Apie gėles

Jurginų puokštės

Jurginų puokštės

 

Kai kurie žmonės tvirtina, jog jurgi­nai – visiškai netinkamos gėlės puokštėms: sunkiai transportuojamos, greitai vysta. Tačiau stebint nuostabius kūrinius floristikos parodose, matant gausybę skintų jurginų žiedų įvairių šalių gėlių parduotuvėse ir turguose, su tuo sutikti nebegalima.

Žalsvų jurginų puokštėŠiuo metu daugelio veislių jurginai gebėjimu išsilaikyti vandenyje gali drąsiai konku­ruoti su kitomis gėlėmis. Žinoma, ne visi jurginai skirti skinti, todėl reikia rinktis tokius, kurių žiedai ištveria transporta­vimą ir gali ilgiau išsilaikyti (tai dažnai nurodoma veislės apraše). Žiedams skinti auginamų jurginų žiedkočiai turi būti ilgi, stiprūs, stangrūs, žiedai nenusvirę. Šiomis ypatybėmis išsiskiria dauguma pomponinių, rutulinių, nimfinių, anemoninių, kai kurių kaktusinių jurginų veislės (tinkamai apdoroti žiedai nenuvysta 7-9 ir daugiau dienų). Skirtingai gali išsilaikyti ir tos pačios veislės jurginų žiedai, nes tam turi įtakos augimo sąlygos: saulė, šiluma, drėgmė, vėjas, tręšimas, kero formavimas ir augalo sveikumas.

Žiedus skinti geriausia anksti ryte arba vėlai vakare. Skinami visiškai išsiskleidę žiedai (skinti žiedpumpuriai nepražys).

Jurginų puokštėStiebus pjauti reikia aštriu peiliu įstrižai, prie pat žiedynkočio pagrindo. Jei reikia labai ilgo koto, pjaunama virš bamblio. Iš karto pašalinami visi lapai ir neišsisklei­dę žiedpumpuriai, kuo giliau merkiama į vandenį (geriausia iki pat žiedų) ir ne mažiau kaip dviem valandoms palieka­ma vėsioje patalpoje. Nuskintų jurginų kotų galus rekomenduoja­ma trumpai palaikyti labai karštame vande­nyje: plonesnius kotus plikyti apie 2 sekun­des, storesnius – 6-8 sekundes. Garai negali paliesti lapų ir žiedų.

Ką daryti, jei ap­linkybės verčia skinti žiedus netinkamu lai­ku ir juos dar tenka pervežti? Neverta nu­siminti, nes nemažai šiuolaikinių veislių atstovų gana ištvermingi ir gali būti transpor­tuojami be vandens. Kad jurginai visiškai atgautų savo grožį, ką tik nuskintos gė­lės guldomos į keliais pergamentinio, vaškinio, specialaus ar netgi laikraštinio popieriaus sluoksniais išklotą kartoninę dėžę (jos ilgis turėtų būti ne mažesnis kaip 60-70 cm). Dedamos ne daugiau kaip trys ar keturios jurginų eilės, kiekviena apipurškiama vandeniu. Viršus taip pat užklojamas keliais popieriaus sluoksniais. Dėžė uždengiama dangčiu ir porą valandų laikoma vėsiai. Taip supakuotus jurginus galima toli transportuoti, nes išsilaiko 4-7 dienas. Pervežti jurginai išimami iš dėžių, pusvalandžiui laisvai išdėstomi, tada atnaujinami pjūviai ir jurginai iki žiedų merkiami į šiltoką (30-40 °C) vandenį, žie­dai dar papildomai apipurškiami. Drėgnu metu žiedų purkšti nereikėtų, nes ant jų gali atsirasti dėmių.

Puokštė su rožiniais jurginaisSiekiant, kad jurginai vazoje laikytųsi ilgiau, naudojamos įvairios bakterijas naikinančios ir mitybinės medžiagos: aspirinas, actas, citrinų rūgštis, chloro turintys balikliai, medžio anglys.

Kai kas siūlo jurginus dienai ar dviem atgaivinti, į vandenį įpilant amonio salietros, cukraus, gliukozės, spirito su trupučio amoniako.

Rašoma, kad veiksmingas būdas – van­dens ozonavimas. Floristikos salonai bei elektroninės parduotuvės dažnai prekiauja specialiomis medžiagomis, padedančiomis gėlių žiedams ilgiau iš­silaikyti.

Žymės

Apie autorių

Monika

Vienas komentaras

Komentuoti