statomi vertikaliai. Kad mozaika ilgai būtų tvirta ir graži, akmenukai statomi vertikaliai (kaip dantys žandikaulyje). Plokštuma sudėti akmenukai laikysis netvirtai ir po keleto metų iškris iš mozaikos.

Pradžiai, kol išmoksite, sudėkite nedidelę mozaiką. Nusipieškite eskizą ant popieriaus. Jeigu įmanoma, natūralaus dydžio – galėsite išdėlioti akmenukus ir įsitikinti, kad jų turite pakankamai.

Takeliai iš akmenukų (jūrinių akmenukų mozaika)Jūros akmenukai labai tinka mozaikoms. Jie dažniausai būna plokšti ir pailgi, glotniai nugludintis. Be to, jie labai tvirti, nes jau seniai būtų bangų paversti smiltimis. Ryškių spalvų akmenukai pasitaiko retai, bet jų galima nusipirkti. Mozaikoms naudojami ir spalvoti stiklo rutuliukai, bet jie trapūs ir ilgainiui gali suskilti, ypač jeigu mozaika bus nuolat vaikštoma. Galima naudoti ir dekoratyvinių lauko plytelių ar trinkelių fragmentus.

Didesnei mozaikai parinkite tinkamą vietą. Dauguma žmonių mieliau vaikšto lygiu paviršiumi, todėl geriausia vieta mozaikai ten, kur ją galima apeiti. Idealu, kai mozaika atviroje ir saulėtoje vietoje, kur vėjas, lietus ir saulė, lyg natūralūs valikliai, nuolat blizgins akmenukus ir neleis jiems apsamanoti.

Iškaskite viršutinį humusingą dirvos sluoksnį, dugną išlyginkite ir suplūkite. Duobės gylis priklauso nuo dirvos tipo (kuo sunkesnė žemė, tuo gilesnė turėtų būti duobė), tačiau ne mažiau 20 cm. Pripilkite duobę bent 10 cm skaldos, ant viršaus užpilkite sluoksnį smėlio ir atsijų, ir stipriai suvoluokite. Jeigu turite, naudokite vibruojančią plokštę. Įbetonuokite mozaikos apvadą (plytas, akmenis, betoninį bordiūrą). Nepamirškite, kad didesnei mozaikai būtinas nuolydis, kad po lietaus nutekėtų vanduo. Ant sutankinto pagrindo paskleiskite sausą žvyro, smėlio ir cemento (2:3:1) mišinį. Galima naudoti tik smėlį, bet cementas geriau sutvirtina.

Akmenukų takelisAkmenukus dėliokite pagal pasirinktą piešinį. Akmenukai statomi vertikaliai, stengiantis rikiuoti kuo glaudžiau, kad jie liestųsi šonais ir neklibėtų. Sudėjus visus akmenukus, paviršius išlyginamas kokiu nors sunkiu ir ilgu daiktu, pvz. medine lenta. Baigus darbą, mozaikos paviršius gausiai supurškiamas vandeniu. Kai jis išdžiūva, pilamas baigiamasis cemento ir smėlio sluoksnis (sijoto kvarcinio smėlio ir sauso cemento mišinys, santykiu 3:1), ir šluotele paskirstoma tarp akmenukų. Rekomenduojama, kad akmenukai kyšotų virš cemento ir smėlio sluoksnio per 0,5 cm, bet tai jau skonio reikalas. Šaltame ir drėgname klimate, kuo mažiau akmens išlindę, tuo tvirtesnė mozaika.
Mozaiką dar kartą gausiai supurškite vandeniu. Uždenkite ją polietileno plėvele ir palaikykite apie mėnesį — mozaika “subręs” ir bus visiškai atspari aplinkos poveikiui.

Aprašyta akmenukų mozaikos technika rekomenduojama šalto klimato kraštams. Pirmoje nuotraukoje saulės mozaika sudėta ant išlieto betoninio pagrindo. Antroje nuotraukoje mozaikai naudota paprastesnė technika, kuri labiau tinka neįgudusiems menininkams. Nedidelių matmenų darbams tinka medžio ar medžio plokštės karkasas, taip pat plastikiniai indai – dubenys, didelės ledų dėžutės ir pan. Mozaikos plytelėmis galima dekoruoti sodo takus, laiptus, terasas, padėti prie namų slenksčio.

Pastaruoju metu akmenukų mozaikos labai populiarios visame pasaulyje, internete iružsienio literatūroje galima rasti daug naudingų idėjų bei patarimų.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti