Apie gėles Aplinkos dizainas

Tropiniai augalai Lietuvoje

Tropiniai augalai Lietuvoje

Poilsis palmių paunksmėje “Ak, kodėl ne Lietuvoje”, – tikriausiai bent kartą apie tai esame pagalvojęs ne vienas. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje dideli atstumai nėra problema. Kodėl iš atostogų šiltuose kraštuose neparsivežus bent dalelės to, ko taip pasigendame čia? Pavyzdžiui, tropikų sodą.

Juk dažnas iš mūsų auginame vienmečius ar lepius daugiamečius augalus, kuriuos iškasame kiekvieną rudenį. Pavasarį sodiname dešimtis pelargonijų, petunijų ar kitų sezoninių bei vienmečių gėlių ir nesiskųsdami iškasinėjame jurginus ir kanas rudenį.

Sodindamas įprastus, šalčiui atsparius daugiamečius augalus, gėlininkas mąsto, kaip želdiniai atrodys ateityje, kaip keisis kartu su metų laikais. Tropikų sodas – tai trumpalaikis vasaros šou. Taip netgi patogiau – jei vienais metais jūsų idėjos nepasiteisins ar kai kurie augalai nenorės pas jus augti, kitais metais sodindami iš naujo pakeisite ar papildysite gėlyno dizainą. Kasmet galėsite kurti vis naują paveikslą iš įprastų ir vis naujų augalų. Egzotiniai, šiltų kraštų augalai vasarą auga labai greitai, todėl jums nereikės laukti, kad pamatytumėte rezultatą.
Tropinį sodą galima kurti dviem būdais – skirti jam atskirą žemės plotą arba „įsprausti“ egzotinius augalus į esamą dizainą. Tačiau nepamirškite, kad antruoju atveju jūsų tropiniams augalams bus sunku konkuruoti su jau sužėlusiais krūmais ar daugiamečiais žoliniais augalais. Tarp augalų sode altruizmo maža.

Tai iš ko gi “statyti” tropikų sodą? Rinkitės augalus stambiais, architektūriniais lapais ir ryškais spalvingais žiedais. Dauguma vienmečių augalų yra sėjami balandį, o persodinami lauke gegužės pabaigoje, kai jau nebegresia šalnos. Per porą mėnesių jie užauga ir puikiai atrodo iki rimtesnių šalčių. Tankiai pasodintų augalų pirmasis nedidelis šaltukas paprastai nesušaldo.

Tikriausiai nėra kito augalo, kuris taip primintų atogrąžų želdinius, negu bananas. Lengviausia nusipirkti ir paprasčiausia auginti bananų (Musa) ir ensetų (Ensete) gentims priklausančius bananus. Nedidelių augalų galima nusipirkti gėlių parduotuvėse arba užsiauginti iš sėklų. Kai kurių rūšių bananus (pvz., Musa basjoo) galima bandyti palikti žiemoti lauke. Tiesa, reikėtų labai kruopščiai uždengti — pastatyti namuką, kad apsaugoti juos nuo šalčio. Daug paprasčiau bananus rudenį persodinti į vazoną ir laikyti per žiemą namuose. Arba iškastą šakniastiebį per žiemą laikyti kartu su jurginais ar kanomis, t.y. vėsioje, tamsioje patalpoje.

Daugumą bananų išsiskiria gražiais lapais — vieni blizga, kiti lyg aksominiai. Banano ‘Red Tiger’ lapuose vasarą išryškėja plačios raudonos juostos. Tačiau nėra puošnesnio banano už ensetą ‘Maurelii’ ar naujausią veislę ‘Tandarra Red’.

Kanai (Canna) yra ne mažiau prašmatnūs, bet daug spalvingesni augalai. Kana ‘Musifolia Grande’ savo išvaizda panaši į bananą. Ji per vasarą nesunkiai pasiekia 3 metrus. Auginama dėl lapų, nes žiedai smulkūs ir nedekoratyvūs. Ji žiemoja taip pat, kaip ir kitos kanos — šakniastiebiai laikomi vėsioje patalpoje.

Margalapės kanos suteiks jūsų tropikų sodui spalvų. ‘Stuttgart’, kurios žali lapai išmarginti plačiomis baltomis juostomis, nesunkiai pasiekia 2 metrų aukštį. Pasitaiko, kad augalas užaugina visiškai baltus lapus. Žiedai neišvaizdūs.

Kanos ‘Pretoria’ lapai smulkiai žaliai ir geltonai dryžuoti. Augalas užauga iki 1,5 m ir žydi stambiais oranžiniais žiedais. ‘Tropicanna’ – pati puošniausia, rudai raudonais lapais, išmargintais geltonais bei oranžiniais dryželiais. Ji žydi oranžiniais stambiais žiedais. Jei siekiate ypatingo efekto, pasodinkite keletą ‘Tropicanna’ augalų taip, kad lapus apšviestų vakarėjanti saulė — ką nors spalvingesnio sunku ir sugalvoti.

Jeigu norite pasodinti tropikų kampelį, tačiau biudžetas nedidelis, tiks ir įprastinės raudonlapės kanos. Sodinkite ne po vieną, bet grupėmis po 3 ar 5.

Be kanų ir bananų, yra daug kitų lapinių augalų, kurie suteikia egzotišką atspalvį jūsų gėlynui. Vieni iš lengviausiai auginamų — ricinmedžiai (Ricinus communis). Visi jie išsiskiria stambiais karpytais lapais, kurie atrodo lyg išlieti iš metalo. Pasėti pavasarį auga labai greitai ir per vasarą lengvai pasiekia 1,5 metro aukštį.

‘Carmecita’ – viena iš geriausių ricinmedžių veislių. Išsiskiria vyšniniais lapais ir ryškiai raudonais dygliuotais vaisiais. ‘Carmencita Pink’ yra labai panaši, bet jos vaisiai ryškiai rožiniai. ‘Impala’ lapai dar ryškesni, o ‘Zanzibarensis’ turi milžiniškus žalius lapus, ir pasiekia net 3 metrų aukštį. Tai tikras gigantas tarp ricinmedžių.

Ypatingą tropinę atmosferą sodui suteikia kolokazijos bei jų giminaitės (alokazijos, ksantosomos) – gerai pažįstamos kambarinės gėlės. Dauguma jų turi šakniastiebius, kurie rudenį iškasami ir pernešami žiemoti į šaltą patalpą. Taip pat jas galima auginti toliau kaip kambarinius augalus. Dekoratyviausiai atrodo juodalapės valgomosios kolokazijos (Colocasia esculenta) ‘Black Magic’ ir ‘Black Ruffles’.

Visi šie stambialapiai augalai sudaro puikų foną spalvingiems žiedams. Jeigu patinka jurginai, yra daugybė veislių, kurios gražiai atrodo tropiniuose želdiniuose. Ypač tamsialapės — kraujo spalvos ‘Bishop of Landaff’, oranžinis ‘David Howard’, barbiškai rožinis ‘Suffolk Punch’.

Jei jums reikėtų didesnio kiekio augalų, labai tinka jurginų sėklų mišinys ‘Bishop‘s Children’. Iš pakelio sėklų užsiauginsite kelias dešimtis tamsialapių jurginų (gražiausius augalus galėsite išsirinkti, o jų šakniastiebius laikyti per žiemą kartu su kitais jurginais) įvairių spalvų žiedais. Tropiniame gėlyne gražiai atrodo kleomės (Cleome) — jų aukšti ir išraiškingi siluetai nepasimeta tarp augių kaimynų, o ryškūs ir šiek tiek fantastiški žiedynai atrodo kaip iš kito pasaulio.

Burnočiams (Amaranthus) taip pat vertėtų paieškoti vietos tropiniame sode — yra nemažai veislių gelsvais bei oranžiniais (‘Autumn Palette’) ar bordo (‘Velvet Curtains’) spalvos lapais. Egzotiškai atrodo svyrančios žalsvos ar vyno spalvos uodeguotojo burnočio (Amaranthus caudatus) uodegos. Nepaprastai egzotiški trispalviai burnočiai (Amaranthus tricolor) ‘Early Splendor’ ar ‘Illumination’ — jų žiedynai nublanksta, palyginti su jų spalvingais lapais.

Nors daugelis burnočių yra aukšti, išvesta ir žemaūgių, kuriuos galima auginti lysvės priekyje, pvz. ‘Pygmy Torch’. O tarp šių nedidukų augalų puikiai tiktų margeniai (Coleus), labiau pažįstami kaip kambariniai augalai. Margenių veislių yra galybė, visų vaivorykštės spalvų, išskyrus mėlyną.

Galbūt toks spalvų ir formų karnavalas jums ne prie širdies. Gal būt jūs mieliau norėtumėte ramaus, ūksmingo kampelio, primenančio atogrąžų džiungles? Ne bėda — yra daug augalų ir tokiai vietai.
Gerai čia jausis jau minėti bananai. Be to, apsaugotoje vietoje vėjas mažiau draskys jų didelius lapus. Puikiai atrodys ir dauguma kambarinių augalų, kurie vasaroja lauke. Ypač egzotiškai atrodo fatsijos (Fatsia), filodendrai (Philodendron). Daugelis orchidėjų (pvz. Cymbidium) mėgsta dienos kaitrą bei vasaros nakties vėsą. O įprasti šalčiui atsparūs daugiamečiai žoliniai augalai — melsvės (Hosta), gaurės (Ligularia), paparčiai — taip pat puikiai dera savo dideliais lapais prie ūksmingų džiunglių.

Tropikų sodo kūrimą galima palyginti su spektakliu — tai savotiška tropikų iliuzija. Visą vasarą augalai auga vis didesni ir didesni, artėdami į galutinį crescendo — kol vieną rytą atsibundi, ir viskas baigta. Taip, tai pramoga tik 4-5 mėnesiams. Tačiau kitais metais jūs vėl galėsite pradėti nuo nulio — su naujais augalais, naujomis idėjomis ir galimybėmis.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti