Aplinkos dizainas

Didelių medžių persodinimas

Didelių medžių persodinimas

Pirkdami augalus daugelis suabejoja, kokio maksimalaus aukščio, dydžio ir amžiaus medžius galima persodinti. Vakarų Europoje suaugusių medžių persodinimas jau seniai ne naujiena ir praktikuojama daug metų. Deja, dauguma žmonių Lietuvoje vis dar mano, kad sodinti galima tik nedidelius medelius ir kad tik jauni augalai gerai prigyja. Toks požiūris greičiausiai susiformavo dėl to, kad mūsų šalyje ilgai nebuvo medelynų gebančių teikti tokias paslaugas. Tačiau jau daugiau kaip 10 metų Lietuvoje galima įsigyti didelius, medelynuose užaugintus medžius, ir džiaugtis įgyvendintais įspūdingais projektais bei puikiais rezultatais.

Didelių medžių persodinimo technikaTurbūt nustebsite sužinoję, kad suaugusių medžių persodinimui yra naudojamas lazeris ir GPS, taip pat kitos modernios technologijos. Kai kurie medelynai kuria originalias, pagal jų patirtį pritaikytas augalų kasimo mašinas, naudoja specialias auginimo technologijas, o medžiams taikomi kokybės, matavimų, dydžių standartai, kurie yra vienodi ir suprantami visose Europos Sąjungos šalyse. Užauginti medį, kurį galima saugiai persodinti ir po 20, ir po 50 metų, nėra labai paprasta – reikia daug žinių, patirties, darbo jėgos, o svarbiausia – laiko.

Ilgametė didžiųjų profesionalių medelynų patirtis ir auginama produkcija atvėrė galimybes plyname sklype akimirksniu sukurti 50 metų ar senesnį sodą. Seniausiuose medelynuose, kurie gyvuoja karta iš kartos, visiškai įprasta, kad parduodami tėvų ar net senelių medelyne pasodinti medžiai. Sunku patikėti, bet galima įsigyti net šimtamečius ar daugiau kaip 10 metrų aukščio medžius, ir dar ilgai jais džiaugtis ir gėrėtis.

Taigi kur slypi paslaptis? Visi medelyne grunte auginami medžiai kas 3-5 metai specialia technika persodinami. Persodinimo metu apkapojamos augalo šaknys – ta skatina plonų naujų šaknelių augimą, kurios atlieka siurbiamąją funkciją (siurbia iš aplinkos vandenį su ištirpusiomis maisto medžiagomis). Pakankamas kiekis plonųjų šaknelių ir tinkamai suformuota šaknų sistema ir yra svarbiausias dalykas, kad būtų galima persodinti jau suaugusius augalus.

Didelių pušų persodinimasPavyzdžiui, teoriškai grunte augusios didelės pušies persodinti negalima, nes ji formuoja gilią liemeninę šaknų sistemą (pagrindinė šaknis auga tiesiai žemyn). Iškasdami tokią pušį nukirstume pagrindinę gilią šaknį, didžiają jos dalį palikdami giliai dirvoje. Smulkių šaknelių beveik nėra, todėl augalas žūtų. Nuo mažens dažnai persodindami ar perkasdami pušį skatintume ją auginti kuo daugiau plonų šaknelių ribotame plote, kurį vėliau galima saugiai iškasti. Taip saugiai persodinami net visiškai subrendę augalai.

Pagal specialią technologiją užaugintas medis – kaip rankdarbis, jis daugelį metų kruopščiai prižiūrimas ir puoselėjamas – formuojama laja, laistoma, tręšiama ir persodinama. Todėl labai svarbu jį tinkamai persodinti ir prižiūrėti. Svarbu žinoti keletą taisyklių. Augalų šaknų gumulą dengia specialus maišinis audeklas, dažnai jis dar būna įmautas į necinkuotos vielos tinklo krepšį. Suformuotame šaknų gumule paprastai būna apie 70 proc. augalo šaknų. Audeksas ir krepšys apsaugomo šaknis nuo pažeidimų ir perdžiūvimo. Svarbu – niekuomet neardykite nei audeklo, nei vielos tinklo. Audeklas visiškai suyra žemėje, o tinklas netrukdo augti smulkioms naujoms augalo šaknims. Suardydami gumulą galite pažeisti smulkias šaknis ir augalas gali neprigyti.

Labai svarbu tinkamai paruošti duobę – ji turi būti mažiausiai 2 kartus didesnė už augalo šaknų gumulą. Didesniems lapuočiams ar spygliuočiams rekomenduojama kasti 120x100cm ar net didesnę (nelygu šaknų gumulo skersmuo) duobę. Pirmaisiais metais augalui svarbu, kad žemė aplink būtų puri, kad naujos šaknys galėtų lengviau prasiskverbti giliau ir joms pakaktų oro. Palengvinę sunkią dirvą smėliu ar lavos skalda, padėsite augalui suformuoti daugiau naujų šaknų.

Medžių persodinimo technikaPirmaisiais metais po pasodinimo tręšiama atsargiai, kad nenudegintumėte naujų plonų šaknelių. Svarbiausia trąšų nepadauginti. Geriau rinktis šaknijimąsi skatinančias organines trąšas. Laistymas augalui yra ypač svarbus kelerius metus po pasodinimo. Kiek reikia vandens, priklauso nuo dirvos ir šaknų gumulo dydžio. Susiformavusi klaidinga nuomonė, kad jeigu lyja, tai augalų laistyti nereikia. Padarykite bandymą, po lietaus patikrinkite koks žemės sluoksnis sušlapo – dažnai net po stipraus lietaus permirksta tik 10-15 cm nuo paviršiau, o juk svarbu, kad permirktų visas šaknų gumulas, kuris yra 50-80 cm gyliu ar dar giliau. Patarimas – geriau laistyti rečiau (kartą per savaitę), bet gausiai. Ir atminkite – vejos laistymo sistema yra skirta žolei, bet ne medžiams ir tokio kiekio vandens, kiek užtenka palaistyti žolei, sumedėjusiam augalui, o ypač lapuočiui, tikrai neužteks.

Didelių medžių sodinimasPasodintą medį svarbu sutvirtinti. Galimi įvairūs tvirtinimo būdai: rišama prie kuolų, virvėmis ar labai pažangus, bet mažiausiai Lietuvoje praktikuojamas ankeravimas (medžio šaknų gumulo tvirtinimas po žeme). Pritvirtinti labai svarbu, nes tiesiai ir tvirtai persodintas medis geriau prigyja. Jis netrukus pradeda auginti plonas šakneles, ir jeigu vėjas judins medį, šaknelės nuolat trūkinės ir augalas negalės įsitvirtinti naujoje vietoje.

Žiemą svarbu nepamiršti, kad pirmus 2 metus po pasodinimo reikia saugoti didelių medžių žievę nuo trūkinėjimo. Tai ypač aktualu klevams, kaštonams. Kamienas turi būti apsuktas maišiniu audeklu arba specialia nendrių danga.

Sukauptos žinios ir naujos technologijos atvėrė duris naujoms kraštovaizdžio formavimo galimybėms – lyg burtų lazdele mostelėjus, plyname lauke gali išdygti šimtametis parkas. Pirkdami suaugusį medį, jūs perkate istoriją, laiką ir nemažai įdėto darbo, o investuodami į augalą jūs investuojate į ateitį.

Senų medžių persodinimas
Medelių sodinimas

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti